Organizaţiile de pensionari propun surse de finanţare pentru majorarea pensiilor cu 40%

A.P.
Macroeconomie / 7 iulie 2020

Organizaţiile de pensionari propun surse de finanţare pentru majorarea pensiilor cu 40%

Amânarea cu un an sau doi a virării contribuţiilor la Pilonul 2 şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale reprezintă două dintre soluţiile identificate de reprezentanţii organizaţiilor de pensionari ca surse de finanţare pentru creşterea pensiilor cu 40% din septembrie, conform Agerpres.

Trei mari organizaţii de pensionari au cerut, marţi, Guvernului să respecte legislaţia în vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie şi au avertizat că, în caz contrar, vor acţiona Executivul în instanţă şi vor organiza mitinguri de protest.

Cele trei organizaţii sunt Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România, care susţin că reprezintă interesele a aproape 5 milioane de pensionari.

Preşedintele Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a propus, ca sursă de finanţare prin care Guvernul să poată majora cu 40% pensiile, amânarea cu un an sau doi a transmiterii contribuţiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat - Pilonul 2.

"Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem. Aceste lucruri nu sunt văzute şi nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin să susţină această acţiune (de creştere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arătat ministrului de Finanţe aceste probleme", a afirmat Cojanu.

La rândul său, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a enumerat alte propuneri pentru sursele de finanţare necesare majorării pensiilor de la 1 septembrie.

"Domnului ministru Cîţu i-am transmis noi nişte propuneri pe care le aveam şi care unele se ştiu, le ştia şi dânsul. Trebuie să acţionăm cu fermitate pentru eliminarea muncii la negru, crearea unui număr important de locuri de muncă, aplicarea unei strategii motivante intersectoriale care să combine politici de ocupare cu programe educaţionale şi de formare profesională, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, solicitarea justificării marilor averi dobândite - imobile, conturi bancare, pământ, care nu sunt recuperate. Deci, primesc sancţiuni, fac închisoare, ba mai mult, sunt şi eliberaţi mai devreme dacă scriu o carte, dacă au activitate bună. Dar rămân cu averea. De ce nu se adoptă sistemul care e în Portugalia, în Statele Unite? Să i se confişte averea şi să i se dea şi o penalitate de, să zicem, 25% din suma delapidată. Să nu mai facă închisoare, dar să avem bani. Impozitarea progresivă a fondului excedentar individual de locuinţe, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt mulţi proprietari de apartamente şi case care eludează legea şi nu se prezintă la Administraţia Financiară să-şi declare impozitele", a afirmat Toma Neamţu.

De asemenea, acesta a propus şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale, precizează sursa.

"Deci, trebuie găsite nişte pârghii care depindeau de dânsul (de ministrul Finanţelor, n.r.) - fiind din luna noiembrie, trebuia să treacă la aceste măsuri. Nici acum nu e târziu. Restrângerea uriaşelor datorii faţă de stat a unor agenţi economici - mulţi sunt iertaţi, şi nu înţelegem de ce -, eradicarea sau cel puţin diminuarea corupţiei, control mai sever la graniţă, prin confiscarea produselor ilegale care sunt introduse în ţară. Şi ultima măsură, care cred eu că e bună: apelarea şi la rezervele şi fondul Băncii Naţionale a României, care reprezintă o altă soluţie, deoarece acestea sunt supradimensionate şi pot sprijini fondul de pensii cel puţin 2-3 ani. Domnul guvernator mereu se vaită că nu sunt bani, dar rezerva e constituită", a afirmat Toma Neamţu.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. bai, sunteti nebuni, apelarea la rezervele.BNR???, pai menirea bancii centrale este stabilitatea financiara, nu cresterea inflatiei si a deficitului la cer!!!!

  1. viitoarea aliata a "umanistului" Dan voiculescu...

   traiasca Partzul liber! 

   Sunt unele pensii destul de mari pe care o eventuala majorare de 40% le va face si mai mari si sunt multe pensii foarte mici pentru care o majorare de 40% nu va aduce multi bani in plus. Decat majorarea, mult mai eficienta ar fi o indexare a pensiilor cu o suma fixa pentru a rezolva problema pensiilor mici (pentru ca acolo este durerea mare, nu la pensiile mari).

   Aveți dreptate !

   Chiar mi-e rușine să comentez idei așa trăsnite ...... 

  ...

  Propunerile pensionarilor de a se lua bani din rezervele BNR si de la Pilotul 2 sunt de o prostie infinită! Au însă dreptate cu averile ilicite.

  Adevărul e că un om care iese la pensie are un adevărat șoc! Pensia lui bazată pe contributivitate e cam 50% din salariul avut pentru că restul se duc la pensiile speciale.Normal ar fii că o pensie să fie undeva între 70-80% și cred că așa este în țările europene și așa era pe timpul lui Ceaușescu care gândea infinit mai logic decât Olguta,! 

  Ce se poate face acum ținând cont de situația din țară și din lume: să se majoreze cu 15-20% dar doar pensiile de până la 2500 cu excepția celor sociale,iar peste un an,doi o altă mărire si tot așa până când pensiile contribuție să ajungă la 70-80% din salariul avut! Evident pensiile speciale să dispară cu totul.

  Semnat profesor, peste 2 luni pensionar! 

  Sunt de acord cu marirea pensiilor mici, dar reprosez tuturor pensionarilor ca nu ii intereseaza decat pensia lor. Nu ii vad manifestand pentru nedreptatile care se fac si altor categorii, nu manifesteaza pentru siguranta copiilor acestei tari, pentru copii defavorizati care sunt victime ale traficului , cel mai mare din Europa, pentru nedreptati, pentru angajarea persoanelor pe alte criterii decat competenta, etc

  Nu au preocupari in a ajuta comunitatea, societatea cu forta lor. Nu lupta pt nimic , doar pensia. Vreau sa ii vad in strada pentru ca fortele de securitate ale tarii sa apere copii romani, sa ii apere, nu sa se prefaca numai cand cazurile devin vizibile. Sa militeze pt legi mai bune...Nimic. Pensia, pensia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro