PÂNĂ ÎN MARTIE 2017,Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă rămâne neschimbat

L.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 29 iunie 2016

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă rămâne neschimbat

Actualizare 10:15 Grigorescu: "Am decis îngheţarea la 60 de lei pe MW a preţului gazelor din producţia internă"

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunţat, ieri, că preţul gazelor naturale din producţia internă va fi îngheţat pe o perioadă de 9 luni, la 60 de lei pe MW.

"Am făcut două lucruri în această şedinţă de guvern. Am decis să nu majorăm preţul la producţia internă de gaze naturale destinată populaţiei şi producătorilor de energie termică, îngheţând acest preţ la 60 de lei pe MW, pentru o perioadă de 9 luni de zile. Am luat măsurile necesare ca să ne asigurăm că în iarnă o să avem cantităţi de gaze suficiente în depozite astfel încât să evităm această tradiţională discuţie dacă ne ajung cantităţile depozitate pentru a face faţă sezonului rece", a anunţat Grigorescu marţi seară, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a explicat că măsura de îngheţare a preţului gazelor răspunde "unor condiţii de piaţă particulare".

"Dacă nu am fi luat această măsură, am fi ajuns în postura în care consumatorul final ar fi avut un preţ reglementat potenţial mai mare", a susţinut ministrul Energiei.

Grigorescu a precizat, totodată, că s-a creat "un cadru legal explicit" prin care se reconfirmă faptul că ANRE e instituţia care trebuie să stabilească obligaţia de înmagazinare.

"Instituim nişte amenzi drastice în măsura în care actorii din piaţă nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligaţiilor stabilite de ANRE", a mai spus ministrul Energiei.

(L.B.)

---------

Executivul a aprobat hotărârea prin care se modifică anexa HG nr. 488/2015 privind stabilirea preţurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2021, în concordaţă cu prevederile calendarului de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, de la 1 iulie 2016, preţul gazelor naturale din producţia internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, preţul gazelor naturale din producţia internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Scopul stabilirii administrative a unui preţ de achiziţie pentru gazele naturale destinate consumatorilor menţionaţi este acela de a proteja o categorie însemnată de clienţi casnici de gaze naturale şi de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieţei gazelor, generate de alinierea preţului gazelelor naturale la nivelul preţurilor practicate pe pieţele europene.

Schimbările neprevăzute de pe piaţa resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preţurilor la ţiţei din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piaţa românească de gaze naturale, unde preţurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar şi cu acceptul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, au devenit comparabile şi, uneori, chiar mai mari faţă de preţurile pieţei.

Conform sursei citate, Ministerul Energiei a solicitat din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei un studiu privind evoluţia preţurilor incidente sectorului românesc al gaselor naturale, iar în urma analizei primite s-a constat necesitatea reevaluării preţurilor din producţia internă cuprinse în graficul HG nr. 488/2015. Astfel, noul act normativ aprobat astăzi a avut la bază următoarele considerente:

- în prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei este de 60 lei/MWh, iar - conform informaţiilor furnizate de ANRE - în cazul în care acest preţ ar creşte la 66 lei/MWh, există riscul major ca acest preţ să fie mai mare decât preţurile de import şi majoritatea cotaţiilor de preţ de pe principalele hub-ri apropiate ca relevanţă pentru piaţa românească.

- necesitatea unei abordări prudente din partea autorităţilor publice, astfel încât scopul declarat şi unanim acceptat prin însăşi legislaţia primară, şi anume susţinerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârşit.

- necesitatea unei abordări prudente din partea autorităţilor publice, astfel încât scopul declarat şi unanim acceptat prin însăşi legislaţia primară, şi anume susţinerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârşit.

- se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial dar şi datorită programelor de eficienţă energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici şi non-casnici;

- s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piaţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile;

- procesul de dereglementare pentru consumatorii casnici este prevăzut a fi realizat până la data de 30 iunie 2021, conform prevederilor stipulate de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale;

- gradul redus de suportabilitate la nivelul clienţilor casnici, în ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro