PÂNĂ LA MIJLOCUL LUNII IUNIE 2023Egiptul vrea să obţină 6 miliarde de dolari din vânzarea firmelor de stat

A.V.
Internaţional / 25 septembrie

Egiptul vrea să obţină 6 miliarde de dolari din vânzarea firmelor de stat

Egiptul intenţionează să obţină cel mult şase miliarde de dolari până la jumătatea anului viitor prin vânzarea de participaţii deţinute la companiile de stat, spune Hala Elsaid, ministrul Planificării din ţara afectată de invazia Ucrainei de către Rusia, anunţă Bloomberg.

Programul poate include oferte de acţiuni către public sau vânzări în bloc către investitori strategici, şi va fi susţinut de fondul suveran al ţării, potrivit afirmaţiilor ministrului Hala Elsaid, care nu a identificat companiile ce ar putea fi vândute.

Egiptul are în plan să atragă mai multe investiţii străine directe - negociind în acelaşi timp un nou împrumut cu Fondul Monetar Internaţional - după ce a fost lovit de creşterea facturilor pentru importurile de alimente şi combustibili, ca urmare a războiului din Ucraina. Din martie, ţara a înregistrat ieşiri de 22 de miliarde de dolari de pe piaţa datoriilor.

Ţara nord-africană promite că statul va juca un rol mai mic în economie, în conformitate cu îndemnurile FMI.

Potrivit Bloomberg, fondul de investiţii din Abu Dhabi (ADQ) şi o divizie a Fondului de Investiţii Publice al Arabiei Saudite au pompat deja aproximativ trei miliarde de dolari în Egipt, preluând participaţii deţinute de guvern în companii majore, în cadrul unor tranzacţii care au fost facilitate de fondul suveran egiptean. Sunt aşteptate mai multe asemenea acorduri, inclusiv vânzarea participaţiilor la unele firme deţinute de armata egipteană. În acest sens, vor fi abordate şi alte fonduri suverane din Golf şi din alte părţi, autorităţile având un plan pentru un roadshow în Europa şi Asia, la sfârşitul lunii octombrie, ca să "prezinte oportunităţile de investiţii din Egipt", a spus Elsaid, care este şi preşedintele fondului egiptean. Ministrul a adăugat: "Fondurile suverane sunt de obicei investitori pe termen lung, adaugă valoare în termeni de experienţă, finanţe şi tehnologie".

Egiptul a înfiinţat un fond "pre-IPO", care îşi propune să restructureze unele active deţinute de stat şi să le pregătească pentru vânzare, notează sursa citată.

Obiectivul Egiptului este să transfere active în valoare de până la trei miliarde de dolari către acel fond în termen de trei până la şase săptămâni, printre care o centrală electrică realizată alături de Siemens AG din Germania, a mai spus Hala Elsaid.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro