Parlamentul European pregăteşte înăsprirea directivei anticorupţie

G.M.
Internaţional / 25 octombrie 2023

Parlamentul European pregăteşte înăsprirea directivei anticorupţie

Demnitarii şi funcţionarii publici europeni care îşi ascund proprietăţile dobândite ilicit sau care abuzează de funcţiile publice pe care le ocupă vor fi traşi la răspundere penală conform viitoarei directive europene anticorupţie, a afirmat astăzi, pe pagina oficială de Facebook, deputatul european Ramona Strugariu (Reper/Renew Europe), raportor al Parlamentului European pentru propunerea de act normativ a Comisiei Europene, după ce raportul său a fost prezentat în Comisia LIBE.

Ramona Strugariu a precizat: "Am propus în raportul meu extinderea infracţiunilor de corupţie. Cei care trebuie să suporte rigorile legii. Am extins mult cadrul pentru prevenirea corupţiei. Am definit noţiunea de «oficiali de nivel înalt» şi am inclus în această categorie comisari, europarlamentari, directori ai companiilor de stat şi alte categorii cu un nivel foarte mare de responsabilitate publică. Vremea baronilor locali, naţionali şi europeni trebuie să se încheie. Printre celelalte prevederi pe care le-am propus în cadrul Directivei se numără: mărirea sancţiunilor pentru faptele de corupţie, prevenirea corupţiei prin creşterea transparenţei, prevenirea conflictului de interese, reglementarea activităţilor de lobby şi a modului în care sunt finanţate campaniile electorale sau partidele politice, monitorizarea efectelor fenomenului "uşilor glisante", prin care funcţionari sau oficiali pleacă spre mediul privat cu secretele şi contactele obţinute pe perioada exercitării mandatului, propuneri de pedepse accesorii care vizează candidaturile politice în condiţiile unei condamnări pentru fapte de corupţie".

Raportorul Parlamentului European pentru respectivul act normativ arată că propunerea de directivă anticorupţie vizează trei aspecte principale: modernizarea cadrului anticorupţie existent la nivelul statelor membre, prevenirea şi descurajarea faptelor de corupţie, alinierea sancţiunilor prevăzute de Directiva pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii cu cele din cadrul Directivei anticorupţie, pentru a ajuta în activitatea sa Parchetul European.

Ramona Strugariu a mai spus: "Corupţia ucide şi va continua să o facă în complicitate şi în tăcere. Corupţia sărăceşte, distruge vieţi, reduce la tăcere jurnalişti şi activişti, erodează statul şi democraţia. Corupţia a ţinut România în subdezvoltare pentru mai bine de 30 de ani. Corupţia şi nepotismul înseamnă spitale care sunt capcane ale morţii, ţevi de gaz care explodează şi ard oameni de vii, în patria lui Oprişan, oameni torturaţi în azile ale groazei, în patria Gabrielei Firea, copii care nu sunt în siguranţă pe stradă sau sfârşesc traficaţi în complicitate cu autorităţi de aplicare a legii. Corupţia şi corupţii ne vând pădurile, ne otrăvesc aerul şi ne ţin captivi într-o sărăcie pe care nu o merităm. Mi-am luat angajamentul în campania din 2019 că o vom combate la nivel european. Astăzi facem acest lucru şi avem prima Directivă europeană care asigură un cadru armonizat de combatere a corupţiei în instituţii şi în mediul privat, până la cel mai înalt nivel de responsabilitate publică. Nimeni nu este deasupra legii".

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. ...

  1. MI-E MILĂ DE VOI !

  Parlamentul European are actiuni "hilare" in lupta anticoruptie :

  - a respins propunerea de a investigatia coruptia proprie la nivelul inalt 

  (Von der Leyen, Kaili si alti 26 sub cercetare penala a procurorilor) 

  - nu obliga europarlamentarii la controlul declaratiilor lor de avere 

  - nu vor retine pensia "babana" de eurparlamentar NICI daca parlamentarul va fi condamnat penal definitiv, ptr.coruptie sau alta infractiune

  Va fi aplicata si coruptiei de covid? intreb pentru viitor, pentru ca pentru trecut ne-a dovedit Ursula ca nu se aplica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb