Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

PATRES CĂTRE AFM: "Finanţarea instalaţiilor fotovoltaice trebuie urgentată"

Ziarul BURSA #Companii /

"Finanţarea instalaţiilor fotovoltaice trebuie urgentată"

Finanţarea instalaţiilor fotovoltaice trebuie urgentată, subliniază Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), printr-un comunicat transmis, ieri.

În comunicat se arată: "PATRES solicită conducerii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să urgenteze reluarea programului de finanţare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională pentru persoane fizice ("prosumeri"), arată un comunicat transmis ieri de către Organizaţie. Prosumatorii pot şi trebuie să devină o realitate în România. Avem cadru legal, care a condus la îndepărtarea unor bariere birocratice, însă constatăm - cu surprindere şi dezamăgire - că finanţarea este mult întârziată, programul derulat de AFM fiind suspendat de o lună".

Viorel Lefter, preşedintele PATRES, a declarat: "În cazul în care «disfuncţionalităţile» semnalate în presă chiar au existat, să se ocupe instituţiile abilitate de soluţionarea aces-tora, toate acestea ca să nu ducem în derizoriu acest program mult aşteptat, dovadă fiind interesul maxim al româ-nilor. Suntem surprinşi şi îngrijoraţi că, în loc să remarcăm titluri în presă precum «AFM joacă un rol important în viitorul energetic al României», am constatat asocierea prosumerilor cu «Fraudă informatică», «Băieţi Deştepţi», «Instalatori favorizaţi de către AFM», fapt inacceptabil din punctul nostru de vedere".

Totodată, organizaţia semnalează faptul că, în ultima lună de la suspendarea programului, documentele depuse de cetăţeni la instalatori, dar neîn-registrate încă în platformă, au expirat. Cetăţenii sunt, pe bună dreptate, confuzi în acest moment, iar AFM nu vine cu informaţii concrete, a mai spus domnul Lefter, explicând: "Există, astfel, riscul ca oamenii, după multe amânări şi puşi pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, să decidă abandonarea proiectului. Ceea ce nu este bine pentru conceptul de prosumator în general".

Pentru urgentarea reluării programului, PATRES a solicitat AFM, să întreprindă măsuri care să vină în întâmpinarea consumatorului casnic - viitor prosumator -, precum şi a sectorului energetic din România: transmiterea imediată în spaţiul public de informări privind stadiul investigaţiei, precum şi asumarea unei date calendaristice privind reluarea programului; transparenţă şi comunicare din partea AFM (publicarea urgentă a listei instalatorilor validaţi, din care să reiasă numărul persoanelor fizice înscrise de către fiecare instalator în Programul AFM; în paralel cu derularea unei analize/anchete de către instituţiile abilitate, se impune reluarea rapidă a programului concomitent cu suspendarea instalatorilor asupra cărora planează anumite suspiciuni de "fraudă".

PATRES, care are în componenţă 109 de membri - producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 2,7 miliarde de euro, a sprijinit constant dezvoltarea prosumatorilor în România, atât în legislaţia primară, cu o serie de propuneri de amendamente, cât şi în legislaţia secundară, prin propuneri cu expertiză tehnică de specialitate.

Comunicatul citat mai notează: "Schimbările legislative au condus la îndepărtarea unor bariere birocratice şi la un cadru propice privind dezvoltarea prosumerilor în România. Considerăm absolut necesar sprijinul pentru acest sector din următoarele considerente:

- populaţia plăteşte o contribuţie pentru energia regenerabilă şi suportă de altfel şi costul exceptării marilor consumatori, astfel că este profund incorect ca tocmai românii să nu poată beneficia de statutul şi beneficiile de a fi proprii producători de energie curate;

- noile directive europene din «Clean Energy Package» prin care statele membre vor fi obligate să asigure dreptul cetăţenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar şi de a stoca şi vinde energia nefolosită; escentralizarea producerii energiei electrice, cu prosumerii în rol principal".

În final, PATRES îşi exprimă speranţa că vom avea şi în ţara noastră această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia naţională şi, de asemenea, să ajute Româ-nia în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. E IMPORTANT. SE PIERD FONDURI EUROPENE. DE CE TREBUIE SĂ PIERDEM ACESTE FONDURI EUROPENE?

  GÂNDIȚI-VĂ CĂ AR TREBUI SĂ FIE AN DE AN ACEST PROGRAM. 

  SOARELE ESTE O SURSĂ DE ENERGIE INEPUIZABILĂ. 

  INTERESUL PENTRU ACEST PROGRAM ESTE MARE.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS