Piaţa cerealelor se pregăteşte pentru o creştere a preţurilor

F.D.
Internaţional / 31 octombrie 2022

Piaţa cerealelor se pregăteşte pentru o creştere a preţurilor

Piaţa cerealelor se pregăteşte pentru o creştere a preţurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre, decizie care pune în pericol exporturile ucrainene, au spus analişti intervievaţi de Reuters, potrivit News.ro.

Moscova şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul Mării Negre, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

Kievul a spus că acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce Washingtonul a acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.

Pieţele de grâu au fost foarte sensibile la evoluţiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, deoarece ambele ţări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de porumb.

Înfiinţarea coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale, după ce au atins niveluri record.

Acest calm relativ se va sfârşi probabil când grâul de la Chicago şi Paris, cele mai active două contracte futures pentru grâu din lume, vor începe o nouă săptămână de tranzacţii.

"Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina", a spus Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

Achiziţionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a încetat în urma deciziei Rusiei, a declarat un broker ucrainean.

Seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei s-au adăugat şi ele la îngrijorările privind aprovizionarea, deoarece ridică îndoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

În acelaşi timp, livrările rapide de la începutul sezonului din Uniunea Europeană înseamnă că surplusul de acolo a scăzut.

"Problema este că, printre alte ţări exportatoare majore, oferta de grâu scade", a spus Portier.

Suspendarea coridorului ar putea declanşa o cursă de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiţii au o poziţie scurtă netă.

Grupul CME aplică limite zilnice privind mişcările preţurilor, plafonul actual de 0,70 de dolari pentru contractul său de grâu din Chicago implicând o creştere maximă posibilă de 8,4%, comparativ cu închiderea de vineri de 8,29-1/4 dolari pe buşel.

Carlos Mera, şeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că contractele futures pe grâu ar putea creşte cu 5% până la 10%, dar reacţia ar putea dispărea, deoarece renunţarea la acord de către Moscova a fost parţial anticipată, în timp ce exporturile Rusiei au crescut.

"Exporturile din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră", a spus el.

Participanţii de pe piaţă vor urmări, de asemenea, dacă acordul pentru coridor poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

În absenţa coridorului, unii comercianţi şi analişti spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, crescând riscul unor preţuri persistente ridicate.

"Sfârşitul coridorului va creşte inevitabil preţurile şi asta face situaţia foarte proastă pentru importatori", a spus Portier.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminică că 218 nave au fost "blocate efectiv" de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Razboi,sanctiuni,ruperea lanturilor de aprovizionare

  si blocarea comertului liber va produce multa 

  suferinta oamenilor simpli nevinovati,

  pe altarul intereselor imperialiste in goana dupa profit 

  nu are treaba "rusia".

  lasati naratiunea ... 

  Ne aflam oricum in ciclu de crestere! 

  am anuntat cu 2 ani spate! 

  Pana in 2026 o sa fie veselie! 

  In cazul in care nu va prindeti va ajut eu: exista ciclic un calcul simplu: cate kg de cartofi = salariu net minim pe economie / cate paini = salariul minim = asta spune bula financiara sau spargere si plata prin consum; alt indicatoru cat costa MC de APA CALDA ca procent din venit Minim NET; Alti indicator: Cati litrii Motorina / Benzina = Venitul Minim Net pe ZI de Lucru la 8 ORE!!! Pret KW ca procent din venit minim net. 

  Alt indicatori: "Formarea si Spargerea Bulei pe Uraniu / Energie" = Scumpire trai taxe utilitati si stagnarea / scaderea lor ca procent din venituri / profituri. 

  s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9655
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5555
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9096
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7186

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb