Revista BURSA Construcţiilor

Piaţa construcţiilor din Iaşi are perspective solide de creştere în 2021

A.P.
Miscellanea #Construcţii / 29 martie

Eugen Ursu

Eugen Ursu

Piaţa construcţiilor din Iaşi se va menţine stabilă şi în anul 2021, în ciuda contextului pandemic, şi are perspective solide de creştere pe termen lung. În acest moment, în capitala Moldovei sunt peste 1.200 de proiecte de construcţii aflate în diferite faze de realizare, întreaga piaţă locală fiind estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Graphein.

Impactul pandemiei de COVID-19, care a marcat evoluţia economiei la toate nivelurile în 2020, a fost relativ redus în cazul sectorului de construcţii, care a continuat să fie unul dintre cele mai dinamice.

Datele culese din piaţă în perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2021 indică faptul că, la nivelul judeţului Iaşi, peste 1.200 de proiecte de construcţii erau în diverse faze de realizare. "Anul trecut am asistat la o anumită inerţie, multe proiecte fiind continuate după ce au fost demarate în 2019. Chiar şi aşa sectorul construcţiilor nu a resimţit atât de puternic şocul generat de criza sanitară şi cea economică. Cred că anul 2021 se va situa la un nivel similar celui anterior, resimţindu-se deja în piaţă o efervescenţă din partea dezvoltatorilor imobiliari, dar şi a autorităţilor locale", a declarat Eugen Ursu, managing partner Graphein.

Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor

Analiza realizată de Graphein şi IBC Focus urmăreşte piaţa atât la nivel cantitativ, cât şi structural. Astfel, datele arată că sectorul construcţiilor din Iaşi este dominat în continuare de proiectele rezidenţiale private (ansambluri rezidenţiale noi, vile, apartamente). Din totalul celor 1.276 de proiecte, 475 sunt clădiri rezidenţiale (aproximativ 37% din piaţă). Locul doi este ocupat de construcţiile sociale şi comunitate (182 la număr), birouri/comercial (181) şi industrial (137).

Raportul se schimbă dacă piaţa este analizată din punct de vedere al valorii investiţiilor. Astfel, cele mai mari sume vor fi investite în spaţii de birouri şi comerciale (aproximativ 820 milioane de euro), în timp ce piaţa construcţiilor rezidenţiale este estimată la valoarea de 686 milioane de euro. O sumă importantă ar urma să fie alocată proiectelor de infrastructură (drumuri, poduri), unde valoarea totală a investiţiilor este de aproximativ 200 milioane de euro.

Distribuţia proiectelor pe stadii de execuţie

Analiza face o radiografie amănunţită a pieţei construcţiilor din Iaşi şi include toate proiectele aflate în diverse stadii de realizare. Astfel, putem vorbi despre aproximativ 500 de proiecte aflate în fază avansată de execuţie (construcţie, amenajare sau finalizate). Alte peste 720 de proiecte se află încă în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuţie sau chiar intenţie).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare medie (între 200.000 şi 1 milion de euro), în timp ce 300 de investiţii depăşesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 440 de proiecte sunt încadrate la categoria mici (sub 200.000 de euro)

Ce proiecte vor fi demarate în anul 2021?

În judeţul Iaşi, anul 2021 se arată cel puţin la fel de dinamic. Chiar dacă unele proiecte au fost îngheţate, multe altele sunt în diverse stadii de execuţie:

REZIDENŢIAL/BIROURI

Silk District - se anunţă a fi un proiect integrat, dezvoltat pe 10 hectare, unde se vor construi numai în prima fază imobile cu 315 apartamente, de 1-4 camere. Proiectul va include şi mai multe clădiri de birouri. Termenul de livrare este sfârşitul anului 2022.

Palas Campus - se anunţă a fi un complex mixed-used. Proiectul este format din şase corpuri diferite, care, în total, vor însuma o suprafaţă construită de peste 86.000 mp, cu o amprentă la sol de peste 15.000 mp.

Greenfield Copou - În anul 2021 Impact Developer & Contractor va demara lucrările la un nou proiect rezidenţial major, în cartierul Copou din Iaşi. Este vorba despre un proiect imobiliar cu 800 de apartemente premium, dar care va cuprinde şi grădiniţă, zone comerciale, zonă de spa, zone de relaxare şi spaţii de co-working.

Poitiers Towers - este un proiect aflat pe bulevardul Poitiers, care va include 8 blocuri turn, a câte 15 etaje fiecare. În total vor fi 1.150 de apartamente premium de 1, 2 şi 3 camere, cu 1.300 locuri de parcare.

Copou Garden Residence - este un proiect de 7 imobile, care va însuma 1.120 de apartamente, cu parcări subterane şi supraterane. Complex rezidenţial va cuprinde şi spaţii de locuire colectivă, spaţii pentru dotări şi servicii, adăposturi de apărare civilă, depozitări, precum şi un spaţiu central de tip parc pentru petrecerea timpului în aer liber.

INFRASTRUCTURĂ

Autostrada A8 (Ungheni - Iaşi - Tg. Mureş): tronsonul Ungheni - Iaşi - Tg. Neamţ (100 km) - lansată licitaţie pentru contractul de proiectare. Cel mai avansat tronson din autostradă este sectorul montan dintre Tg. Neamţ şi Tg. Mureş (211 km), unde studiul de fezabilitatea ar urma să fie predat în prima jumătate a anului. Recent, Ministerul Transporturilor a anunţat că cele două capete din sectorul montan al A8 urmează să fie incluse pentru finanţare prin PNRR.

Autostrada A7 (Ploieşti - Paşcani): în acest an vor fi lansate etapizat licitaţiile de execuţie: Ploieşti - Buzău (63 km, termen lansare licitaţie: iunie 2021), Buzău - Focşani (83 km, august 2021), Focşani - Bacău (96 km, decembrie 2021) şi Bacău - Paşcani (77 km, octombrie 2021).

DJ281 (tronsonul Belceşti - Lespezi, 40 km) - scos la licitaţie pentru suma de 96 milioane de lei, fără TVA

DJ 282 limita Iaşi - Rediu - Movileni - Gropniţa - DJ 281D (circa 30 km, valoare estimată 66,2 milioane lei) - în lucru

DJ 281 D de la Coarnele Caprei - Focuri - Gropniţa şi modernizare DJ 281 D Coarnele Caprei - Belceşti (circa 22 km, valoare estimată de 46 milioane lei) - în lucru

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se construiește haotic in Iași. Zeci de mii de apartamente noi în următorii 3 ani. De unde atâția ieșeni an aceste zeci de mii de APARTAMENTE? poluarea este uriasa, nu sunt locuri de parcare, parcul auto este imbatranit. Nu sunt spatii verzi.Cine va ocupa aceste Apartamente?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro