Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

PIAŢA VALUTARĂEuro a crescut la 4,5095 lei

Alexandru Costea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Euro s-a apreciat, vineri, faţă de leu, cu 0,61 bani, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,5095 lei/euro.

Euro a fost cotat în jurul orei 16:45 la 4,505 - 4,509 lei în tranzacţii derulate între băncile comerciale, comparativ cu şedinţa anterioară când euro a fost cotat la 4,5 - 4,52 lei la ora 16:30.

Vineri, în jurul orei 16:30, cursul euro/franc se plasa foarte aproape de paritate, cu tranzacţii la 1,0016 franci/euro, şi a revenit astfel la minimul zilei înregistrat şi în jurul orei 11:00, ora României. Tranzacţiile din piaţa interbancară euro/franc au oscilat vineri, după intrarea la tranzacţionare a jucătorilor europeni, între un nivel minim de 1,0016 franci/euro şi un maxim de 1,025 franci/euro.

Pe parcursul nopţii de joi până vineri, când piaţa interbancară a fost dominată de operaţiunile perfectate din Asia, cursul a coborât până la un minim de 0,9754 franci/euro, dar fără să se mai aproprie de minimul înregistrat joi. Francul elveţian s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

BNR a anunţat, vineri, un nou curs record, după cel de joi, pentru francul elveţian, la 4,4228 lei/franc. Cursul pentru francul elveţian a crescut faţă de valoarea atinsă în şedinţa precedentă, de 4,3287 lei/franc.

Schimburile dintre băncile comerciale au avut loc între un minim de 4,5 lei/euro şi un maxim de 4,505 lei/euro. Cursul a deschis la 4,503 lei pentru un euro.

"A fost o zi cu volume mari pe euro/leu, dar volumele au fost concentrate mai mult în prima parte a zilei. Au fost şi cumpărători şi vânzători, iar pe final ne aflăm aproape de referinţa anunţată de BNR. Forintul s-a apreciat şi a ajuns aproape de nivelul la care se situa înainte de anunţul Băncii Elveţiei de joi, în timp ce zlotul a fost mai calm şi este încă depreciat. Leul stă destul de bine în piaţă faţă de euro. Piaţa euro/franc este încă volatilă, dar la altă scară faţă de joi. Apropierea serii se pare că nu-i face bine, în prezent fiind în jurul a 1,002 franci/euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.

Volumele pe euro/leu din şedinţa de vineri au fost "mici", potrivit surselor bancare, care ne-au precizat că nu a fost activitate notabilă.

Dolarul american a urcat în raport cu leul, comparativ cu şedinţa precedentă. Banca Centrală a afişat un curs de referinţă de 3,8863 lei/dolar.

Gramul de aur a fost cotat la 156,9255 lei, în urcare comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de 152,81 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS