Presa din Ucraina

Presa din Ucraina

Internaţional / 7 - 18 aprilie

Actualizare 20:13- Invadatorii duc forţat 13 orfani din Mariupol în Rusia

Kiev- Ukrinform- 18.04.2022- Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, a informat despre faptele deportării ilegale a 13 orfani ucraineni de către armata rusă de la Mariupol în Rusia.

"S-a cunoscut transferul ilegal a 13 orfani, copii lipsiţi de îngrijirea părintească", a postat Denisova pe Telegram .

În special, şase copii dintr-un orfelinat de tip familial au fost scoşi din Mariupol la Rostov-pe-Don, Rusia. O mamă adoptivă a mers după apă şi nu s-a mai întors, nu se ştie unde se află.

Potrivit comisarului, "unul dintre copiii de la orfelinat a reuşit să ajungă la Zaporizhzhia şi a raportat că au fost duşi în Rusia copiii. Băiatul a mai notat că ei (copiii) doreau să se întoarcă în Ucraina". În plus, "şapte copii împreună cu părinţii lor adoptivi au fost luaţi ilegal dintr-un alt orfelinat de tip familial din Mariupol în satul Yagodnoe, regiunea Rostov".

---

Actualizare 19:34- Yermak dezvăluie când vor începe negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE

Kiev- Ukrinform- 18.04.2022- Echipa preşedintelui Volodimir Zelenski lucrează pentru accelerarea îndeplinirii angajamentelor Ucrainei pe calea spre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Ne aşteptăm să primim statutul de ţară candidată la UE în urma reuniunii Consiliului European din iunie. În continuare, urmează să înceapă negocierile de aderare, care ar trebui să aibă loc într-o procedură accelerată.

Acum întreaga echipă a Preşedintelui, Biroul [Preşedintelui] şi Guvernul lucrează pentru a face tot ce ne stă în putere cât mai curând posibil", a postat şeful Biroului Preşedintelui Andriy Yermak pe Telegram , relatează Ukrinform.

El a menţionat că prima parte a chestionarului de evaluare a capacităţii Ucrainei de a dobândi statutul de ţară candidată la aderarea la UE a fost deja completată şi transmisă Comisiei Europene. Totul s-a făcut într-o săptămână, aşa cum a promis preşedintele Zelenski preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Kiev.

Potrivit lui Yermak, autorităţile vor continua să lucreze la a doua parte a chestionarului şi vor aştepta o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene.

Ucraina va fi în UE, a subliniat el.

---

Actualizare 18:15- Băiat de trei ani, evacuat din Harkov împreună cu mama sa, rănit într-un atac cu rachete

Kiev- Ukrinform- 18.04.2022- Un băiat de trei ani, care mai devreme fusese evacuat împreună cu mama sa din Harkov, a fost rănit luni într-un atac cu rachete la Lviv.

"Unsprezece persoane au fost rănite în bombardamentele de dimineaţă. Artem, în vârstă de trei ani, a fost printre ei. A venit cu mama sa din Harkov fugind de război. Dar o rachetă rusă i-a găsit la Lviv. Copilului i s-a oferit toată asistenţa necesară. Acolo nu este o ameninţare pentru viaţa lui", a postat primarul din Lviv Andriy Sadovyi pe Telegram, relatează Ukrinform.

El a adăugat că trei victime în stare critică se aflau la terapie intensivă. Medicii din Lviv fac tot posibilul pentru a-i salva.

"Şapte persoane au fost ucise. Acestea sunt primele decese în rândul civililor în oraşul nostru. Cea mai tânără victimă are 30 de ani. Plângem morţii, dar trebuie să fim cât mai vigilenţi. Inamicul începe să se enerveze. Lovituri asupra zonelor civile. poate creşte", a adăugat Sadovyi.

---

Actualizare 17:35 - Armata ucraineană a distrus o dronă rusească în regiunea Odesa

Kiev - Ukrinform - 18.04.2022 - "În regiunea Odesa, pe 18 aprilie, militarii unităţii de rachete antiaeriene a Forţelor Aeriene ale Ucrainei au doborât un vehicul aerian rusesc fără pilot de nivel operaţional şi tactic, care a efectuat recunoaştere aeriană", au precizat Forţelor de Apărare Aeriană ale Ucrainei pe Facebook.

---

Actualizare 15:18 - Ministerul ucrainean al Culturii: ''200 de situri de patrimoniu cultural au fost distruse de invadatorii ruşi''

Kiev - Ukrinform - 18.04.2022 - Aproximativ 200 de situri de patrimoniu cultural din Ucraina au fost distruse de armata rusă, potrivit ministrului Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko.

"Trupele ruse ne distrug în mod arbitrar moştenirea culturală: biserici, sinagogi, muzee, monumente, teatre. Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale a înregistrat deja 200 de situri de patrimoniu cultural deteriorate, iar aceste cifre nu sunt definitive", a spus Tkachenko într-o postare pe Telegram.

---

Actualizare 13:14 - Oficial ucrainean: ''Rusia nu va obţine nicio victorie în Ucraina până la Paşte''

Kiev - Ukrinform - 18.04.2022 - "Ruşii se pregătesc intens pentru o bătălie decisivă care se va desfăşura în estul Ucrainei, aşteptându-se să câştige teren până la Paşte. Cu toate acestea, ocupanţii nu vor reuşi. Avem multe zone în care ambele părţi câştigă controlul asupra unor aşezări, făcându-se pe rând de două sau de trei ori pe zi. În Duminica Floriilor, nimic nu îi împiedică să comită crime sângeroase, aşa că până la Paşte vor să finalizeze uriaşa vărsare de sânge'', a declarat Kyrylo Budanov, şeful serviciilor secrete militare ucrainene.

---

Actualizare 11:00 - Circa 20.600 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 18.04.2022 - Soldaţii ucraineni au ucis, până în prezent, circa 20.600 de soldaţi ruşi, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

De asemenea, potrivit anunţului, armata ucraineană a distrus 790 de tancuri ruseşti, 2.041 de vehicule blindate de luptă, 381 de sisteme de artilerie, 130 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 67 de sisteme de apărare antiaeriană, 167 de avioane, 147 de elicoptere, 1.487 de vehicule, opt nave/cuttere, 715 tancuri UAV, 715 tancuri de combustibil. 27 de unităţi de echipamente speciale şi patru sisteme SRBM mobile.

---

Actualizare 10:00 - Şase persoane ucise în atacurile de la Liov

Liov - Ukrinform - 18.04.2022 - Cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte opt, inclusiv un copil, au fost rănite în atacurile cu rachete asupra Lvivului luni dimineaţa.

"Din păcate, există morţi şi răniţi. Până acum, şase persoane au fost ucise şi opt rănite. Printre cei răniţi se numără un copil. Datele sunt clarificate", a scris pe Telegram Maksym Kozytskyi, şeful Administraţiei Militare Regionale.

---

Actualizare 20:40- Marinii din Odesa au învins unitatea invadatorilor ruşi

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Soldaţii contraamiralului Mykhailo Ostrohradsky 35-a Brigăzi marină separate au învins o altă unitate a ocupanţilor ruşi.

Acest lucru este precizat pe pagina de Facebook a unităţii , relatează Ukrinform.

"În regiunea Mykolaiv, soldaţii unui batalion separat al Brigăzii de Marină Odesa au zădărnicit planurile ruseşti de capturare a teritoriului ucrainean. Unii dintre ei au fost norocoşi, deoarece au supravieţuit şi au fost luaţi prizonieri, în timp ce unii se vor întoarce acasă într-o pungă neagră", se arată în comunicat.

---

Actualizare 20:00- Ruşii şterg litera "Z" din echipamentul militar, posibil complotând în regiunea Zaporizhia

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Forţele ruse şterg litera Z din echipamentul lor militar, instalând steaguri ucrainene, într-o aparentă pregătire pentru provocări în regiunea Zaporizhia.

Asta arată Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite Ukrinform.

Începând cu 17 aprilie, invadatorii ruşi îşi continuă agresiunea armată pe scară largă împotriva Ucrainei, lansând lovituri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii industriale şi civile a Ucrainei.

Inamicul nu a întreprins eforturi active în zonele Volyn şi Polissya, notează raportul.

În direcţia Siversky, există posibilitatea ca ruşii să desfăşoare grupuri de sabotaj şi recunoaştere şi să lanseze lovituri cu rachete de pe teritoriul rusesc asupra infrastructurii militare şi civile a Ucrainei.

În direcţia Slobozhansky, ruşii blochează parţial Harkivul, trăgând asupra forţelor ucrainene şi a infrastructurii.

În direcţiile Doneţk şi Tavriya, ostilităţile s-au intensificat. Ruşii continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra oraşului Mariupol, inclusiv cu ajutorul bombelor strategice Tu-22M3. Operaţiunile de asalt au fost lansate în apropierea portului şi a fabricii Azovstal.

În direcţia South Buh, inamicul a continuat să-şi concentreze eforturile pe menţinerea terenului. În zona aşezării Vasylivka, regiunea Zaporizhia, s-a remarcat că inamicul ar putea pune la cale provocări, deoarece ruşii au fost văzuţi ştergând litera Z din echipamentul militar, înfiinţănd steaguri ucrainene.

---

Actualizare 19:00- Propaganda rusă neagă utilizarea crematoriilor mobile în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- După interviul preşedintelui Volodimir Zelenski pentru BBC, propaganda rusă a continuat să "nege" folosirea crematoriilor mobile de către invadatorii din Ucraina.

Asta arată Centrul de Combatere a Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, relatează Ukrinform.

Potrivit Centrului, crematorii mobile au fost desfăşurate în Ucraina de la începutul lunii martie. Iniţial, s-a presupus că au fost destinate să ardă trupurile militarilor ruşi căzuţi pentru a ascunde numărul real de victime. Cu toate acestea, după ce atrocităţile comise de ruşi în Bucha, Irpin şi alte oraşe ucrainene au fost expuse după eliberarea aşezărilor, a devenit clar că efortul de incinerare era menit inclusiv pentru a acoperi crimele de război ruseşti.

Anterior, serviciile de informaţii militare ale Ucrainei au declarat că ruşii au desfăşurat în Mariupol cel puţin 13 crematorii mobile pentru a scoate cadavrele civililor ucişi de pe străzi.

Informaţiile au înregistrat, de asemenea, utilizarea crematoriilor mobile în regiunea Cernihiv şi în Novoaydar din regiunea Lugansk.

Organismul de supraveghere a dezinformării le-a cerut tuturor martorilor atrocităţilor ruseşti să-şi depună rapoartele care ar urma să fie folosite în instanţele internaţionale în viitor către chatbot-ul oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

După cum a raportat Ukrinform, Zelenski a declarat într-un interviu acordat BBC că zeci de mii de oameni au fost ucişi şi mulţi au dispărut din Mariupol, în timp ce soarta celor deportaţi forţat în Rusia rămâne necunoscută.

---

Actualizare 17:21- Şeful satului Zaporizhzhia a fost răpit

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Armata rusă l-a răpit pe Ivan Malieiev, şeful satului Kyrylivka, regiunea Zaporizhzhia.

Administraţia Militară Regională Zaporizhzhia a confirmat această informaţie, dar nu a oferit detalii suplimentare, relatează un corespondent Ukrinform.

Potrivit publicaţiei locale Melitopol , vehiculele militare ruseşti au înconjurat satul. Trupele ruse mergeau din casă în casă. Se presupune că ei căutau pescari.

Anterior, Ivan Malieiev a refuzat să coopereze cu ocupanţii ruşi. Ultima dată când ruşii au intrat în sat a fost pe 25 martie 2022.

---

Actualizare 14:48- Rusia suspendă producţia de sisteme de rachete antiaeriene

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Producţia de sisteme de rachete antiaeriene ruseşti a fost suspendată, iar muncitorilor din fabrici li se ordonă să plece în vacanţă sau să participe la războiul împotriva Ucrainei.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a anunţat acest lucru pe Facebook , transmite Ukrinform.

"Facilităţile de producţie ale Uzinei Mecanice JSC Ulyanovsk au fost de fapt oprite. UMP este un producător de radare şi sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune pentru forţele terestre ruse (sisteme de rachete Buk, Kub şi Tunguska). Motivul este utilizarea unui număr mare de accesorii şi componente electronice în fabricarea produselor militare", se arată în comunicat.

Potrivit informaţiilor, până de curând principalul furnizor pentru sectorul rus de apărare a fost Germania, dar de la începutul invaziei ruseşti pe scară largă a Ucrainei, orice cooperare cu ţara a fost suspendată.

Potrivit angajaţilor, fabrica nu poate continua producţia pe cont propriu, deoarece "aproape nicio [componentă] de fabricaţie rusă" nu este folosită în procesul tehnologic.

Direcţia principală de informaţii a declarat că conducerea uzinei caută în prezent oportunităţi de a eluda sancţiunile şi de a stabili livrări prin ţări terţe (inclusiv Kazahstan). Cu toate acestea, astfel de scheme conduc la o creştere semnificativă a costului componentelor din cauza necesităţii de a plăti pentru servicii către ţările intermediare. Şi acest lucru nu este prevăzut în buget şi nu există posibilitatea de a mări bugetul.

"Prin urmare, angajaţilor li se oferă posibilitatea de a alege: să plece în concediu fără plată sau să semneze un contract cu forţele armate pentru a participa la războiul din Ucraina. Poziţia recomandată este operator-tunar al unui sistem de rachete Buk. Salariul propus este 50.000 de ruble pe lună", se arată în comunicat.

---

Actualizare 13:54- Zelenski: "Rusia va fi responsabilă pentru tot ce a făcut în Ucraina"

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Rusia va fi responsabilă pentru tot ce a făcut în Ucraina, pentru tot ce a făcut împotriva ucrainenilor.

Potrivit Ukrinform, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru pe Facebook.

"Ocupanţii vor fi responsabili pentru tot ce au făcut în Ucraina. Pentru tot ce le-au făcut ucrainenilor. Vor fi responsabili pentru Bucha, Kramatorsk, Volnovakha, Okhtyrka. Pentru Hostomel şi Borodyanka. Pentru Izyum, pentru Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi din Ucraina", a spus el.

El a remarcat că Rusia i-a adus pe ucraineni înapoi în perioada cumplită, despre care toată lumea a spus mereu: "Niciodată".

---

Actualizare 12:31- Podoliak prezice că Rusia va intra în istorie ca stat paria

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Mykhailo Podoliak, consilier al şefului Preşedinţiei, consideră că Rusia va intra în istorie ca stat paria.

Potrivit Ukrinform, el a spus acest lucru pe Twitter , comentând impresiile cancelarului austriac Karl Nehammer de la întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Iluziile de o asemenea amploare duc întotdeauna la tragedie. Rusia pierde. În termeni militari, economici şi geografici. O ţară proscrisă cu un profil negativ în manualele de istorie. Aceasta va fi "victoria"", a scris Podoliak.

Nehammer a declarat mai devreme într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC că, după întâlnirea sa cu Putin, liderul rus crede că va câştiga războiul din Ucraina.

---

Actualizare 11:52- Hanna Malyar: "Rusia nu poate lansa în prezent o nouă ofensivă în Ucraina"

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- În prezent, trupele ruse nu pot lansa o nouă ofensivă în Ucraina, deoarece sunt descurajate de Forţele Armate ale Ucrainei.

"Sunt pregătiţi şi îşi adună eforturile şi oamenii. Ei desfăşoară infrastructură medicală şi acumulează muniţie. De asemenea, acumulează provizii, deoarece personalul lor obişnuia să moară de foame aici. Ei au trimis [soldaţii] pentru 2-3 zile, crezând că ei ar captura totul, dar în schimb au rămas fără nimic. Ei pregătesc totul acum, dar în prezent nu pot începe a doua etapă agresivă doar pentru că Forţele Armate ale Ucrainei îi descurajează", a declarat adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar, raportează un corespondent Ukrinform.

După cum a raportat NBC News referitor la doi înalţi oficiali americani ai apărării, Rusia ar putea începe următoarea fază a campaniei sale militare în Ucraina de îndată ce weekend-ul acesta sau la începutul săptămânii viitoare.

---

Actualizare 10:01- Trupele ruse au ucis deja 202 copii în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- În Ucraina, 202 copii au fost deja ucişi în urma acţiunilor militarilor ruşi.

"Peste 563 de copii au fost afectaţi în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă din partea Federaţiei Ruse. Potrivit datelor oficiale ale procurorilor pentru minori, 202 copii au fost ucişi şi peste 361 au fost răniţi", a postat Procuratura Generală pe Telegram .

După cum am menţionat, aceste date nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea numărului de victime în zonele de ostilităţi active, în teritoriile ocupate temporar şi eliberate.

Potrivit datelor primite de procurorii pentru minori, cei mai mulţi copii au fost afectaţi în regiunea Doneţk - 117, regiunea Kiev - 106, regiunea Harkov - 89, regiunea Cernihiv - 54, regiunea Herson - 41, regiunea Mykolayiv - 40, regiunea Luhansk - 36, Zaporizhzhia - 23, oraşul Kiev - 16, regiunea Sumy - 16, regiunea Zhytomyr - 15.

Cadavrul unui băiat de 14 ani a fost găsit în timp ce investiga infracţiunile comise de armata rusă în raionul Bucha din regiunea Kiev.

Un băiat de 15 ani a fost ucis în bombardarea satului Havrylivka, districtul Novooleksandrivka, regiunea Herson, pe 15 aprilie.

În districtul Izium din regiunea Harkiv, pe 16 aprilie, trupele ruse au tras asupra unei maşini cu care o familie încerca să evacueze din Izium. O fată de 15 ani a fost rănită.

Ca urmare a bombardamentelor şi bombardamentelor inamice, 1.018 unităţi de învăţământ au fost avariate, dintre care 95 au fost complet distruse.

După cum s-a raportat, conform datelor Ministerului Sănătăţii, 174 de copii sunt trataţi în unităţi de sănătate, 150 au fost eliberaţi şi cinci copii au murit în urma agresiunii armate a Rusiei.

---

Actualizare 09:07- PGO: 580 de suspecţi de crime de război din Rusia au fost identificaţi

Kiev- Ukrinform- 17.04.2022- Există deja 580 de suspecţi în cazul principal al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Parchetului General al Ucrainei.

"Principalul caz de agresiune rusă: 580 de suspecţi - reprezentanţi ai conducerii militare şi politice a Rusiei. Aceştia sunt miniştri, deputaţi, comandament militar, oficiali, şefi ai agenţiilor de aplicare a legii, instigatori la război şi propagandişti de la Kremlin", a scris procurorul general pe Telegram.

În total, până astăzi dimineaţa, forţele de ordine ucrainene au înregistrat 6.999 de procese penale pentru crime de agresiune şi crime de război comise de Federaţia Rusă: 6.800 de încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului, 43 de infracţiuni legate de planificarea, pregătirea sau ducerea unui război de agresivitate, 9 crime legate de propaganda de război, 179 alte crime.

În plus, au fost deja înregistrate 3.190 de infracţiuni împotriva securităţii naţionale a Ucrainei, inclusiv 2.090 de infracţiuni legate de încălcarea integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii Ucrainei, 553 de infracţiuni de trădare, 58 de infracţiuni de sabotaj şi alte 489 de infracţiuni.

---

Actualizare 20:50- Substanţe chimice au fost găsite în satul din regiunea Sumy, ocupat anterior de forţele ruse

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Rămăşiţele de arme chimice -- sarin şi alte substanţe- au fost găsite în satul Bilka din regiunea Sumy, după ce armata rusă a părăsit aşezarea.

Primarul Trostianeţului, Iuri Bova, a spus asta în direct la radioul ucrainean , relatează Ukrinform.

"Am găsit rămăşiţe de arme chimice în satul Bilka -- sarin şi alte substanţe. Am descoperit fiole. Serviciul de Securitate al Ucrainei lucrează în prezent la asta. Este posibil ca ocupanţii să fi vrut să folosească acest produs chimic pentru a lovi Kievul, Poltava sau alte oraşe", a spus el.

El a mai menţionat că, pe parcursul unei luni de şedere la Trostianets, ocupanţii au înfiinţat multe capcane, au minat multe cimitire, păduri, parcuri şi clădiri administrative.

Pe 11 aprilie, luptătorii Regimentului Azov au spus că invadatorii ruşi au aruncat o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută dintr-o dronă pe Mariupol. Trei persoane au fost rănite. Aveau insuficienta respiratorie.

Secretariatul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele privind utilizarea armelor chimice în Mariupol şi bombardarea fabricilor chimice din Ucraina.

---

Actualizare 19:43- Briefing privind investigarea crimelor de război comise de ruşi în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Un briefing pe tema "Investigarea crimelor de război comise de ruşi în timpul războiului ucraineno-rus" va avea loc pe 18 aprilie, la ora 12:00. (Sala 2, Zoom).

Organizator: Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Vorbitor: Ihor Klymenko - Şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei

Format eveniment - offline online (Zoom)

Jurnaliştii vor putea pune întrebări online prin ZOOM.

Acreditarea va dura până la ora 11:00 pe 18 aprilie, pentru a confirma trebuie să specificaţi numele, prenumele, titlul publicaţiei, după care vi se va da acces la linkul către eveniment în Zoom.

Evenimentul va fi difuzat pe canalul YouTube al Ukrinform: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Adresa Ukrinform: Kiev, strada Bohdan Khmelnytsky, 8/16

Utilizarea oricăror materiale de pe canalul oficial YouTube Ukrinform este posibilă numai dacă sunt respectate drepturile de autor stabilite de canal. Demonstrând videoclipul în timpul transmisiunii în direct, este necesar să vă referiţi la autor - Ukrinform - pentru a-şi afişa numele pe ecran şi a-l spune cu voce tare.

---

Actualizare 17:54- Copil rănit în atacul ruşilor de la Polohy în regiunea Zaporizhzhia

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Forţele ruse au atac zonele rezidenţiale din Polohy, regiunea Zaporizhzhia, rănind un copil de 12 ani.

Potrivit Ukrinform, Administraţia Militară Regională Zaporizhzhia a raportat acest lucru pe Telegram.

"Aseară, rasiştii au tras într-o zonă rezidenţială paşnică din oraşul Polohy. Printre victime se numără un copil de 12 ani, care a fost operat de urgenţă", se arată în raport.

Oraşul Huliaipole a fost bombardat intens. Invadatorii ruşi au folosit arme de diferite calibre, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă. Luptele au avut loc în suburbiile lui Orikhiv. Pierderile în rândul populaţiei şi al infrastructurii sunt în prezent clarificate.

Se observă că forţele ruse trag în oraşul Huliaipole şi asupra comunităţii în fiecare zi. Inamicul a folosit sisteme de lansare multiplă şi bombe cu fosfor aseară.

---

Actualizare 16:27- Atacul la staţia Kramatorsk: Forţele armate ucrainene aduc dovezi ale utilizării rachetelor Tochka-u de către ruşi

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- În ciuda declaraţiilor invadatorilor ruşi conform cărora rachetele tactice Tochka-U ar fi folosite doar de Ucraina, Forţele Armate ucrainene au publicat interceptarea unei conversaţii între reprezentanţii forţelor militare şi aerospaţiale ale Rusiei, care confirmă existenţa unor astfel de sisteme de rachete în Rusia.

Potrivit Ukrinform, raportul relevant a fost postat de Forţele Armate ale Ucrainei pe Telegram.

"Au fost publicate dovezi cu privire la utilizarea rachetelor tactice Tochka-U de către ruşi, în ciuda declaraţiilor repetate ale autorităţilor moscovite conform cărora rachetele tactice Tochka-U sunt folosite doar de forţele armate ucrainene. Iată interceptarea unei conversaţii a forţelor aerospaţiale, ceea ce confirmă că la 18 martie 2022 au sosit la aeroportul din Machulishchi două An-124, unul dintre ele cu numărul de înregistrare RA-82010, sub indicativul de apel 82010, a adus 3 unităţi a sistemelor de rachete tactice Tochka-U către Belarus", se arată în raport.

Se observă că această informaţie este confirmată nu numai de conversaţia interceptată, ci şi de videoclipul care arată modul în care rachetele tactice Tochka-U sunt transportate de pe teritoriul aerodromului militar din Machulishchi în acea zi.

---

Actualizare 15:14- Ruşi au tras asupra rafinăriei de petrol din Lysychansk

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Invadatorii ruşi au tras asupra rafinăriei de petrol Lysychansk, nămolul de petrol rămas încă arde.

Şeful Administraţiei Militare şi Regionale Luhansk a scris acest lucru pe Telegram şi a distribuit o fotografie de la faţa locului.

"Ruşii au tras asupra rafinăriei de petrol din Lysychansk. Dimineaţa ruşii au lovit rafinăria de petrol, a izbucnit un incendiu pe 5.000 de metri pătraţi, stingerea continuă... Nu există combustibil. Resturile de nămol de petrol ard", a scris guvernatorul. .

Potrivit acestuia, acesta nu este primul bombardament al acestei centrale, rasiştii o ţintesc sistematic pentru a epuiza Serviciul de Stat de Urgenţă.

"În acelaşi timp, ruşii continuă să bombardeze zonele rezidenţiale din Lysychansk. Rămâneţi în adăposturi!" a subliniat Haidai.

---

Actualizare 13:40- Oficial superior al apărării Ucrainei: "Majoritatea rachetelor ruseşti sunt doborâte"

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Este extrem de dificil să tragem concluzii definitive în această etapă a războiului, dar este sigur să spunem că Forţele Armate au doborât mult mai multe rachete ruseşti.

Este potrivit ministrului adjunct al Apărării Hanna Maliar, care a vorbit la televiziunea naţională, răspunzând la o întrebare despre cum s-au schimbat poziţiile Ucrainei după ce nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva Cruiser, a fost distrusă.

"Rusia continuă să blocheze zonele maritime, blocând atât recunoaşterea, cât şi navigaţia, distrugând navele altor naţiuni. Prin urmare, este necesar să înţelegem că este extrem de dificil să tragem concluzii finale într-un moment în care se desfăşoară faza fierbinte a războiului. , pentru a spune ce forţe câştigă sau prevalează. Dar ce se poate spune fără echivoc astăzi, dacă comparăm ceea ce a realizat Rusia şi ceea ce Forţele Armate ucrainene au oprit şi au împiedicat, avantajul este cu siguranţă de partea Forţelor noastre Armate. Şi în ciuda faptul că fiecare lovitură cu rachete pe care o lansează armata rusă este extrem de dureroasă pentru noi, cu atât mai puţin, multe alte lovituri cu rachete au fost prevenite", a spus Maliar.

După cum a raportat Ukrinform mai devreme, crucişătorul Moskva a suferit daune semnificative ca urmare a unei lovituri ucrainene cu rachete de croazieră Neptune. Ministerul rus al Apărării a confirmat ulterior că nava s-a scufundat în timp ce era trasă în port pentru reparaţii, după o explozie majoră şi un incendiu care a izbucnit la bordul navei de război.

---

Actualizare 12:23- Rusia deţine aproximativ 700 de prizonieri ucraineni

Kiev-Ukrinform- 16.04.2022- Aproximativ 700 de militari ucraineni şi peste o mie de civili sunt în prezent în captivitate rusă.

Aşa a spus Iryna Vereşciuk, ministrul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, care a vorbit la televiziunea naţională, transmite Ukrinform.

"Peste o mie de civili au fost capturaţi de ruşi, inclusiv peste 500 de femei. Nu vom schimba niciun militar cu civili, deoarece acest lucru este interzis de Convenţia de la Geneva. Cerem eliberarea necondiţionată a civililor noştri. În ceea ce priveşte numărul dintre prizonierii de război, avem aproximativ 700 dintre prizonierii lor de război şi ei au aproximativ 700 dintre soldaţii noştri", a spus Vereshchuk.

Viceprim-ministrul subliniază că ruşii nu respectă în totalitate Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor. Scopul principal al ucrainenilor în captivitate este supravieţuirea.

Mai mult, a spus Vereşciuk, ruşii schimbă prizonieri selectiv şi nu ţin cont de listele întocmite de partea ucraineană. Cu toate acestea, oficialul face apel la toate rudele prizonierilor de război să rămână răbdători şi puternici: Ucraina lucrează pentru ca toată lumea să fie eliberată.

După cum s-a raportat, astăzi, 16 aprilie, au fost convenite nouă coridoare umanitare în zonele de război.

---

Actualizare 11:26- Au fost înregistrate victime după lovirea rachetei ruseşti asupra aerodromului Oleksandriia

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- Unii oameni au fost răniţi şi ucişi în lovitura rachetei Rusiei asupra aerodromului Oleksandriia din regiunea Kirovohrad aseară.

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Administraţiei Militare Regionale Kirovohrad, Andrii Raikovych, pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"Seara târziu, rachetele inamice au lovit oraşul Oleksandriia. Instalaţiile infrastructurii aerodromului au fost avariate. Unii oameni au fost răniţi şi ucişi", a spus Raikovych.

În cuvintele sale, incendiul provocat de lovitura rachetei fusese deja stins. Lucrările de urgenţă sunt în desfăşurare.

O reamintire că armata rusă a lansat o lovitură cu rachete pe aerodromul Oleksandriia ieri la ora 22:26.

---

Actualizare 10:35- Rusia bombardează asupra Mykolaiv, Harkov şi alte regiuni

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- În această dimineaţă, trupele ruse au bombardat o instalaţie de infrastructură din oraşul Mykolaiv. Potrivit datelor preliminare, nu au fost înregistrate victime.

Declaraţia relevantă a fost făcută într-un raport consolidat al administraţiilor militare regionale privind situaţia din regiunile ucrainene de la ora 08:00, astăzi, transmite un corespondent Ukrinform.

Ieri, armata rusă a lansat lovituri asupra obiectelor civile din Mykolaiv cu mai multe sisteme de lansare de rachete. Se pare că cinci persoane au fost ucise şi 15 persoane au fost rănite.

În regiunea Dnipropetrovsk, inamicul a lovit aseară o infrastructură economică. Clădirile au fost distruse. Nu au fost raportate victime.

În Regiunea Poltava, trupele ruse au avariat o infrastructură economică într-unul dintre sate seara târziu. Unele clădiri au fost distruse. O persoană a fost ucisă, alta a fost rănită, dar nu a fost necesară internarea la spital.

În regiunea Kirovohrad, ruşii au lansat o grevă asupra unei instalaţii de infrastructură seara târziu. Focul a fost stins. Unii oameni au fost ucişi şi răniţi. Lucrările de urgenţă sunt în desfăşurare.

În oraşul Harkov, bombardamentele inamicului au devenit mai extinse în anumite raioane. Ieri, peste 50 de civili au fost răniţi şi nouă persoane au fost ucise în tot oraşul.

În regiunea Harkov, trupele ruse bombardau Derhachi, Balakliia, Zolociv. Trei persoane au fost rănite, două persoane au fost ucise. Bătăliile se dezlănţuie în direcţia Izium.

---

Actualizare 09:17- Armata rusă a ucis 200 de copii în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 16.04.2022- 200 de copii au fost ucişi şi 360 de copii au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Declaraţia relevantă a fost făcută de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

"La ora 08:00, astăzi, conform datelor din Registrul Unificat de Investigaţii Prealabile şi din alte surse, care nu au fost încă confirmate, un total de 200 de copii au murit şi 360 de copii au fost răniţi de când a început invazia rusă", a scris Denisova.

În cuvintele ei, acum este imposibil să se determine numărul real de victime în rândul copiilor, deoarece trupele ruse desfăşoară ostilităţi active în oraşele ucrainene.

O reamintire că ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a declarat mai devreme că răpirea de către Rusia a copiilor ucraineni şi adopţia "planificată" a acestora de către familiile ruse este "încă o încălcare cinică şi îngrozitoare a dreptului internaţional umanitar".

---

Actualizare 20:14 - Armata rusă a lansat trei lovituri cu rachete asupra regiunii Kiev

Kiev - Ukrinform - 15.04.2022 - Armata rusă a lansat trei atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev în cursul zilei de astăzi.

"Reiterăm că pericolul pentru populaţia civilă din regiunea Kiev rămâne. Există posibilitatea ca toate grupurile de lovitură să se întoarcă în zona Kievului. În plus, o parte din teritoriu rămâne minată. Inamicul poate lansa lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile. Astăzi, au fost lansate trei atacuri în regiunea Kiev Nu excludem posibilitatea unor lovituri repetate şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru", a transmis şeful Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk, pe Telegram.

---

Actualizare 18:54- Producţia de tancuri se opreşte în Rusia

Kiev- Ukrinform- 15.04.2022- Producţia de noi tancuri în Federaţia Rusă este oprită din cauza problemelor financiare şi a lipsei de componente importate.

"Uralvagonzavod din Rusia încearcă să depăşească criza cauzată de sancţiunile impuse. Uralvogonzavod (Nizhniy Tagil) este un producător rus de vehicule blindate, în primul rând principalul tanc rusesc T-72. De la începutul războiului din Ucraina, compania s-a confruntat cu numeroase probleme financiare. Creşterea ratelor dobânzilor la împrumuturi, lipsa fondurilor pentru deservirea împrumuturilor în valută străină, creşterea preţurilor materialelor şi componentelor (inclusiv oţel blindat) - acestea şi alte probleme au complicat semnificativ producţia majorităţii tipurilor de echipamente militare", a declarat Direcţia Şefă de Informaţii a RM. Ministerul Apărării al Ucrainei a postat pe Telegram .

Se observă că, în ciuda "campaniei de înlocuire a importurilor", pe scară largă, Rusia nu poate continua să producă arme de înaltă tehnologie în mod independent, fără aprovizionare cu componente importate.

"Prin urmare, fabrica este nevoită să caute o soluţie la problemele financiare, inclusiv prin solicitarea de plăţi în avans de 100% în baza contractelor guvernamentale. Producţia de echipamente noi, inclusiv tancuri T-90 şi T-14 (Armata) este oprită", informează serviciile de informaţii ucrainene. .

Potrivit datelor Direcţiei Generale de Informaţii, la Uralvagonzavod a fost înfiinţat un "sediu operaţional". Sarcina sa principală este repararea echipamentelor militare avariate în războiul cu Ucraina.

După cum s-a raportat, din cauza inflaţiei şi a sancţiunilor internaţionale, îndeplinirea ordinului militar este blocată în Rusia. În timp ce Ministerul rus al Apărării insistă asupra stabilirii preţurilor, aceasta duce doar la pierderi pentru un "executor unic al ordinului militar" desemnat.

---

Actualizare 17:11 - Autorităţile ucrainene: ''Armata rusă a ucis aproximativ 900 de civili în regiunea Kiev''

Kiev- Ukrinform - 15.04.2022 - Numărul cetăţenilor ucraineni identificaţi ucişi de soldaţii ruşi în regiunea Kiev a ajuns la 900 şi 350 în Bucha, a declarat Andriy Nebytov, şeful direcţiei principale a Poliţiei Naţionale a Ucrainei din regiunea Kiev.

"Limita de 900 de civili morţi va fi depăşită astăzi. Subliniez că este vorba despre civili ale căror cadavre le-am găsit şi le-am predat pentru expertiză medico-legală, pentru o examinare amănunţită. Toţi aceşti oameni au murit în mâna armatei ruse. Cel mai multe victime au fost identificate în Bucha - peste 350 de cadavre", a spus Nebytov.

---

Actualizare 15:13 - Italia solicită Curţii Penale Internaţionale să investigheze ''atrocităţile comise'' de trupele ruse în Ucraina

Kiev- Ukrinform - 15.04.2022 - "Italia nu are elementele pentru a evalua dacă are loc un genocid în Ucraina, dar atrocităţile sunt evidente", a declarat ministrul italian de Externe Luigi Di Maio.

De asemenea, acesta şi-a exprimat speranţa că Paştele Ortodox ar putea fi o oportunitate de a-i convinge pe ruşi să accepte o încetare a focului.

---

Actualizare 14:11 - Armata ucraineană a doborât elicopterul rusesc "Alligator"

Kiev- Ukrinform - 15.04.2022 - Militarii ucraineni din brigada Kholodnyi Yar au distrus un elicopter rusesc "Alligator", potrivit unui anunţ al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene publicat pe Facebook.

"Acesta este elicopterul rusesc Ka-52 Alligator, un avion de comandant al armatei", notează sursa citată.

---

Actualizare 11:22- Atacul fals al Rusiei pe propriul teritoriu a avut ca scop să învinovăţească Ucraina

Kiev- Ukrinform- 15.04.2022- Rusia a deschis focul pe propriul teritoriu - satul Klimovo, regiunea Bryansk - pentru a acuza Ucraina de o provocare militară.

Serviciul de Securitate al Ucrainei ( SBU ) are la dispoziţie un apel interceptat pe care unul dintre soldaţii ruşi i-a făcut soţiei sale, confirmând că cel mai recent atac "ucrainean" a fost de fapt o farsă organizată de ruşi.

"Aceştia sunt băieţii noştri care lovesc", explică soţia sa ocupantul rus, desfăşurat în regiunea Doneţk din Ucraina.

La întrebarea ei "De ce ar face asta?" el răspunde simplu: "Asta trebuie făcut. Acest lucru se face pentru a pretinde că este o provocare a lui khokhly (un termen derogatoriu pentru "ucraineni" - ed.). Şi de aceea lovesc."

Este evident că Kremlinul nu ţine cont de securitatea civililor, afectaţi de atac.

"Sunt aceleaşi lucruri ca în războiul cecen. Blocuri de apartamente au fost aruncate în aer la Moscova pentru a da vina pe terorişti. De fapt, agenţii FSB sunt cei care au făcut asta. Vedeţi, acum ei (Ucraina - n.red.) nu au putut ajunge la Klimovo dintr-o astfel de zonă", adaugă ocupantul, explicând de ce versiunea "atac ucrainean" nu rezistă criticilor.

El spune că după aceea, a decis că va depune un raport pentru a renunţa la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Potrivit informaţiilor ucrainene, Rusia intenţionează să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra Belgorodului sau a unuia dintre oraşele din Crimeea ocupată temporar pentru a acuza Forţele Armate ale Ucrainei şi batalioanele de voluntari militari. Direcţia şefă de informaţii a Ministerului Ucrainei a remarcat că autorităţile ruse promovează activ isteria anti-ucraineană în rândul ruşilor.

---

Actualizare 10:16- S-au auzit explozii în regiunea Kiev

Kiev- Ukrinform- 15.04.2022- O serie de explozii au fost raportate în districtul Vasylkiv, regiunea Kiev, cartierele rezidenţiale din regiunea Harkov au fost sub focul rusesc, în timp ce ostilităţile sunt în desfăşurare de-a lungul întregii linii a frontului în regiunea Doneţk.

Asta arată un raport combinat al administraţiilor militare regionale de la ora 8:00, transmite Ukrinform.

În regiunea Kiev s-au auzit explozii în comunitatea Vasylkiv. Potrivit datelor preliminare, apărarea aeriană a Ucrainei a lovit rachetele primite.

---

Actualizare 08:35- Oficial american al apărării: "Rusia are 65 de grupuri tactice de batalion în Ucraina"

Kiev- Ukrinform- 15.04.2022- Unităţile trupelor ruse care părăsiseră nordul Ucrainei au început să apară în Donbas înaintea încercărilor Rusiei de a lansa o ofensivă.

"Au deja o cantitate semnificativă de forţe în regiune. Am observat că în interiorul Ucrainei, există un total de 65 de BTG-uri operaţionale. Şi, din cele 65, se află într-adevăr în acele părţi de est şi de sud ale Ucrainei... Vor încerca să introducă BTG-uri suplimentare în zilele următoare", a declarat ieri un înalt oficial american al apărării, relatează CNN .

Acestea sunt câteva dintre unităţile care au părăsit nordul Ucrainei şi zonele de la nord de Kiev în ultimele săptămâni pentru a se întoarce în Rusia şi Belarus pentru aprovizionare şi întărire înainte de a merge în Donbas, a menţionat oficialul.

După cum s-a raportat, toţi civilii, în special cetăţenii care au copii, sunt îndemnaţi să părăsească zonele adiacente zonei de război cât mai curând posibil.

---

Actualizare 07:36- Emiratele Arabe trimit 50 de tone de ajutor umanitar, ambulanţe în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 15.04.2022- Emiratele Arabe au trimis în Ucraina un avion care transporta 50 de tone de mărfuri umanitare şi ambulanţe.

"EAU au trimis un alt avion cu ajutor umanitar în Ucraina. 50 de tone de marfă umanitară şi ambulanţe complet echipate cu echipamente medicale au sosit astăzi la Varşovia", a postat ieri Ambasada Ucrainei în Emiratele Arabe Unite pe Facebook, transmite Ukrinform.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei Dmytro Senik şi-a exprimat sincera apreciere conducerii Emiratelor Arabe şi Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Emiratele Arabe pentru răspunsul lor prompt la provocările umanitare, menţionând că fiecare avion demonstrează eforturile reale ale Emiratelor de a satisface nevoile vitale ale ucrainenilor afectaţi de agresiunea militară rusă.

La rândul său, ambasadorul Emiratelor Arabe în Ucraina Salem Ahmed Al-Kaabi a declarat că în martie Emiratele Arabe Unite au lansat un pod aerian umanitar care asigură livrarea şi transferul în Ucraina a tonelor de alimente de bază şi asistenţă medicală.

"De data aceasta, mărfurile umanitare din Emirate au fost livrate de An-124 ucrainean", a menţionat Ambasada.

Ieri, Vinnytsia a primit 100 de tone de mărfuri alimentare de la misiunea umanitară elveţiană pentru oraşele afectate şi persoanele strămutate.

---

Actualizare 14:58 - Peste 30.000 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Estonia

Kiev - Ukrinform - 14.04.2022 - 30.255 de refugiaţi militari ucraineni au sosit în Estonia, potrivit Consiliului de Poliţie şi Grăniceri din Estonia,

Au fost înregistrate aproximativ 19.873 de cereri de protecţie temporară. Un total de 5.302 de refugiaţi ucraineni, inclusiv 1.847 de copii, au fost plasaţi în hoteluri din ţară.

Potrivit Consiliului de Poliţie şi Grăniceri, 675 de cetăţeni ai Ucrainei au intrat în ţară pe 13 aprilie, printre care 168 de copii. Dintre aceştia, 378 au declarat că consideră Estonia o ţară de tranzit.

Anterior, la sfârşitul lunii martie, autorităţile estoniene au declarat că ţara este pregătită să primească până la 50.000 de refugiaţi ucraineni.

---

Actualizare 12:25 - Ministerul de Externe al Ucrainei: ''Rusia este implicată în răpirea copiilor ucraineni''

Kiev - Ukrinform - 14.04.2022 - ''Rusia este implicată în răpirea copiilor ucraineni'', se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al Ucrainei.

''Invadatorii ruşi, încălcând dreptul internaţional, continuă să recurgă la acţiuni inacceptabile - strămutarea ilegală şi forţată a cetăţenilor ucraineni, printre care copii, inclusiv orfani, copii lipsiţi de îngrijirea părintească şi copiii ai căror părinţi au murit ca urmare a agresiunii militare a Rusiei'', se menţionează în comunicat.

"Ameninţarea cu adoptarea ilegală a copiilor ucraineni de către cetăţenii ruşi fără a respecta toate procedurile necesare stabilite de legislaţia Ucrainei este flagrătoare", a precizat ministerul.

"Ministerul de Externe ucrainean face apel la Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, UNICEF, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Reprezentantul Special al Secretarului General pentru Copii şi Conflict armat cu solicitarea de a lua măsuri urgente pentru a asigura întoarcerea copiilor ucraineni pe teritoriul statului nostru", au precizat diplomaţii ucraineni.

---

Actualizare 08:54 - ONU: '' 1.932 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse''

Kiev - Ukrinform - 14.04.2022 - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 4.521 de victime civile în Ucraina de la începutul invaziei ruse, inclusiv 1.932 de morţi şi 2.589 de răniţi.

În special, printre cei ucişi s-au numărat 485 de bărbaţi, 313 de femei, 31 de fete şi 54 de băieţi, precum şi 72 de copii şi 977 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Printre răniţi s-au numărat 297 de bărbaţi, 222 de femei, 52 de fete şi 52 de băieţi, precum şi 145 de copii şi 1.820 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

---

Actualizare 07:20 - Preşedintele Columbiei a numit acţiunile Rusiei în Ucraina drept "genocid"

Kiev - Ukrinform - 14.04.2022 - "Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un genocid şi trebuie să se oprească. Este o nebunie!", a declarat preşedintele Columbiei Ivan Duque.

---

Actualizare 20:30 - Peste 100 de civili au fost ucişi de soldaţii ruşi în regiunea Sumî

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022 - Peste 100 de civili au fost ucişi de soldaţii ruşi în regiunea Sumî, multe cadavre fiind descoperite după retragerea trupelor ruse.

"Există peste 100 de morţi printre civilii din regiunea Sumî. Din păcate, acest număr creşte în fiecare zi. Mulţi oameni au fost găsiţi morţi cu mâinile legate, împuşcaţi în cap", a declarat astăzi Dmytro Zhyvytskyi, şeful administraţiei militare regionale Sumî.

Acesta a adăugat că sunt mulţi răniţi internaţi în spitalele din Sumy şi în cele din regiunile învecinate. În plus, oamenii care au supravieţuit ocupaţiei în aşezările prin care trecuseră coloane de mii de unităţi de echipamente inamice suferă de o traumă psihologică foarte gravă.

"Ocupanţii împuşcau în tot ce îi înconjura, trăgeau în civili din tancuri, împuşcau cu mitraliere şi aruncatoare de grenade. Oamenii noştri se ascundeau în mlaştini, la ferme şi în silozuri", a spus Jivytskyi.

---

Actualizare 19:15 - Olena Zelenska: "Fiecare ucrainean este o ţintă pentru ruşi''

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022 - Nu numai familia prezidenţială, ci şi fiecare ucrainean a devenit o ţintă de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor ruseşti în Ucraina, a declarat soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska într-un interviu cu acordat postului de televiziune CNN.

"Dacă te uiţi cu atenţie, devine clar că fiecare ucrainean este o ţintă pentru ruşi: fiecare femeie, fiecare copil. Ţinta numărul unu pentru inamic suntem noi toţi", a precizat Olena Zelenska.

---

Actualizare 15:14 - Preşedinţii Poloniei şi statelor baltice au ajuns la Kiev

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022 - Preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei au ajuns la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

"Preşedintele Estoniei, Alar Karis, împreună cu colegii săi - preşedintele Poloniei Andrzej Duda, preşedintele Lituaniei Gitanas Nausėda şi preşedintele Letoniei Egils Levits - au sosit la Kiev", potrivit unui anunţ al Ambasadei Estoniei în Ucraina puvlicat pe Twitter.

---

Actualizare 13:16- În prezent, peste 500.000 de ucraineni au fost duşi cu forţa în Rusia

Declaraţia relevantă a fost făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul discursului său în Parlamentul Estoniei, relatează un corespondent Ukrinform.

"Până acum, peste 500.000 de ucraineni au fost deportaţi forţat. Imaginează-ţi doar câţi sunt! Este ca şi cum ocupanţii au decis să ia întregul oraş. Este o treime din populaţia ta", a spus Zelenski.

În cuvintele sale, ruşii încearcă să-i ducă pe ucrainenii deportaţi în regiunile îndepărtate ale Rusiei, luându-le documentele şi bunurile personale, şi anume telefoanele mobile.

Potrivit preşedintelui Ucrainei, ruşii separă copiii ucraineni de părinţi şi intenţionează să permită familiilor ruse să-i adopte ilegal.

---

Actualizare 12:35- Ruşii folosesc 13 crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor din Mariupol

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022- Conducerea Rusiei a ordonat trupelor sale să îndepărteze orice dovezi ale crimelor comise de armata rusă în Ucraina, iar acum folosesc 13 crematorii mobile pentru a arde corpurile civile în oraşul Mariupol.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Departamentul principal de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"După ce genocidul poporului ucrainean de la Bucha, regiunea Kiev, a fost larg mediatizat în mass-media internaţională, trupele ruse au început să folosească crematorii mobile în Ucraina. În special, în Mariupol au fost depistate în total 13 crematorii mobile pentru a scoate de pe străzi cadavrele civililor. Ocupanţii din Rusia încearcă să-i identifice pe cei care au asistat la atrocităţi prin tabere de filtrare şi să-i elimine", se arată în raport.

Potrivit Departamentului Principal de Informaţii, surse militare au raportat în mod repetat că se utilizează crematoriile mobile inamice în regiunea Cernihiv. În plus, astfel de crematorii au fost detectate în Novoaidar, regiunea Luhansk.

Armata rusă foloseşte, de asemenea, crematorii mobile pentru a arde cadavrele soldaţilor ruşi pentru a ascunde numărul real al celor care au fost ucişi de la începutul invaziei ruse şi pentru a nu plăti despăgubiri familiilor soldaţilor ucişi.

---

Actualizare 11:34- Depozit cu muniţie rusească găsită în regiunea Kiev

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022- Soldaţii Gărzii Naţionale a Ucrainei din regiunea Kiev au găsit un depozit de muniţii ruseşti cu aproape 100 de cutii cu obuze.

Potrivit Ukrinform, Garda Naţională a Ucrainei a raportat acest lucru pe Facebook .

"Astăzi, în timp ce erau de serviciu în satul Korolivka, regiunea Kiev, militarii Gărzii Naţionale a Ucrainei au descoperit un loc în care forţele de ocupaţie ruse au înfiinţat un depozit de muniţii. Au fost găsite aproximativ 100 de cutii cu obuze de calibru 125", se arată în comunicat.

Ukrinform a raportat mai devreme că suburbiile Kievului Irpin, Bucha şi Hostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadatorii ruşi.

---

Actualizare 10:50- Invadatorii ruşi bombardează satul din regiunea Zaporizhia folosind muniţie cu fosfor

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022- Ocupanţii ruşi au folosit bombe cu fosfor în satul Novodanylivka din districtul Polohy, regiunea Zaporizhia.

Ivan Arefiev, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale, a spus acest lucru pe Facebook , relatează Ukrinform.

"În urma bombardamentelor de artilerie cu muniţie cu fosfor din satul Novodanylivka, raionul Polohy, acoperişul unei clădiri rezidenţiale de pe strada Khrustalkova a luat foc. Unităţile Serviciului de Stat de Urgenţă din regiunea Zaporizhia au eliminat consecinţele incendiului. Nimeni a fost rănit", se arată în comunicat.

Potrivit declaraţiei, în direcţia Polohy, inamicul încearcă să ţină teritoriul ocupat folosind vehicule aeriene fără pilot şi trăgând în armata ucraineană şi populaţia locală cu mai multe lansatoare de rachete.

Administraţia militară regională a adăugat că astăzi există o mare ameninţare ca inamicul să folosească arme de rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din regiunea Zaporizhia, precum şi posibilitatea ca ocupanţii ruşi să încerce să avanseze spre oraşul Zaporizhia.

---

Actualizare 8:20- ONU oferă o actualizare cu privire la victimele civile din Ucraina

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022- De la ora 4:00 pe 24 februarie 2022 (ora locală), când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la 24:00 miezul nopţii pe 11 aprilie 2022, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 4.450 de victime civile în Ucraina.

Aceasta include 1.892 de morţi şi 2.558 de răniţi, conform OHCHR , relatează Ukrinform.

Dintre cei ucişi, 478 sunt bărbaţi, 308 femei, 30 de fete şi 52 de băieţi, precum şi 71 de copii şi 953 de adulţi al căror gen nu este încă cunoscut.

Din 2.558 de răniţi, 291 sunt bărbaţi, 219 femei, 51 fete şi 51 băieţi, precum şi 144 copii şi 1.802 adulţi al căror gen nu este încă cunoscut.

În regiunile Doneţk şi Lugansk: 1.957 de victime (675 de morţi şi 1.282 de răniţi).

Pe teritoriul controlat de guvern: 1.599 de victime (600 de morţi şi 999 de răniţi).

Pe teritoriul controlat de autoproclamatele "republici": 358 de victime (75 de morţi şi 283 de răniţi)

În alte regiuni ale Ucrainei (oraşul Kiev şi regiunile Cerkasy, Cernihiv, Harkiv, Herson, Kiev, Mykolaiv, Odesa, Sumi, Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Jytomyr), care se aflau sub controlul guvernului când au avut loc victime: 2.493 victime (1.217) ucişi şi 1.276 răniţi).

---

Actualizare 07:40- Complice rus care adună informaţii despre armata ucraineană, arestat în regiunea Cerkasi

Kiev- Ukrinform- 13.04.2022- Un agent inamic care colectează date despre unităţile militare ucrainene a fost reţinut în regiunea Cerkaşi.

Aşa arată Biroul SBU din regiunea Cherkasy, relatează Ukrinform.

Agenţii de contrainformaţii au aflat că un rezident local a colectat şi a transferat forţelor inamice informaţii sensibile cu privire la locaţia infrastructurii militare şi strategice din regiune, inclusiv cu localizarea lor geografică, şi i-au informat pe invadatori despre mişcarea echipamentelor militare.

Vinovatul a fost atent în munca sa clandestină pentru Rusia, schimbând telefoane şi cartele SIM pentru a trimite informaţii către gestionatorii săi cu grupurile armate ilegale ale aşa-numitului "LPR/DPR" şi guvernul rus.

Ofiţerii SBU au reţinut bunul inamic într-o gospodărie în care se ascunsese. Dispozitivele mobile pe care făptuitorul le folosea pentru a comunica cu stăpânii săi au fost confiscate în timpul raidului.

Bărbatul a fost acuzat de circulaţie neautorizată a datelor despre Armata Ucrainei, săvârşită în baza legii marţiale.

---

Actualizare 18:00 - Armata rusă a folosit bombe cu fosfor în Zaporojie

Zaprojie - Ukrinform - 12.04.2022 - Invadatorii ruşi au folosit muniţii cu fosfor în atacul asupra satului Novoiakovlivka, regiunea Zaporizhzhia.

"Ocupatorii ruşi continuă să comită crime de război, bombardând clădirile rezidenţiale din aşezările paşnice, inclusiv cu muniţii interzise. În noaptea de 12 aprilie, satul Novoiakovlivka a fost bombardat cu bombe cu fosfor. Din cauza vremii ploioase nu a fost incendiu, nici unul a fost rănit sau ucis. Sunt case avariate" se arată într-un comunicat al autorităţilor locale.

---

Actualizare 17:00 - Pierderile Ucrainei au ajuns la aproape 600 de miliarde de dolari

Kiev - Ukrinform - 12.04.2022 - Pe parcursul săptămânii trecute, pierderile directe pentru economia Ucrainei din cauza războiului şi a distrugerii infrastructurii civile şi militare, înregistrate în surse deschise, au crescut cu 12,2 miliarde de dolari.

Începând cu 11 aprilie, valoarea totală a pierderilor directe documentate de infrastructură, doar pe baza surselor publice, a atins deja 80,4 miliarde de dolari sau 2,4 trilioane de hrivne ucrainene.

Aceste date pot fi găsite în analiza realizată în cadrul Proiectului Russia Will Pay, condus de unitatea de analiză a Şcolii de Economie din Kiev (KSE) şi voluntari din organizaţiile partenere, inclusiv Centrul pentru Strategie Economică, Dragon Capital, Sediul Anticorupţie. , Institutul de Analytics şi Advocacy, Transparency International Ukraine şi Prozorro.Sales.

Potrivit estimărilor comune ale Ministerului Economiei şi KSE, pierderile totale ale economiei Ucrainei din cauza războiului, luând în considerare atât pierderile directe calculate în cadrul proiectului, cât şi pierderile indirecte (scăderea PIB-ului, încetarea investiţiilor, ieşirea forţei de muncă, apărare suplimentară). şi cheltuielile sociale) variază de la 564 de miliarde de dolari la 600 de miliarde de dolari.

---

Actualizare 14:51- Şase victime împuşcate de trupele ruse au fost găsite în Shevchenkove, regiunea Kiev

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- Şase localnici au fost găsiţi decedaţi într-un subsol din satul Shevchenkove, districtul Brovary, regiunea Kiev. Se pare că au fost împuşcaţi de armata rusă.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Procuratura Generală ucraineană pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

Procuratura raională Brovary oferă îndrumări procedurale în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului (articolul 438 din Codul penal al Ucrainei).

Conform constatărilor anchetei, după ce au ocupat temporar satul Shevchenkove, armata rusă ucidea civili. Într-un subsol situat în cadrul uneia dintre gospodăriile private, au fost găsite şase cadavre împuşcate.

---

Actualizare 13:38- Azov relatează starea celor afectaţi în atacul chimic din Mariupol

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- Dintre civilii afectaţi de o substanţă otrăvitoare necunoscută folosită de trupele ruse în oraşul Mariupol, s-a raportat că o femeie în vârstă are cele mai grave simptome.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Regimentul Azov, pe Telegram , transmite un corespondent Ukrinform.

"Persoanele afectate de substanţa otrăvitoare necunoscută a inamicului folosită la Mariupol sunt în stare relativ satisfăcătoare. [...] Dintre civili, s-a raportat că o femeie în vârstă se află în cea mai proastă stare. Principalele simptome la cei afectaţi sunt hiperemia facială, hipertensiunea arterială, uscăciunea şi arsurile orofaringelui şi ale membranelor ochilor", se arată în raport.

Potrivit Regimentului Azov, civilii au avut un contact minim cu substanţa otrăvitoare. Zona de impact se afla la o anumită distanţă de locaţia lor. Armata ucraineană a fost puţin mai aproape.

Acum este imposibil să inspectaţi locul din cauza bombardamentelor inamicului, deoarece ruşii încearcă să acopere urmele crimelor lor.

Regimentul Azov a postat un videoclip, înfăţişând un militar în stare moderată. Încă doi militari necesită supraveghere medicală regulată.

"În acest moment, ştim că inamicul a folosit substanţe otrăvitoare chiar substanţe oitrăvitoare puternice, provocând în mare parte sufocare. Din cauza blocajului, este imposibil să se efectueze analiza lor toxicologică. Între timp, sarcina principală este de a monitoriza starea personalului şi posibilele efecte ale otrăvirii", a subliniat Regimentul Azov.

O reamintire că, pe 11 aprilie 2022, Regimentul Azov a raportat că trupele ruse au aruncat o substanţă otrăvitoare necunoscută în Mariupol, folosind un vehicul aerian fără pilot.

---

Actualizare 12:30- Yermak cere UE să accelereze aprovizionarea cu arme pentru Ucraina

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- Uniunea Europeană trebuie să accelereaze aprovizionarea cu arme pentru Ucraina.

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful biroului preşedintelui Ucrainei Andriy Yermak pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"După cum a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, toate cele 27 de state membre UE au aprobat furnizarea de arme pentru Ucraina. UE accelerează eforturile, dar este necesar să lucrăm şi mai repede. Împreună vom câştiga", a scris Yermak.

O reamintire a faptului că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat ţările partenere să revizuiască regulile de aprovizionare cu arme, deoarece timpul nu poate fi pierdut.

---

Actualizare 10:50- Ucraina sugerează impunerea "modelului iranian" de sancţiuni asupra gazului rusesc

Kiev-Ukrinform- 12.04.2022- Ucraina sugerează ca partenerii săi internaţionali să impună Gazprom modelul iranian de sancţiuni conform căruia gazul rusesc este furnizat UE, dar fondurile pentru aceasta sunt transferate în conturi speciale de depozit, nu în Rusia.

"În ceea ce priveşte gazul natural al Rusiei furnizat prin conducte, acum este cel mai dificil de înlocuit. Reprezintă 40% din totalul importurilor UE. Sugerăm impunerea unui "model iranian" de sancţiuni: gazul natural este furnizat de la Gazprom către Europa, dar toate fondurile sunt păstrate în conturi speciale de depozit în băncile europene până când Rusia îndeplineşte anumite condiţii", a declarat viceministrul Energiei al Ucrainei, Yaroslav Demchenkov, pentru Ukrinform la conferinţa privind securitatea şi stabilitatea sectorului energetic ucrainean organizată ieri de Comunitatea Energetică la Viena.

Potrivit acestuia, în acest fel banii nu vor merge direct în Rusia şi nu-şi vor finanţa războiul împotriva Ucrainei.

Viceministrul energiei a subliniat că "mitul că Europa va muri fără resursele energetice ruseşti a fost cimentat de foarte mult timp" în UE, în special în Germania. Cu toate acestea, situaţia reală este exact inversă, deoarece "energia Rusiei va muri fără Europa". "UE rămâne singura piaţă majoră pentru gazul rusesc. Fără o piaţă europeană, ruşii vor trebui să-şi închidă zăcămintele de gaze, să le păstreze şi apoi să-şi piardă 70% din zăcămintele lor. Deci, dacă Putin va decide să oprească livrările de gaz către Europa, pur şi simplu îşi va distruge infrastructura de gaz", a spus Demchenkov.

Potrivit oficialului, în ceea ce priveşte gazul natural lichefiat (GNL) din Rusia, UE ar putea renunţa complet la el, ceea ce va fi un "semnal corect pentru piaţă şi afaceri". "În 2021, aprovizionarea totală de GNL a Rusiei a fost mai mică de 8% din aprovizionarea mondială. Aproape jumătate a fost importată din Europa. Un embargo complet al UE asupra importurilor de GNL din Rusia va prezenta un risc mic, deoarece aceste volume ar putea fi uşor compensate de aprovizionarea crescută în 2022 din alte furnizori", a remarcat el.

De asemenea, viceministrul energiei a mai subliniat că Uniunea Europeană a reuşit să înceteze complet utilizarea produselor petroliere ruseşti: "Europa importă aproximativ 15% din totalul său de motorină din Rusia. Aceasta poate fi înlocuită cu creşterea producţiei interne şi importuri suplimentare din America de Nord şi Asia."

În ceea ce priveşte ţiţeiul, potrivit lui Demchenkov, "este nevoie să se dea mai multe semnale producătorilor". "Dacă piaţa vede că Europa ia în serios embargoul asupra ţiţeiului rusesc, va exista o concurenţă puternică pentru a înlocui "cota" de petrol rusesc şi pentru a asigura relaţii pe termen lung", a spus el.

Impunerea unui astfel de embargo "trebuie realizată treptat cu încetarea imediată a importurilor maritime de materii prime ruseşti şi încetarea treptată ulterioară a importurilor de petrol printr-o conductă în următoarele nouă luni".

"Atragem atenţia colegilor europeni asupra necesităţii unui embargo imediat asupra aprovizionării cu GNL şi petrol rusesc şi dovedim că şi gazul şi motorina pot fi înlocuite. Vorbim, de asemenea, despre sancţiuni împotriva Rosatom şi un embargo asupra livrărilor de combustibil nuclear din Rusia, ", a subliniat ministrul adjunct al energiei al Ucrainei.

---

Actualizare 09:54- SUA la OSCE: Rusia va fi trasă la răspundere pentru Kramatorsk, Bucha, Mariupol, Harkov

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- Statele Unite vor face toate eforturile pentru a trage Rusia la răspundere pentru toate crimele de război comise în Ucraina.

"Să nu existe nicio îndoială că Rusia va fi trasă la răspundere pentru lovitura cu rachete Kramatorsk, moartea civililor din Bucha şi distrugerea continuă a Mariupol şi Harkov. Am spus deja că evaluăm dacă membrii forţelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina. Statele Unite s-au angajat să urmărească răspunderea pentru cei responsabili de astfel de crime", a declarat ambasadorul Michael Carpenter, Reprezentant permanent al SUA la OSCE, la o reuniune specială a Consiliului Permanent OSCE dedicată atacului cu rachete al Rusiei asupra gării Kramatorsk.

Potrivit diplomatului, Statele Unite evaluează că ruşii au tras o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune asupra gara Kramatorsk.

După cum s-a menţionat, pe lângă faptul că oferă Ucrainei cea mai mare asistenţă de securitate a oricărei ţări din lume, Statele Unite sprijină şi o serie de mecanisme de responsabilitate în Ucraina, inclusiv investigaţii ale autorităţilor naţionale ale Ucrainei, mecanisme internaţionale de investigare şi importante munca documentatorilor privind drepturile omului.

"În acest moment, la cererea procurorului general al Ucrainei, Statele Unite sprijină o echipă multinaţională de procurori internaţionali şi alţi experţi în crime de război dislocaţi în regiune. Această echipă interdisciplinară, care include experţi americani, sprijină în mod direct eforturile Unităţilor pentru crime de război ale Procurorului General al Ucrainei de a colecta, păstra şi analiza dovezi ale atrocităţilor în vederea urmăririi proceselor de răspundere penală", a spus Carpenter.

El a menţionat, de asemenea, că Mecanismul de la Moscova a fost invocat la OSCE de 45 de state participante pentru a investiga posibile crime de război şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului rezultate din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

"Ne angajăm să folosim toate instrumentele disponibile pentru a ne asigura că cei responsabili sunt traşi la răspundere pentru atrocităţi", a subliniat Reprezentantul Permanent al SUA la OSCE.

Pe 8 aprilie, trupele ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra gara Kramatorsk din care populaţia este evacuată zilnic.

Potrivit ultimelor rapoarte, 59 de civili au fost ucişi şi alţi 109 au fost răniţi.

Preşedintele Volodmir Zelenski a declarat că racheta a fost trasă din sistemul Tochka-U.

Propaganda rusă a negat în mod tradiţional implicarea Federaţiei Ruse în atacul cu rachete, iar Ministerul rus al Apărării a spus că armata rusă nu a folosit sistemele Tochka-U.

---

Actualizare 08:22- Ministrul finanţelor: "Rusia trebuie să plătească pentru agresiunea din Ucraina"

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- Autorităţile ruse au decis să lanseze o invazie pe scară largă a Ucrainei şi trebuie să plătească pentru această decizie după încheierea războiului.

Ministrul de Finanţe al Ucrainei Serhiy Marchenko a spus acest lucru într-un interviu pentru Sky News , relatează Ukrinform .

"A purta război în Ucraina este decizia lor [a Rusiei] - de aceea ar trebui să plătească pentru decizia de după război", a spus el.

Potrivit lui Marchenko, activele îngheţate ale băncilor ruse din străinătate, activele îngheţate ale oligarhilor ruşi de afaceri şi taxele suplimentare asupra Rusiei pot fi folosite pentru a plăti despăgubiri Ucrainei.

În plus, Marchenko a spus că speră să fie capabilă comunitatea globală să impună despăgubiri din partea Rusiei pe baza proceselor judiciare internaţionale şi că "suma necesară" ar putea fi strânsă pentru a sprijini reconstrucţia ucrainei.

"Doar infrastructura noastră, infrastructura critică, ne costă 120 de miliarde de dolari, care au fost deteriorate de război şi, dacă adăugaţi infrastructura socială şi militară, ar putea fi mai mult de 500 de miliarde de dolari", a spus el.

După cum a raportat Ukrinform, prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că cheltuielile zilnice ale bugetului de stat ale Ucrainei legate de război se ridică la aproximativ 2 miliarde UAH, în timp ce pierderile zilnice totale ale statului ucrainean, legate de distrugerea infrastructurii şi de pierderea potenţialului economic, se ridică la până la la 4 miliarde USD.

---

Actualizare 07:32- Denisova: "Invadatorii ruşi torturează şi ucid bătrâni"

Kiev- Ukrinform- 12.04.2022- În teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, forţele ruse torturează şi ucid în mod masiv persoane în vârstă.

Declaraţia relevantă a comisarului Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, a fost postată pe Telegram, transmite Ukrinform.

Denisova a participat la cel de-al 12-lea grup de lucru deschis privind îmbătrânirea în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care şi-a început activitatea la sediul ONU din New York.

"În timpul discursului meu, am subliniat că în timpul războiului din Ucraina, bătrânii care nu pot călători în regiuni sigure sunt forţaţi să trăiască în ocupaţie sau în oraşele asediate, unde sunt torturaţi şi ucişi de ocupanţii ruşi", a spus Denisova.

După cum a raportat Ukrinform, pe 11 aprilie, Denisova a informat că invadatorii ruşi au forţat copiii din teritoriile ocupate temporar să meargă la şcoli în zonele adiacente locurilor de ostilităţi.

---

Actualizare 20:15- Delegaţia UE se întoarce la Kiev

Kiev- Ukrinform- 11.04.2022- Delegaţia UE şi-a reluat activitatea la Kiev.

"UE s-a întors în oraş", a postat delegaţia UE pe Twitter , relatează Ukrinform.

A fost publicată o fotografie a şefului delegaţiei UE, Matti Maasikas, care ridică steagul UE în faţa unei clădiri din Kiev.

Pe 8 aprilie, în timpul vizitei sale la Kiev, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell a anunţat întoarcerea Delegaţiei UE în capitala Ucrainei.

---

Actualizare 19:27- Cel puţin 3 persoane au fost rănite în timp ce ruşii lansează al doilea atac asupra Lysychansk

Lysychansk- Ukrinform- 11.04.2022- Agresorul rus a lansat cel de-al doilea atac asupra Lysychansk, regiunea Lugansk, într-o zi. Patru case au fost distruse şi cel puţin trei persoane au fost rănite.

"Nu este prima dată când cartierele rezidenţiale din Lysychansk sunt lovite de bombardamentele inamice astăzi", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhiy Haidai, pe Telegram .

În această dimineaţă, salvatorii au găsit o victimă într-o casă distrusă de ruşi.

"Seara, avem cel puţin trei rezidenţi răniţi din Lysychansk. Salvatorii au predat oamenii medicilor. Profesionistii din domeniul sănătăţii le oferă acum îngrijire. Patru case au fost lovite. Trei dintre ele au fost complet distruse, una - parţial", a adăugat Haidai.

---

Actualizare 18:22- Ucraineni au doborât avionul inamicului în regiunea Lugansk

Lugansk- Ukrinform- 11.04.2022- În regiunea Lugansk, ucraineni au doborât un avion al inamicului, dar luptele continuă. Kreminna, Rubizhne şi Popasna sunt cele mai atacate locuri.

"Apărătorii noştri au doborât un avion inamic în regiunea Luhansk. Luptele sunt în desfăşurare, inamicul suferă pierderi", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai, pe Facebook .

El a adăugat că un localnic a fost ucis astăzi în bombardamentul rusesc de la Lysychansk. Localităţile populate din regiunea Luhansk sunt sub foc constant.

Anterior, ucraineni au distrus un depozit de muniţii inamice în Novoaydar, a menţionat Haidai.

Agresorul rus atacă continuu regiunea Luhansk cu diverse arme - Tornado-C, Grad MLRS, bombe aviatice etc. Multe clădiri rezidenţiale, infrastructură, instituţii de învăţământ au fost distruse în regiune, iar toate spitalele sunt avariate.

---

Actualizare 17:30- Zelenski: "Ucraina se pregăteşte pentru una dintre cele mai dificile lupte"

Kiev- Ukrinform- 11.04.2022- Ucraina se pregăteşte pentru una dintre cele mai dificile bătălii, iar dacă ţara va supravieţui depinde de asistenţa externă, inclusiv de cea din partea Statelor Unite.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a vorbit într-un interviu pentru 60 Minutes de la CBS , relatează Ukrinform.

"Ne aşteaptă una dintre cele mai dificile bătălii. Va fi mai mult de o bătălie. Credem că va fi un nou val al acestui război. Nu ştim câte echipamente vor implica, cred că de ori mai multe decât acum. Putem vedem acumularea de echipamente militare în apropierea graniţelor de est şi de sud ale ţării noastre. Ştim toate coridoarele pe unde se îndreaptă inamicul, înţelegem ce va face. Şi înţelegem că ritmul livrărilor de ajutoare din Statele Unite, mai presus de toate, modul în care ne vor putea preda echipamentul, va determina dacă vom reuşi sau nu. Deci am încredere 100% în oamenii noştri şi în forţele noastre armate, dar nu am încredere că vom obţine tot ce ne trebuie, ", a spus Zelenski.

Preşedintele a adăugat că Ucraina a primit ajutor militar din partea Statelor Unite, dar ţara are nevoie de mai mult.

"Ei (Statele Unite ale Americii - n.red.) ne ajută. O să fiu sincer cu voi, aş dori mai mult ajutor. Nu ştiu dacă am dreptul să spun aşa, nu am avut altă opţiune şi încă nu. Dar faptul că SUA ajută foarte mult este adevărat", a spus Zelenski.

După cum a raportat Ukrinform, referindu-se la Statul Major al Forţelor Armate, inamicul urmează să finalizeze pregătirile pentru o operaţiune ofensivă majoră în estul Ucrainei.

Pe parcursul zilei, au fost înregistrate 26 de lovituri inamice în Sievierodonetsk, Lysychansk şi Kreminna (toate - regiunea Luhansk).

Adunarea în continuare a forţelor ruse în regiunile de la graniţa cu Ucraina este în curs de desfăşurare.

---

Actualizare 14:10- Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Cabinetului de miniştri al Ucrainei au început să discute un chestionar pentru statutul de ţară candidată la UE

Kiev- Ukrinform- 11.04.20220 Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas , a scris acest lucru pe Twitter, relatează Ukrinform.

"Cel mai bun început posibil pentru prima mea zi oficială de lucru la Kiev. Întâlnire cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euro-atlantică Olha Stefanishyna, reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru Vecinătate şi Extindere, ai Delegaţiei UE în Ucraina şi ai Cabinetului de Miniştri al Ucrainei privind chestionarul, baza pentru viitorul aviz al Comisiei Europene privind Cererea de aderare a Ucrainei la UE. Lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe zi, conform sarcinilor preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen", a scris el.

După cum relatează Ukrinform, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, a predat un chestionar pentru statutul de ţară candidată la UE preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelensi.

---

Actualizare 13:10- Aproximativ 938 de unităţi de învăţământ şi 300 de spitale au fost distruse ca urmare a atacurilor ruseşti în timpul războiului din Ucraina

Kiev- Ukrinform- 11.04.2022- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus acest lucru în discursul său în parlamentul Coreei de Sud, a informat un corespondent Ukrinform.

Potrivit acestuia, rachetele ruseşti şi atacurile aeriene asupra Ucrainei au distrus deja sute de facilităţi de infrastructură esenţiale pentru viaţa economică şi socială normală pentru ucraineni.

"Rachetele şi atacurile aeriene ruseşti distrug depozitele de petrol, depozitele de alimente, aeroporturile, gările, fabricile de producţie şi universităţile. Până în prezent, 938 de unităţi educaţionale au fost distruse. Aproape 300 de spitale au fost distruse", a spus Zelensky.

Zelensky a subliniat că aceasta este o tactică specială a trupelor ruse. El este convins că forţele inamice distrug în mod deliberat cartiere rezidenţiale şi oraşe întregi ucrainene folosind artilerie, mortiere şi tancuri.

"Niciun oraş, nici măcar două sau trei. Acestea sunt zeci de oraşe pe care armata rusă a încercat pur şi simplu să le ştergă de pe faţa pământului", a adăugat Zelensky.

---

Actualizare 12:05- Regiunea Harkov a fost bombardată cu artilerie rusă de 66 de ori

Kiev- Ukrinform- 11.04.2022- Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful administraţiei militare regionale din Harkiv, Oleh Syniehubov, pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"În ultima zi, trupele ruse au lansat aproximativ 66 de lovituri cu artilerie şi sisteme de lansare de rachete multiple. Saltivka, Piatykhatky, Kholodna Hora, Pisochyn, Zolochiv, Balakliia şi Derhachi au fost avariate. Salvatorii stingeau incendiul în case, depozite şi alte dotări de infrastructură civilă. În bombardarea trupelor ruse, 11 civili au fost ucişi (inclusiv un copil de şapte ani) şi 14 civili au fost răniţi", a menţionat Syniehubov.

În cuvintele sale, vehiculele aeriene fără pilot au fost folosite de inamic în scopuri de recunoaştere în întreaga regiune. Ieri, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus Orlanul rusesc.

---

Actualizare 10:56 - Kuleba: ''Rusia pregăteşte o campanie de dezinformare pentru a submina livrările de arme pentru Ucraina''

Kiev - Ukrinform - 11.04.2022 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut mass-mediei străine şi politicienilor să nu se lase păcăliţi de campania de dezinformare a Rusiei, menită să submineze proviziile de arme pentru Ucraina.

"Rusia ştie că proviziile de arme sunt esenţiale pentru Ucraina şi mobilizează toate eforturile pentru a le submina. Moscova pregătit o campanie de informare masivă care vizează mass-media şi politicienii străini", a declarat Kuleba.

---

Actualizare 08:36 - ONU: ''1.793 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse''

Kiev - Ukrinform - 11.04.2022 - Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a precizat că 1.793 de civili au fost ucişi şi 2.439 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.

Printre cei ucişi se numără 458 de bărbaţi, 294 de femei, 27 de fete şi 46 de băieţi, precum şi 69 de copii şi 899 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Printre cei răniţi se numără 279 de bărbaţi, 213 de femei, 47 de fete şi 46 de băieţi, precum şi 136 de copii şi 1.718 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea şi sisteme de lansare cu rachete multiple, precum şi rachete şi lovituri aeriene, se arată în raport.

---

Actualizare 18:32 - Atrocităţi în regiunea Kiev: Cel puţin 1.222 de ucişi, 500 de suspecţi de crime de război identificaţi

Kiev - Ukrinform - 10.04.2022 - Mai mult de 1.200 de cadavre au fost descoperite până acum în regiunea Kievului, parţial ocupată câteva săptămâni de forţele ruse, a afirmat astăzi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova,

''Până astăzi, avem 1.222 de persoane ucise doar în regiunea Kiev'', a declarat Venediktova.

Potrivit acesteia, oamenii legii au deschis 5.600 de proceduri penale pentru crime de război ruseşti în Ucraina, iar 500 de suspecţi au fost deja identificaţi.

---

Actualizare 16:07 - Matti Maasikas: ''Ucraina ar putea obţine statutul de candidat UE în iunie''

Kiev - Ukrinform - 10.04.2022 - Ucraina are şansa să primească un răspuns pozitiv la cererea de statut de membru candidat UE în iunie 2022, a declarat

ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, într-un interviu acordat publicaţiei Estoniei Postimees.

"Acum vorbim chiar de săptămâni, nu de luni. Cred că ţările membre îşi vor exprima propunerile în iunie, iar conformitatea Ucrainei cu criteriile de la Copenhaga [criteriile de aderare la UE adoptate în 1993] va fi recunoscută", a declarat Maasikas.

---

Actualizare 14:55 - Armata rusă a atacat din nou aeroportul din Dnipro

Dnipro - Ukrinform - 10.04.2022 - "Atacul repetat asupra aeroportului din Dnipro. Nu a mai rămas nimic din el. Aeroportul şi infrastructura din apropiere au fost distruse, ia rachetele continuă să zboare. Ne clarificăm numărul victimelor", a declarat Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale, pe Telegram.

---

Actualizare 13:34 - Armata ucraineană a doborât un avion de luptă rusesc Su-34 în apropiere de Mykolaiv

Mykolaiv- Ukrinform - 10.04.2022 - "Forţele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile în direcţia Mykolaiv, dar trupele noastre continuă să distrugă inamicul", a precizat serviciul de presă al Ministerului Ucrainean al Apărării pe Telegram.

Potrivit declaraţiei, o unitate de rachete antiaeriene a Forţelor Aeriene Ucrainene a doborât un avion de luptă rus Su-34 în timp ce încerca să atace oraşul Mykolaiv.

---

Actualizare 12:00 - Armata rusă lansează bombe cu paraşută asupra oraşului Harkov

Harkov - Ukrinform - 10.04.2022 - Trupele ruse au început să arunce bombe cu paraşută asupra oraşului Harkov.

"Inamicul bombardează oraşul Harkov de o lună şi jumătate. Harkovul se confruntă cu noi tipuri de bombe. Agresorul rus le aruncă cu paraşuta. Vă rog să nu vă apropiaţi în niciun caz de astfel de paraşute şi să le raportaţi imediat salvatorilor, sunând la 101 şi 112", a declarat primarul oraşului Harkov, Igor Terejov.

---

Actualizare 10:49 - Mexicul condamnă invazia Rusiei în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 10.04.2022 - "Nu acceptăm invazia Ucrainei de către Rusia, pentru că am suferit de pe urma acesteia", a declarat ieri preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador într-un mesaj video, informează Reuters.

Mexic este "în favoarea găsirii unei soluţii paşnice a conflictului", a adăugat preşedintele.

Anterior, Mexicul a încercat să rămână neutru în evaluarea războiului rus din Ucraina şi nu a impus sancţiuni Moscovei, notează sursa citată.

De asemenea, Mexic s-a abţinut la votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

---

Actualizare 09:17 - Mii de persoane au manifestat la New York împotriva crimelor de război comise de Kremlin

Kiev - Ukrinform - 10.04.2022 - Mii de oameni s-au adunat ieri în centrul Manhattanului, New York, în sprijinul Ucrainei şi au protestat împotriva crimelor de război ale regimului de la Kremlin.

Potrivit sursei citate, protestatarii s-au adunat în Times Square şi au mărşăluit pe străzile centrale spre Consulatul General al Ucrainei.

Oamenii purtau steaguri şi afişe albastre şi galbene: "Opriţi genocidul!", "Ucis pentru că sunt ucraineni", "Putin la tribunalul de la Haga!", "Opriţi agresiunea rusă!", "Opriţi Putin!".

---

Actualizare 21:33 - Volodimir Zelenski: ''Acordurile de pace trebuie să conţină mecanisme de garanţii pentru Ucraina''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Acordurile de pace trebuie să conţină un mecanism de garanţii eficiente pentru Ucraina, iar Londra este de aşteptat să joace un rol cheie în acest proces, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unui briefing comun cu premierul britanic Boris Johnson la Kiev.

"Acordurile de pace trebuie să conţină un mecanism de garanţii efective pentru ţara noastră. Despre asta am vorbit în detaliu astăzi. Ne aşteptăm ca Londra să joace un rol cheie în acest proces. Realizarea păcii în Ucraina va fi viitoarea noastră victorie comună", a subliniat Zelenski.

Potrivit acestuia, în timpul negocierilor cu premierul britanic, cei doi au discutat despre principalele domenii pe care ar trebui să se concentreze eforturile lor pentru a obţine pacea.

"Consolidăm sprijinul maxim pentru statul nostru în consolidarea capacităţii de apărare a trupelor noastre, asistarea cetăţenilor noştri, atât din Ucraina, cât şi din străinătate şi reconstruirea ţării noastre", a adăugat preşedintele Ucrainei.

---

Actualizare 20:30 - Ucraina anunţă un nou schimb de prizonieri cu Rusia

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Ucraina a anunţat astăzi că a realizat un ''al treilea schimb'' de prizonieri cu Rusia de la începerea invaziei ruse, 12 soldaţi şi 14 civili ucraineni urmând să revină acasă

''La ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, astăzi a avut loc un al treilea schimb de prizonieri. 12 dintre militarii noştri, dintre care o femeie ofiţer, se întorc acasă. De asemenea, am permis eliberarea a 14 civili, dintre care nouă femei, în total 26 de persoane'', a precizat pe Telegram vicepremierul Ucrainei Irina Vereşciuk.

---

Actualizare 19:14 - Soldaţii Regimentului Azov au avariat camioanele KrAZ ale armatei ruse în Mariupol

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Soldaţii Regimentului Azov din Mariupol au deteriorat camioanele KrAZ ale armatei ruse.

"Soldaţii Regimentului Azov au lucrat eficient împotriva poziţiilor ocupanţilor ruşi. Camioanele KrAZ ale inamicului au fost avariate, fără posibilitatea operaţiunii ulterioare, iar muniţia ocupanţilor a fost distrusă", conform unui anunţ al Regimentului Azov publicat pe Telegram.

Agresiunea rusă a provocat una dintre cele mai mari catastrofe umanitare la Mariupol. Invadatorii au bombardat locuitorii neînarmaţi şi au blocat ajutorul umanitar. Potrivit primarului Mariupol, Vadym Boichenko, numărul victimelor civile în Mariupol este de aproximativ 5.000, inclusiv aproximativ 210 de copii.

---

Actualizare 18:00 - Olaf Scholz: ''Vladimir Putin trăieşte în realităţile secolelor trecute''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat din nou aspru pe preşedintele rus Vladimir Putin, care nu se comportă ca ''un lider modern'', ci ''traieşte în realităţile secolelor trecute''.

Potrivit Ukrinform, şeful guvernului german a spus acest lucru la mitingul de susţinere a candidatului din Partidul Social Democrat din oraşul Lubeck, Schleswig-Holstein.

"Este important să nu pierdem din vedere mesajul pe care preşedintele Putin l-a transmis Europei şi lumii. Acest mesaj sună aşa: legea nu mai înseamnă nimic; când voi avea putere, voi încălca legea în ordine pentru a-mi atinge obiectivele, pe care le cunoaştem încă din secolele 19, 18, 17 şi alte secole", a declarat Olaf Scholz.

Olaf Scholz a reafirmat, de asemenea, sprijinul Germaniei pentru Ucraina, inclusiv aprovizionarea cu arme. Din 2014, Germania a fost al doilea cel mai mare donator al Ucrainei, a amintit Scholz, adăugând că Germania sprijină ţara acum într-un mod nou - ajutându-i pe ucraineni să se apere. "Şi este adevărat că furnizăm arme. Facem şi vom continua să facem asta", a spus cancelarul.

---

Actualizare 16:00 - Volodimir Zelenski i-a mulţumit cancelarului austriac pentru sprijinul acordat Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit Cancelarului Federal al Austriei Karl Nehammer pentru vizita sa în Ucraina şi pentru sprijinul acordat ţării sale.

Liderul ucrainean a vorbit despre acest lucru la un briefing comun la Kiev, relatează un corespondent Ukrinform.

"Vizita cancelarului la Kiev este decisivă în această zi, este foarte importantă pentru noi... Este foarte important pentru noi ca el să ne înţeleagă profund situaţia, să înţeleagă profund consecinţele acestui război de opt ani pe care îl duce Federaţia Rusă împotriva noastră, mai ales după invazia pe scară largă", a declarat Volodimir Zelenski într-un briefing comun la Kiev.

Potrivit acestuia, cancelarul Austriei a decis să viziteze Bucha împreună cu echipa sa.

După cum a raportat Ukrinform, pe 9 aprilie, cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit în Ucraina.

Irpin, Bucha, Hostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de armata rusă la începutul lunii aprilie. În aceste zone au fost descoperite ucideri în masă de civili de către forţele ruse.

---

Actualizare 15:06 - Ministrul ucrainean al Sănătăţii: ''Forţele ruse au distrus peste 300 de spitale''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Forţele ruse au distrus 307 unităţi de sănătate, dintre care 21 sunt nereparabile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko.

"De la începutul războiului, ocupanţii ruşi au avariat 307 unităţi de sănătate, inclusiv centre de asistenţă medicală primară. 21 de spitale au fost complet distruse, sunt nereparabile.", a precizat acesta.

Liaşko a menţionat că mulţi pacienţi din regiunile Doneţk şi Luhansk au fost evacuaţi în locuri mai sigure.

---

Actualizare 13:21 - Oleksandr Tkachenko: ''Scopul principal al operaţiunii lui Putin este ştergerea identităţii ucrainene''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Scopul principal al operaţiunii lui Vladimir Putin este ştergerea identităţii ucrainene, a declarat ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko.

"Scopul principal al operaţiunii Putin vizează identitatea ucrainenilor. Identitatea noastră este exprimată în moştenirea noastră, în lucrările artiştilor noştri, aşa că scopul lor de a ne denazifica înseamnă de fapt a nega dreptul naţiunii ucrainene de a exista", a declarat Tkachenko.

---

Actualizare 12:21 - Volodimir Zelenski: ''Lumea trebuie să înţeleagă că ucrainenii îşi apără dreptul la viaţă''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea trebuie să înţeleagă că poporul ucrainean îşi apără acum dreptul de a trăi în lumea modernă.

"Apărăm capacitatea unei persoane de a trăi în lumea modernă. Ei spun că apărăm valorile occidentale. Întotdeauna spun care sunt valorile occidentale? Cineva care locuieşte în Statele Unite sau în Europa, nu-i plac nici copiii? Nu vor ca aceştia să meargă la universitate, nu vor ca bunicul lor să trăiască 100 de ani? Avem aceleaşi valori", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CBS News.

Zelenski a subliniat, de asemenea, că nu a crezut niciodată că dreptul de a trăi este atât de costisitor: "Acestea sunt valori umane".

---

Actualizare 11:10 - Invadatorii ruşi au răpit 106 persoane în regiunea Zaporizhzhia

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Între 14 martie 2022 şi 9 aprilie 2022, invadatorii ruşi au răpit 106 persoane în regiunea Zaporizhzhia, inclusiv 21 de reprezentanţi ai autorităţilor locale de autoguvernare, potrivit unui anunţ al Administraţiei Militare Regionale Zaporizhzhia.

Până la 9 aprilie 2022, un număr de 63 de persoane au fost ţinute ostatice de trupele ruse, iar 43 de persoane au fost eliberate. Din cei 21 de reprezentanţi ai autorităţilor locale autonome răpiţi de invadatorii ruşi, 11 persoane au fost eliberate.

"Trupele ruse continuă să-i ţină ostatici pe următorii reprezentanţi ai autorităţilor locale autonome: primarul Dniprorudnei Yevhen Matvieiev, şeful Consiliului raional Melitopol Serhii Pryima, prim-viceprimarul Enerhodar Ivan Samoidiuk, primarul Molochansk Iryna Lypka, deputatul Consiliului regional Zaporizhzhia, satul Mykhail Viktor Dudka Şeful Volodymyr Rykun şi alţii", se arată în raport.

În această perioadă, invadatorii ruşi au răpit şi doi jurnalişti. Unul dintre ei a fost deja eliberat.

---

Actualizare 09:53 - Procuratura generală a Ucrainei: ''Armata rusă a ucis 176 de copii în Ucraina''

Kiev - Ukrinform - 09.04.2022 - Procuratura generală a Ucrainei anunţă că 176 de copii au murit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Peste 500 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată rusă. Ca urmare, 176 dintre ei au murit şi 324 au fost răniţi, notează sursa citată.

Datele finale nu au fost încă actualizate, deoarece lucrările relevante sunt în desfăşurare în zonele de ostilităţi, teritoriile ocupate temporar şi eliberate.

---

Actualizare 08:57 - Armata rusă a lansat un atac cu rachete într-o instalaţie de infrastructură din Myrhorod

Myrhorod - Ukrinform - 09.04.2022 - Armata rusă a lansat un atac cu rachete într-o instalaţie de infrastructură din oraşul Myrhorod, regiunea Poltava.

Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost rănite.

Şeful administraţiei militare regionale, Dmytro Lunin, a spus acest lucru pe Telegram, transmite Ukrinform.

"Aseară, ocupanţii ruşi au lansat din nou un atac cu rachete împotriva infrastructurii din Myrhorod. Sunt pagube semnificative. Din păcate, două persoane au fost rănite. Primesc toată asistenţa necesară", a declarat Şeful administraţiei militare regionale, Dmytro Lunin pe Telegram.

---

Actualizare 21:00 - Ruşii au lansat un atac cu rachete în apropiere de Odesa

Odesa - Ukrinform - 08.04.2022 - Pe 8 aprilie, trupele ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Odesa. Nu au fost raportate victime.

"În noaptea de 8 aprilie, inamicul a lansat un atac asupra satului Krasnosilka din regiunea noastră, folosind sistemul de rachete de coastă Bastion. Din păcate, sunt morţi şi răniţi, infrastructura este avariată. În plus, astăzi, inamicul a lansat un lovitură cu rachete lângă Odesa. Din fericire, nu au fost raportate victime", a declarat şeful administraţiei militare regionale.

---

Actualizare 20:00 - Regimentul Azov a distrus o blindată rusească la Mariupol

Mariupol - Ukrinform - 08.04.2022 - Luptătorii Regimentului Azov au distrus un vehicul de luptă de infanterie inamic de tip BMP cu tot cu echipaj şi au tras asupra infanteriei inamice din Mariupol.

"Azov loveşte direct la ţintă. Ţinta lui Azov sunt forţele de ocupaţie ruse. Soldaţii Regimentului din Mariupol au distrus un BMP inamic cu un echipaj. Infanteria rusă s-a săturat de luptă şi s-a întins pe una dintre străzile Oraş ucrainean pentru totdeauna", a postat Regimentul Azov pe Telegram, publicând videoclipurile relevante.

---

Actualizare 19:00 - Bilanţul morţilor la gara din Kramatorsk a ajuns la 50

Kramatorsk - Ukrinform - 08.04.2022 - Numărul morţilor în urma atacului rusesc cu rachete asupra gării din Kramatorsk a crescut la 50.

"Cincizeci de persoane au fost ucise, printre care cinci copii. Acum avem un număr atât de mare de victime ca urmare a unei lovituri cu rachete Tochka-U de către trupele de ocupaţie ruse asupra gara Kramatorsk. Până în prezent, 98 de persoane au fost spitalizate. Aşteptaţi-vă ca alte victime să caute ajutor medical într-o zi sau două, astfel încât numărul victimelor se va schimba constant" a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk.

---

Actualizare 11:58 - Cel puţin 30 de morţi într-un atac rusesc cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 08.04.2022 - Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte cel puţin 100 au fost rănite astăzi într-un atac rusesc cu rachete asupra unei gări din oraşul Kramatorsk, regiunea Doneţk, a precizat Şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko, într-o postare publicată pe Telegram.

"Naziştii ruşi au lovit gara Kramatorsk, folosind un sistem de rachete Iskander. Poliţia şi salvatorii lucrează la faţa locului. Există zeci de oameni ucişi şi răniţi", a transmis Pavlo Kyrylenko.

Potrivit acestuia, mii de oameni se aflau în gară în timpul loviturii cu rachete, în timp ce evacuarea locuitorilor regiunii Doneţk în zone mai sigure din Ucraina este în curs de desfăşurare.

"Ca urmare a atacului cu rachete asupra gării Kramatorsk, conform datelor operaţionale, peste 30 de oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi. Acesta este un atac direcţionat asupra infrastructurii de pasageri a căii ferate şi a locuitorilor oraşului Kramatorsk'', a adăugat Pavlo Kyrylenko.

---

Actualizare - Kiev - Kyiv Independent - 08.04.2022 - Forţele ruse au declanşat atacul în regiunea Odesa de la Marea Neagră. Potrivit primăriei Odesa, rachetele lansate de navele de război ruseşti au afectat unele infrastructuri din regiune. Detaliile atacului nu au fost încă publicate.

---

Actualizare - Kiev - Kyiv Independent - 08.04.2022 - Site-ul de ştiri independent Meduza, din Federaţia Rusă, a prezentat un videoclip care arată civili ucişi în Bucha în timpul ocupaţiei ruse. Meduza a obţinut imagini cu dronă ale oraşului Bucha cu metadate din 23-30 martie care arată cadavre şi echipamente militare ruseşti. Meduza a obţinut filmarea de la naţionalistul rus Serghei "Botsman" Korotkikh, al cărui grup luptă de partea Ucrainei şi care susţine că luptătorii săi filmau în mod regulat poziţiile ruseşti în zonă.

---

Actualizare - Kiev - Kyiv Independent - 08.04.2022 - Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytsky, a anunţat într-o postare pe Facebook că regiunea a fost eliberată de sub ocupaţia forţelor armate ruse, iar angajaţii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă aruncă în aer muniţia lăsată de armata rusă. De aceea, Zhyvytsky a subliniat că zona este încă nesigură.

---

Actualizare - Kiev - Kyiv Independent - 08.04.2022 - ArcelorMittal va reporni producţia la uzina de oţel Kryvyi Rih până în 11 aprilie. Compania a anunţat decizia după ce guvernul ucrainean i-a cerut să ia în considerare relansarea producţiei săptămâna trecută şi după ce a evaluat situaţia. Anterior, cel mai mare producător de oţel din Europa a anunţat că îşi va opri operaţiunile de producţie de oţel la uzina Kryvyi Rih pentru a asigura siguranţa angajaţilor după ce a început războiul declanşat de Federaţia Rusă.

---

Actualizare 09:00 - Primarul oraşului Bucha: ''Aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse''

Bucha- Ukrinform- 08.04.2022 - În Bucha, regiunea Kiev, au fost identificaţi 163 de localnici ucişi de forţele armate ale Federaţiei Ruse, reprezentând aproximativ jumătate din cadavrele găsite în oraş, potrivit unui anunţ al primarului din Bucha, Anatoliy Fedoruk.

"Până în prezent, am reuşit să identificăm cei 163 de morţi. Aceştia sunt locuitori ai oraşului nostru care au fost ucişi în mod cinic, torturaţi cu brutalitate de ruşi. Le ştim numele de familie, prenumele, patronimele, unde locuiau, cine erau - tată, sau fiu, sau soţie - într-una sau alta familie", a declarat Anatoliy Fedoruk pentru Vocea Americii într-un interviu.

Acesta a adăugat că aproximativ 320 de cadavre ale locuitorilor din Bucha ucişi de ocupanţii ruşi au fost deja colectate în oraş.

Cadavrele persoanelor ucise continuă să fie găsite în Bucha. Cei mai mulţi dintre ei au murit ca urmare a rănilor directe de gloanţe, nu a bombardamentelor de artilerie.

---

Actualizare 08:30 - Australia trimite 20 de vehicule blindate în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 08.04.2022 - Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule blindate Bushmaster în valoare de 38 de milioane de dolari.

"Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule Bushmaster în valoare de 50 milioane AUD (38 milioane USD). Un moment istoric", a precizat ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasyl Myroshnychenko, într-o postare publicată pe Facebook.

---

Actualizare 08:12- Emmanuel Macron consideră că statul său ar trebui să fie unul dintre garanţii securităţii Ucrainei după încheierea războiului cu Rusia

Kiev- Ukrinform- 08.04.2022- Potrivit acestuia, Ucraina va putea ajunge la o încetare a focului "la un moment dat". Atunci va fi nevoie de a construi pacea, iar Franţa este gata să devină unul dintre garanţii securităţii pentru Ucraina, relatează Le Parisien, potrivit Ukrinform.

"Acest lucru nu se poate face fără un garant, iar Franţa este chemată să fie unul dintre astfel de garanţi", a spus Macron.

Preşedintele Franţei este, de asemenea, gata să-l sune în continuare pe Vladimir Putin, în ciuda inutilităţii acestor discuţii. În acest fel, potrivit lui Macron, Parisul îşi păstrează statutul de negociator.

În plus, el monitorizează îndeaproape situaţia umanitară din Ucraina, în special din Mariupol.

Anterior, Kremlinul nu şi-a dat acordul pentru o operaţiune de salvare la Mariupol, care urma să fie efectuată de Franţa, Grecia şi Turcia. În prezent, Macron speră să deschidă un coridor umanitar prin eforturile Crucii Roşii.

---

Actualizare 07:31 - NSDC: ''Ucraina se pregăteşte pentru un posibil atac chimic din partea Rusiei''

Kiev - Ukrinform - 08.04.2022 - Ucraina este pregătită pentru un posibil atac chimic din partea Rusiei, iar

spitalele şi unităţile armatei ucrainene au un stoc suficient de antidoturi, potrivit unui anunţ al secretarului naţional al Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

"Se spunea mai devreme că ruşii ar putea pregăti un atac chimic împotriva Forţelor Armate şi a unor oraşe de la noi. S-au efectuat lucrări relevante, s-a pregătit personalul medical. Astăzi, spitalele şi forţele noastre de apărare au suficiente antidoturi", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul naţional al Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

---

Actualizare 21:00 - Zelenski consideră că numărul victimelor va fi mai mic dacă se va întâlni mai repede cu Putin

Kiev - Ukrinform - 07.04.2022 - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski consideră că, cu cât se va întâlni mai devreme faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu atât vor fi mai puţine victime în războiul ruso-ucrainean pe scară largă.

---

Actualizare 20:00 - Circa 200 de persoane au fost date dispărute în Borodianka

Kiev - Ukrinform - 07.04.2022 - În prezent, aproximativ 200 de locuitori din Borodianka, regiunea Kiev, sunt consideraţi dispăruţi.

"Potrivit primarului din Borodianka, aproximativ 200 de localnici sunt consideraţi dispăruţi. Înţelegem că mulţi dintre ei au dispărut pentru totdeauna. Nu vom ierta niciodată această crimă. Ocupanţii ruşi şi liderii lor vor fi traşi la răspundere pentru uciderea ucrainenilor" a declarat Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

---

Actualizare 14:36- Agenţia germană de informaţii BND a interceptat mesaje radio de la soldaţii ruşi care discutau despre atrocităţile împotriva civililor din oraşul Bucha

Kiev- Ukrinform- 07.04.2022- Unele dintre mesajele radio pot fi atribuite şi cadavrelor fotografiate în Bucha, se arată în comunicat. Într-un mesaj radio, se spune că un soldat i-ar fi spus altuia că el şi colegii săi au împuşcat un biciclist. Într-un alt mesaj radio, un bărbat a spus: "Întâi întreabă soldaţi, apoi împuşcă-i".

Aceasta este o nouă dovadă a atrocităţilor comise de invadatorii ruşi la Bucha. BND a informat deja organele relevante ale Bundestagului german despre acest lucru.

Înregistrările BND sugerează că acestea nu au fost nici acte accidentale, nici acţiuni ale unor soldaţi individuali care au scăpat de sub control. Mai degrabă, uciderile de civili au devenit parte a acţiunilor obişnuite ale armatei ruse, posibil parte a strategiei lui Putin. Este vorba despre răspândirea fricii şi terorii în rândul populaţiei civile şi sufocarea rezistenţei.

De asemenea, se spune că materialul arată că angajaţii trupelor mercenare ruseşti, cum ar fi "Grupul Wagner", au jucat un rol cheie în atrocităţi. Ei au fost deja remarcaţi pentru brutalitatea lor extremă în Siria.

---

Actualizare 13:48- Trupele ruse aproape că au distrus oraşul Mariupol din sudul Ucrainei şi nu este exclus să dorească să distrugă Odesa

Kiev- Ukrinform- 07.04.2022- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru într-o adresă video adresată parlamentului grec, potrivit unui corespondent Ukrinform.

"Era un oras cu o populatie de jumatate de milion de locuitori si au rămas încă vreo 100.000 de oameni acolo. Dar practic nu exista nicio clădire neavariată. Aproape toate cladirile din oraş au fost complet distruse. Armata rusă a distrus totul: spitale, o maternitate, blocuri de apartamente şi teatrul oraşului unde civilii se ascundeau de bombe. Mariupol a fost aproape distrus. Sunt sigur că aproape toţi aţi văzut deja cum arată oraşul acum", a spus Zelenski parlamentarilor greci.

El a atras atenţia că, după ce forţele ruse s-au apropiat de Mariupol, oraşul paşnic a fost transformat în "ruine". În plus, acest oraş va găzdui mereu o mare comunitate grecească. "Comunitatea greacă din Ucraina este una dintre cele mai mari din lume. Popoarele noastre au trăit cot la cot de secole, crescând copii şi construind viitorul", a spus Zelenski.

El a spus că astăzi Odesa este un alt oraş pe care Rusia poate încerca să-l distrugă, aşa cum a făcut în Mariupol. Astăzi nu există bombardamente în oraş doar pentru că forţele armate ucrainene resping atacurile ruseşti, a spus Zelenski.

---

Actualizare 12:29- Ucraina va pierde peste 1 trilion de dolari din cauza războiului

Kiev- Ukrinform- 07.04.2022- Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a spus acest lucru într-un interviu acordat BBC News Ukraine , relatează Ukrinform.

"Pierderile directe de la începutul lunii martie - atât conform Şcolii de Economie din Kiev, cât şi ale Ministerului Economiei - s-au ridicat la peste 560 de miliarde de dolari. Mai mult, dacă ne calculăm pierderile de PIB pe termen lung, având în vedere că au fost distruse instalaţiile de producţie şi infrastructura, valoarea pierderilor depăşeşte semnificativ 1 trilion de dolari. Acesta este ceea ce ţara noastră va pierde din cauza războiului", a spus Shmyhal.

Potrivit acestuia, Ucraina se aşteaptă la sprijinul lumii în redresarea rapidă a economiei şi a infrastructurii sale după încheierea războiului.

---

Actualizare 11:10- Rusia va fi făcută responsabilă pentru daunele cauzate fondului funciar al Ucrainei

Kiev- Ukrinform- 07.04.2022- Ministerul Politicii Agrare elaborează o metodologie de evaluare a pagubelor şi pierderilor la fondul funciar ca urmare a agresiunii armate a Rusiei.

Acest lucru a fost anunţat de ministrul Politicii Agrare şi Alimentaţiei al Ucrainei, Mykola Solskyi, transmite Ukrinform.

Potrivit ministrului, costul recultivării terenului va fi luat în considerare la calcularea pagubelor şi pierderilor; pierderi pentru proprietarii (utilizatorii) de terenuri agricole; costuri pentru refacerea suprafeţelor de semănat; costuri de deminare etc.

"Majoritatea terenurilor, inclusiv cele agricole, cu infrastructură de semănat, au suferit daune semnificative, în timp ce proprietarii şi utilizatorii acestora au suferit pierderi. Toate acestea trebuie rambursate integral, incluzând nu numai pierderile reale, ci şi profiturile pierdute. Ne propunem să atragem cei mai buni specialişti cu experienţă internaţională pentru a dezvolta alţi indicatori şi metode", a subliniat Mykola Solskyi.

---

Actualizare 10:30 - Kuleba: ''Principalul subiect al discuţiei mele de la Bruxelles este furnizarea tuturor armelor necesare Ucrainei"

Kiev - Ukrinform - 07.04.2022 - La o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, discută despre stabilitatea livrărilor de arme către Ucraina şi despre deciziile pe termen lung ale Alianţei de a ajuta Ucraina să obţină victoria în războiul declanşat de Rusia.

"M-am întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg la sediul NATO la Bruxelles. Am venit astăzi aici pentru a discuta trei lucruri cele mai importante: arme, arme şi arme. Nevoile urgente ale Ucrainei, sustenabilitatea aprovizionării şi soluţiile pe termen lung care vor ajuta Ucraina să prevaleze", a scris Kuleba pe Twitter.

---

Actualizare 08:21 - SUA au trimis 100 de drone Switchblade către armata ucraineană

Kiev - Ukrinform - 07.04.2022 - Statele Unite au trimis 100 de drone Switchblade armatei ucrainene, iar armele "vor ajunge rapid în Ucraina, dacă nu sunt deja acolo", conform CNN.

Marţi, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat livrarea a 5.000 de terminale Starlink guvernului ucrainean ca o potenţială protecţie în cazul în care Rusia va perturba infrastructura de comunicaţii a ţării.

Potrivit USAID, terminalele de satelit Starlink vor permite conectivitate de date nelimitată, nelimitată de oriunde în Ucraina, "chiar dacă agresiunea brutală a lui Putin rupe conexiunile Ucrainei prin fibră optică sau infrastructura de comunicaţii celulare".

---

Actualizare 08:06 - ONU înregistrează 1.563 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse

Kiev - Ukrinform - 07.04.2022 - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 3.766 de victime civile în Ucraina de la începutul invaziei ruse, inclusiv 1.563 de morţi şi 2.213 de răniţi.

În special, printre cei ucişi s-au numărat 379 de bărbaţi, 237 de femei, 24 de fete şi 43 de băieţi, precum şi 63 de copii şi 817 adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Printre răniţi s-au numărat 254 bărbaţi, 196 femei, 44 fete şi 40 băieţi, precum şi 104 copii şi 1.575 adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea şi sisteme de lansare cu rachete multiple, precum şi rachete şi lovituri aeriene.

OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informaţiilor din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost amânată şi multe rapoarte sunt încă în aşteptarea coroborării. Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol şi Volnovakha (regiunea Doneţk), Izium (regiunea Harkiv), Popasna (regiunea Lugansk) şi Borodianka (regiunea Kiev), unde există acuzaţii de numeroase victime civile. Aceste cifre sunt în continuare coroborate şi nu sunt incluse în statisticile de mai sus.

PRESA DIN UCRAINA 25.03.2022 - 06.04.2022

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca vreti sa inceteze razboiul nu mai trimiteti armament si tehnica militara in Ukraina... Cei care trimit vor sa lungeasca razboiul la infinit.. Se pare ca americanii vor razboi indelungat in Ukraina sa isi vanda tehnica si armamentul invechit la fraieri....

    1. Si eventual daca se poate sa mai atraga si alte tari in conflict, sa fim si noi carne de tun ca saracii ucrainieni. Manipulare, fake news din partea Occidentului, cenzura, amenzi date de CNA, site-uri inchise, mai rau parca decat in Rusia.

      Si cine te impiedica sa beneficiezi de ratiile militare expirate din magazinele rusesti:-)...

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro