Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Preşedintele contestă decizia lui Dăncilă

M.G.
Ziarul BURSA #Politică /

Preşedintele contestă decizia lui Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să îi strice concediul premierului Vorica Dăncilă. Şeful statului a trimis către Curtea Constituţională a României, vineri, o sesizare privind un eventual conflict de competenţă între autorităţi în legătură cu delegarea de către Viorica Dăncilă a atribuţiilor sale, în perioada 6-13 august, către viceprim-ministrul Paul Stănescu.

În opinia preşedintelui ţării, şeful guvernului s-ar afla într-o situaţie în care nu îşi poate exercita atribuţiile în perioada concediului de odihnă, ceea ce ar crea un interimat al funcţiei de prim-ministru, iar numirea premierului interimar se poate face doar prin decret prezidenţial conform normelor din Constituţie.

Referitor la sesizarea formulată de Klaus Iohannis, vicepremierul Paul Stănescu a precizat că atât el, cât şi şeful guvernului se vor supune deciziei pe care o vor lua magistraţii CCR.

Cert este că preşedintele a creat cu acest gest nemulţumire în rândul PSD, social-democraţii acuzându-l pe Klaus Iohannis că nu a avut aceleaşi set de măsuri şi în perioada în care fostul premier Victor Ponta a condus guvernul ţării. În iunie 2015, când Victor Ponta a mers la o operaţie în Turcia, Klaus Iohannis l-a numit interimar, prin decret prezidenţial, pe vicepremierul Gabriel Oprea, dar când ulterior şeful guvernului a plecat în concediu şi l-a lăsat în locul lui pe acelaşi Oprea, preşedintele nu a considerat necesară emiterea unui decret privind asigurarea interimatului funcţiei.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă poate merge în concediu, începând de astăzi, deoarece CCR a fixat data de 14 august ca zi în care va primi punctele de vedere ale Preşedinţiei şi ale Guvernului cu privire la conflictul de competenţă între autorităţile publice.

Termenul pentru şedinţa de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992: "(2) La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere".

Abia după primirea acestor opinii, magistraţii constituţionali vor lua o decizie în legătură cu sesizarea formulată de Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS