PROIECT LEGISLATIVVoinţa comandantului suprem - literă de lege

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 3 iunie

Voinţa comandantului suprem - literă de lege

Preşedintele ţării ar avea vot decisiv în CSAT, conform unui proiect legislativ controversat discutat de membrii coaliţiei PSD-PNL-UDMR Dacă s-ar aproba acest proiect, întreaga putere din punct de vedere militar ar fi concentrată în mâinile şefului statului

Comandantul suprem al Armatei, adică preşedintele României, va avea vot decisiv în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), dacă membrii coaliţiei de guvernare vor stabili necesitatea aprobării unui proiect legislativ de modificare a organizării şi funcţionării CSAT. Votul decisiv al preşedintelui se va exercita doar atunci când în cadrul CSAT nu se realizează consensul pentru luarea unei hotărâri, consens prevăzut de legislaţia în vigoare.

Textul aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare arată:

"Art. 6 - (1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, ori de câte ori este necesar.

(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte Preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".

Formularea de mai sus reprezintă o modificare majoră a legislaţiei actuale şi ar fi motivată de necesitatea deblocării unor decizii în CSAT, în cazul unor coabitări politice între un preşedinte de o anumită culoare şi un guvern de altă orientare. De altfel, de-a lungul anilor s-au înregistrat cazuri de dispute şi blocaje în CSAT pe subiecte majore, atât pe vremea preşedintelui Traian Băsescu, confruntat cu un guvern PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât şi în timpul preşedintelui Klaus Iohannis, care a avut opoziţie în CSAT din partea miniştrilor controlaţi de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, modificarea reprezintă un risc major, deoarece preşedintele ţării şi-ar putea impune voinţa oricând, motivând lipsa consensului în cadrul CSAT. Iar evenimentele petrecute de-a lungul istoriei, în timpul primelor două războaie mondiale, în perioada războiului rece, precum şi evenimentele recente din Federaţia Rusă demonstrează că nu este indicat ca întreaga putere decizională cu privire la astfel de acţiuni sensibile să fie lăsată unei singure persoane. Mai mult, de o astfel de putere discreţionară beneficia şi fostul dictator Nicolae Ceauşescu, cel care era comandantul suprem al Armatei şi care îi ordona în decembrie 1989 generalului Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, ca forţele militare să tragă asupra cetăţenilor la Timişoara şi Bucureşti.

Prevederea de mai sus a fost inclusă într-un pachet legislativ controversat aflat în dezbaterea membrilor coaliţiei de guvernare, legi care se referă la organizarea şi funcţionarea serviciilor de informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliţie, iar în perioada următoare vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SAi daca seful statului e un crtin?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro