Putin admite că Beijingul are "întrebări şi îngrijorări" cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

S.B.
Internaţional / 16 septembrie

Putin admite că Beijingul are "întrebări şi îngrijorări" cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi "poziţia echilibrată" a Chinei cu privire la războiul din Ucraina, deşi a recunoscut că Beijingul are "întrebări şi îngrijorări" referitoare la invazie, informează news.ro.

Aceasta pare fi o recunoaştere voalată a opiniilor lor divergente în privinţa conflictui.

"Apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi referitoare la criza din Ucraina. Înţelegem întrebările şi preocupările dumneavoastră în acest sens", a spus Putin într-un discurs de deschidere al întâlnirii.

"În timpul întâlnirii de astăzi, desigur, vom explica în detaliu poziţia noastră cu privire la această problemă, deşi am mai vorbit despre asta", a subliniat el.

Putin a făcut aceste declaraţii la întâlnirea cu liderul chinez Xi Jinping, pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, la un summit regional din Uzbekistan, desfăşurat a câteva zile după ce Rusia a suferit o serie de eşecuri militare majore în Ucraina. Trupele ruse se retrag în masă, după ce au pierdut mai mult teritoriu într-o săptămână decât au cucerit în şase luni de război.

Până acum, China a refuzat să condamne definitiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, pe fondul suplimentării asistenţei economice acordate vecinului său, sporind comerţul bilateral la niveluri record.

Xi a spus că Beijingul "va colabora cu Rusia în vederea extinderii unui sprijin reciproc puternic în chestiunile care ţin de interesele esenţiale ale celuilalt" şi "va juca un rol principal în consolidarea stabilităţii şi energiei pozitive într-o lume a schimbării şi dezordinii", potrivi Ministerul chinez de Externe.

Xi a mai spus că apreciază "aderarea Rusiei la principiul unei singure Chine şi a subliniat că Taiwanul este o parte a Chinei".

Cei doi lideri autoritari au fost parteneri apropiaţi în ultimii ani, pe fondul conflictului tot mai mare cu Occidentul

China a oferit sprijin tacit acţiunilor Rusiei în Ucraina, în timp ce Moscova a sprijinit Beijingul şi a criticat Washingtonul pentru vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, în august. Beijingul a reacţionat cu exerciţii militare fără precedent în jurul insulei democratice autonome, pe care pretinde că este propriul teritoriu.

Casa Albă a încercat să minimalizeze rolul întâlnirii dintre cei doi lideri de joi, argumentând că Beijingul nu a încălcat încă sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi nici nu a oferit asistenţă materială directă Rusiei.

"Mesajul nostru către China, cred, a fost consecvent: nu este momentul pentru nicun fel de afaceri ca de obicei cu domnul Putin, având în vedere ceea ce a făcut în interiorul Ucrainei. Nu este momentul să fim izolaţi de restul comunităţii internaţionale, care a condamnat în mare măsură ceea ce face el în Ucraina şi nu numai că l-a condamnat, ci a făcut eforturi pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere şi să-şi apere integritatea teritorială", a declarat John Kirby.

Kirby a mai spus că Putin a fost pus sub "extremă tensiune" şi stres.

"În Ucraina, armatei lui ni îi merge bine şi cred că cu siguranţă se cuvine Kremlinului să dorească să se apropie de Beijing cu privire la ceea ce se întâmplă acolo", a adaugat el.

În întâlnirea lor de joi, Putin a condamnat Statele Unite pentru ceea ce a numit "provocări" în strâmtoarea Taiwan şi a criticat încercările de "a crea o lume unipolară". Aceste încercări, a invocat el, "au luat recent o formă urâtă şi sunt absolut inacceptabile pentru majoritatea statelor de pe planetă".

Cei doi poartă discuţii în marja unui summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, o grupare regională axată pe securitate care include şi India, Pakistan şi patru naţiuni din Asia Centrală.

Într-o demonstraţie simbolică de forţă şi unitate, marina rusş şi chineză au efectuat patrule şi exerciţii comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte de întâlnirea liderilor, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei.

La începutul întâlnirii de joi, Putin a subliniat consolidarea legăturilor economice dintre China şi Rusia, comerţul bilateral depăşind 140 de miliarde de dolari anul trecut.

"Sunt convins că până la sfârşitul anului vom atinge noi niveluri record, iar în viitorul apropiat, aşa cum s-a convenit, ne vom creşte cifra de afaceri anuală comercială la 200 de miliarde de dolari sau mai mult", a spus el.

Putin s-a întâlnit ultima oară cu Xi în timpul unei vizite în capitala Chinei pentru Jocurile Olimpice de iarnă, în februarie anul acesta. Cei doi lideri şi-au proiectat "parteneriatul fără limite" şi au lansat un document de 5.000 de cuvinte în care îşi exprimă opoziţia comună faţă de "extinderea în continuare a NATO".

Întrevederea de joi vine ca parte a primei călătorii a lui Xi în afara graniţelor Chinei în mai bine de doi ani şi cu doar câteva săptămâni înainte de încercarea de a-şi asigura un al treilea mandat care încalcă normele la o întâlnire politică majoră de la Beijing - acţiune care va consolida statutul său de cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii.

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro