RAPORT CBRE:Tranzacţiile cu spaţii industriale au crescut cu 43% în România, în primul trimestru din 2021

G.U.
Companii #Construcţii / 05 mai

Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România / Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România

Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România / Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România

În primul trimestru din acest an, pe piaţa din România au fost închiriaţi în total 264.000 mp de spaţii industriale, potrivit raportului lansat de CBRE, liderul pieţei de consultanţă imobiliară. Volumul tranzacţionat marchează o creştere de 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care 2020 a fost an record pentru piaţa spaţiilor industriale, conform unui comunicat al companiei remis redacţiei.

Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România, a declarat: "Anul acesta a început promiţător pentru piaţa de industrial. Vedem o activitate ridicată atât în ceea ce priveşte închirierile de spaţii, companiile din industriile de auto şi retail generând cea mai mare cerere, mai precis peste 50% din volumul tranzacţionat, cât şi pe segmentul de dezvoltare de noi proiecte, în special în oraşele regionale. Astfel, 2021 are toate premisele pentru a deveni un nou an record pentru piaţa spaţiilor industriale".

Potrivit sursei citate, cea mai mare tranzacţie încheiată în primele trei luni îi aparţine producătorului de automobile Dacia, care a decis să-şi prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupaţi în proiectul din judeţul Argeş, deţinut de fondul de investiţii Globalworth.

Mai mult de jumătate din volumul de spaţii industriale tranzacţionat a fost înregistrat în Bucureşti, în timp ce restul ţării a atras 48% din tranzacţiile de închirieri. Sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacţii, arată datele CBRE Research.

La stocul existent de 5,16 mil. mp de spaţii industriale, au fost adăugaţi 61.000 mp livraţi în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest şi nord-vest a ţării iar până la finalul anului, urmează a fi livraţi încă 600.000 mp, potrivit datelor CBRE. Chiriile pentru spaţiile industriale au rămas stabile, în jurul valorii de 3,90 euro/mp în primul trimestru, similar cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

Apetit în creştere pentru parcurile de retail

Stocul de spaţii de retail din România se apropie de pragul de 4 mil. mp, la finalul primul trimestru fiind de 3,91 mil. mp, după ce 17.000 mp au fost livraţi, potrivit datelor CBRE Research.

Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România, a declarat: "Piaţa de retail s-a diversificat şi observăm un interes tot mai mare pentru parcurile de retail.. Din cei peste 170.000 mp care se construiesc acum şi vor fi livraţi până la finalul anului, 90% sunt în parcuri de retail de dimensiuni diferite, de la 3.000 la 20.000 mp, ţinând cont că majoritatea oraşelor mari beneficiază de existenţa mallurilor ca dezvoltare comercială. Spre deosebire de alte ţări din regiune, România are încă un stoc redus de parcuri de retail, de sub 400.000 mp, în timp ce în Austria şi Cehia, astfel de proprietăţi totalizează peste 1 mil. mp".

"Tot despre diversificare vorbim şi în ceea ce priveşte vânzările retailerilor: mixul dintre magazinele fizice şi e-commerce, susţinut de serviciile omnichannel, reprezintă prioritatea retailerilor pentru 2021 şi 2022, cel puţin. Pe lângă expansiunea în mediul online, retailerii din domeniile FMCG şi home & deco au generat o cerere importantă în sectorul spaţiilor industriale, de peste 50.000 mp în primul trimestru,", a adăugat Carmen Ravon.

Chiriile pentru spaţiile de retail s-au menţinut constante în primul trimestru, la 40 euro/mp pentru spaţiile stradale, respectiv 70% pentru centrele comerciale, potrivit raportului CBRE Research.

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro