RAPORT:Operaţiunile de filtrare ale Rusiei încalcă dreptul internaţional umanitar

V.G.
Internaţional / 9 septembrie 2022

Operaţiunile de filtrare ale Rusiei încalcă dreptul internaţional umanitar

Guvernul rus se implică potenţial în tortură şi muncă forţată în zonele de filtrare din estul Ucrainei, potrivit unui nou raport al Laboratorului de Cercetare Umanitară din Yale . Imaginile din satelit indică, de asemenea, prezenţa mormintelor la o unitate, notează share.america.gov.

Raportul a folosit date cu referinţe şi imagini din satelit de înaltă rezoluţie. Au fost incluse numai site-urile a căror locaţie şi activităţi au fost coroborate de cinci surse independente.

"Preşedintele Putin şi guvernul său nu vor putea să se implice în aceste abuzuri persistente cu impunitate. Responsabilitatea este imperativă, iar Statele Unite şi partenerii noştri nu vor păstra tăcerea", a declarat Departamentul de Stat într- o declaraţie din 25 august.

Ce sunt instalaţiile de filtrare?

Potrivit raportului, instalaţiile de filtrare includ:

Puncte de înregistrare , unde cetăţenii ucraineni sunt obligaţi să răspundă la întrebări şi să li se colecteze datele personale şi datele biometrice înainte de a li se emite un "certificat de filtrare" care permite libertatea de mişcare în propria ţară. Dacă nu trec de punctul de înregistrare, sunt trimişi la:

-Zone de adăpost pentru cei care aşteaptă înregistrarea;

-Centre de interogatori , unde mulţi sunt supuşi torturii;

-Unităţi de detenţie , în care civilii sunt supuşi închisorii pe termen scurt sau lung.

-Civilii care încearcă să părăsească zonele controlate de Rusia din Ucraina pentru a ajunge în zonele controlate de Ucraina sunt forţaţi să treacă prin centre de filtrare, care sunt poziţionate strategic de-a lungul drumurilor principale, râurilor şi altor artere din regiunile controlate de Rusia. "Toţi oamenii care fug din cele trei regiuni [regiuni administrative] care nu doresc să meargă în Rusia trebuie să treacă prin acest punct de control (Vasylivka)", se spune în raport.

-Civilii sunt, de asemenea, adunaţi şi duşi cu forţa la instalaţiile de filtrare.

Începând cu 14 iunie, fosta Ombudsman a Ucrainei, Lyudmila Denisova, a declarat că cel puţin 1,7 milioane de civili ucraineni, inclusiv 276.000 de copii, au fost trimişi în Rusia prin locurile de filtrare. Oficialii ruşi raportează că cifrele sunt de două ori mai mari decât 3,4 milioane de oameni, inclusiv peste jumătate de milion de copii.

Guvernul rus are o istorie de utilizare a instalaţiilor de filtrare. Rusia a înfiinţat instalaţii de filtrare similare în interiorul Ceceniei în timpul primului (1994-1996) şi al celui de-al doilea (1999-2009) războaie cecenă. Deţinuţii de acolo au raportat torturi, bătăi şi agresiuni sexuale.

În 2000, Human Rights Watch a raportat despre facilităţile cecene: "Mulţi dispar luni de zile, în timp ce oficialii ruşi îi ţin în detenţie. Unii sunt în cele din urmă eliberaţi atunci când rudele plătesc mită. Alţii nu se întorc niciodată".

Douăzeci şi unu de locuri de filtrare identificate

Raportul Yale detaliază 21 de locuri de filtrare verificate în şi în jurul regiunii Doneţk, unele pentru procesare, altele pentru reţinere sau interogare şi altele pentru detenţie. Guvernul rus a preluat şcoli, pieţe, clădiri administrative şi închisori ucrainene pentru locurile de filtrare imediat după invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu şase luni.

Condiţiile de la punctele de înregistrare sunt supraaglomerate şi insalubre, potrivit martorilor citaţi în raport. Civilii ucraineni spun că au fost forţaţi să aştepte câteva zile fără mâncare, apă sau acces la băi. Mai mulţi au murit în aşteptare.

Instalaţiile închisorii sunt mai proaste. "În centrele de detenţie, civilii sunt adesea ţinuţi alături de prizonieri de război şi există dovezi puternice ale condiţiilor şi tratamentelor inumane, precum şi... torturii", potrivit raportului.

În închisorile pentru 100 de persoane se află în schimb 800 de ucraineni. Oamenii au suficient loc să îngenuncheze şi nu pot folosi baia zile întregi.

Tratamentul inuman al ucrainenilor

Civilii, în mare parte bărbaţi, sunt supuşi percheziţiilor forţate. Relatările martorilor oculari citate în raport spun că dacă tatuajele, îmbrăcămintea sau chiar postările pe reţelele sociale de pe telefoanele personale ale deţinuţilor indică loialitate faţă de Ucraina, aceştia sunt bătuţi .

Alţii care evadează din unităţile de deţinere şi de detenţie descriu:

-Abuz fizic, inclusiv utilizarea curentului electric.

-Foame, primind doar 50 de grame de pâine în fiecare zi.

-Fiind obligat să sape gropi comune.

Raportul spune că tratamentul este mai rău pentru soldaţii ucraineni capturaţi. Un bărbat care a evadat dintr-o închisoare în aprilie a descris modul în care "noi militari capturaţi au fost aduşi în colonie. [Soldaţii ruşi] au început să-i bată. Gardienii au pornit radioul pentru toată închisoarea şi în acel moment aceşti prizonieri au fost bătuţi", a spus el.

"Poporul Ucrainei merită dreptate, iar Statele Unite vor continua să fie unite cu ei atât timp cât va fi nevoie", a spus Departamentul de Stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro