Abonament gratuit

Reglementarea alegerilor anticipate, pe masa Curţii Constituţionale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că în actul normativ adoptat de guvernul Orban în şedinþa din 4 februarie există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că în actul normativ adoptat de guvernul Orban în şedinþa din 4 februarie există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Senatul, cu 86 de voturi "pentru" (PSD, UDMR, ALDE, PMP) şi 34 de voturi "împotrivă" (PNL, USR), a respins miercuri, 19 februarie, ordonanţa emisă de guvernul Orban. Proiectul legislativ va fi trimis Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate "încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală".

În documentul citat se arată: "Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul Româ­niei nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului "reprezentativ suprem al poporului român' să fie dată Guvernului prin delegare. Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare".

Avocatul Poporului subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

"În consecinţă, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puţin un an înainte de alegeri. Pe de altă parte, din textul ordonanţei reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeaşi dată cu alegerile locale generale în mod excepţional în anul 2020. În context, Avocatul Poporului menţionează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situaţiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus menţionat se referă doar la situaţia anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei şi pentru alte situaţii posibile viitoare, ulterioare anului 2020", de mai arată în sesizarea trimisă de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională.

Avocatul Poporului mai susţine că în actul normativ adoptat de guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Principalele prevederi ale ordonanţei de urgenţă privind alegerile anticipate vizează că românii vor putea vota la orice secţie din ţară sau din străinătate la parlamentare şi că numărul senatorilor şi deputaţilor ce reprezintă diaspora se dublează - de la 6 la 12. De asemenea, cetăţenii români cu drept de vot, aflaţi peste hotare, îşi vor putea exercita opţiunea timp de trei zile, la fel ca la alegerile prezidenţiale. O altă prevedere a ordonanţei vizează reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care se anunţă data alegerilor parlamentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

23 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1013
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4820
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.1113

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie