Relaţiile interumane, responsabile de calitatea vieţii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 august

Relaţiile interumane, responsabile de calitatea vieţii

Interacţiunea dintre oameni este foarte importantă pentru calitatea vieţii, atât în sens pozitiv cât şi în cel negative. Potrivit Harvard Study of Human Development, cel mai amplu studiu din istoria omenirii, care se desfăşoară din anul 1933 şi până în prezent, calitatea relaţiilor interumane reprezintă cel mai bun predictor cu privire la calitatea vieţii. Astfel, pentru a menţine o calitate ridicată a vieţii avem nevoie să cultivăm în mod optim relaţiile cu cei dragi nouă şi, de asemenea, să avem grijă de sănătatea noastră fizică şi psihică. Paul Olteanu, fondator Mind Architect, a vorbit despre acest lucru în cadrul conferinţei The Stakeborg Talks: "Trăim în cea mai paşnică, prosperă, sănătoasă şi longevivă perioadă din istoria omenirii, dar totodată, cu cea mai mare rată de sinucideri la copiii între 11 şi 14 ani. Dacă în exterior trăim unul din cele mai bune momente să fii în viaţă, merită să te întrebi ce anume din interiorul nostru ne duce în acel spaţiu emoţional şi comportamental? (...) Ne mişcăm din ce în ce mai puţin, dormim din ce în ce mai puţin, suntem stimulaţi din ce în ce mai mult iar sistemul nostru nervos nu a evoluat pentru acest tip de bombardament,". Potrivit lui Paul Olteanu, unul din motivele pentru care renunţăm greu la obiceiurile nesănătoase este că acestea sunt realizate "pe pilot automat", fără un consum însemnat de energie, pe când conştientizarea impactului negativ al acestora este făcută cu ajutorul cortexului prefrontal din creier, o zonă energofagă: "Cortexul prefrontal este regiunea din creier cu ajutorul căreia efectuăm cele mai complexe şi evoluate lucruri, din acest motiv consumând aproximativ 80% din necesarul de energie al creierului. Fumatul, de pildă, creşte nivelul de dopamină în starea fazică, deci spike-urile, cu 250%. Tatăl meu, antreprenor din anii '90, fumează ţigară după ţigară. Fumatul creşte nivelul de dopamină în reţeaua de recompensă, dar face rău fizic. Faptul că îi explic aceste lucruri tatălui meu nu îl determină să nu mai fumeze pentru că obiceiurile sunt subcorticale. Toate acestea se întâmplă pe pilot automat, cu minim consum de energie, pe când conştientizarea ideii că ţigara îi face rău cere mai mult consum de energie".

Paul Olteanu a abordat şi subiectul investiţiilor şi al proceselor neuronale care au loc atunci când investim: "Când luăm decizii, structurile subcorticale fac o ecuaţie super simplă la care participă chimicale. Pe de o parte, avem dopamina care ne dă impulsul emoţional de a investi. În partea cealaltă, tot subcortical apare reţeaua care monitorizează ameninţări şi care spune băi, e piaţa sus, nu e un moment bun, sau scade piaţa, hai să vând să îmi limitez pierderile. După ce apare ecuaţia asta de bază, privilegiul celui care antrenează cortexul prefrontal este că poate să aibă discernământul ulterior: Adică poate să spună băi, eu aş investi acum 1000 de euro, dar aceşti bani reprezintă toate economiile mele. Hai, totuşi, să investesc doar 500 de euro. Şi uite, cu privire la principiile din zona neuroştiinţei care cred că merită aplicate în acest context, foarte important este să nu faci investiţii care să fie copleşitoare emoţional, fie pe pozitiv, fie pe negative".

Seria de conferinţe "The StakeBorg Talks" îşi propune să promoveze oportunităţile economice şi culturale pe care tehnologia blockchain le poate genera, fiind organizate de startupul autohton Stakeborg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro