REVISTA PRESEI 21.01.2105

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 ianuarie 2015

ADEVARUL

Cursul francului elveţian, învins de un buzoian

Magistraţii Tribunalului Buzău i-au dat o sentinţă favorabilă unui bărbat care a dat în judecată banca de la care se împrumutase în franci elveţieni. Potrivit deciziei instanţei, care însă poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la data pronunţării, banca va trebui să-i calculeze clientului ratele retroactiv la cursul de schimb la care a contractat creditul în urmă cu opt ani. În martie 2007, Ovidiu Olteanu, din Buzău, a împrumutat 112.000 de franci elveţieni, dintr-o bancă din Buzău. În acei ani, spune buzoianul, francul elveţian era cea mai stabilă valută de pe piaţă, cursul de schimb fiind de 1,7 - 1,8 lei. Rata lunară pe care o stabilise banca era de 900 de franci elveţieni. În timp, clientul a ajuns din cauza crizei să nu îşi mai poată achita la timp ratele iar banca a început să-l asalteze cu somaţii.

Armata rusă a atacat poziţii ale armatei ucrainene, în estul Ucrainei

Prin încălcarea tuturor acordurilor precedente, unităţi militare ucrainene au fost atacate în nordul zonei de conflict de trupe ale armatei ruse", a declarat Andrei Lîsenko, purtător de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste pe care armata ucraineană o desfăşoară în estul separatist al Ucraieni. Potrivit lui Lîsenko, militarii pro-ruşi, precum şi cei ruşi încearcă să organizeze operaţiuni de înaintare. Deasemenea se păstrează o intensitate mare de schimb de focuri asupra poziţiilor militarilor ucraineni din zonă (OAT) precum şi asupra localităţilor din regiunea conflictului. În lupte sunt folosite aruncătoare de grenade, artileria, tancuri precum şi lansatoare de rachete de tip "Grad".

Ce presupune legea care le va permite datornicilor sa intre in insolventa

Parlamentul este la un pas de a aproba legea insolventei persoanelor fizice, iar saptamana viitoare Camera Deputatilor va fi convocata pentru un vot final. Legea le va permite datornicilor sa intre in insolventa si sa fie protejati astfel de executarile silite cel mult 5 ani. In toata aceasta perioada vor strange cureaua si s-ar putea sa fie obligati sa isi vanda o parte din lucruri. Iar bancile, la randul lor, le vor sterge din datorii. PNL a cerut sesiune extraordinara si o rezolvare in problema creditelor luate in franci elvetieni. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, marti, sa convoace comisia juridica pentru a da un raport pe Legea Birchall. "In functie de cum fac raportul, a doua zi, in 24 de ore, convoc Parlamentul in sesiune extraordinara", a spus Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

Statul Islamic plănuieşte să ucidă sute de milioane de oameni în cadrul unei "purificări religioase"

Jurgen Todenhofer, primul jurnalist occidental ce a ajuns în teritoriul Statului Islamic şi care nu a fost ucis de militanţi, a vorbit cu postul de televiziune Al Jazeera despre timpul petrecut cu membrii grupării teroriste. Potrivit celor aflate de el, Statul Islamic plănuieşte o purificare religioasă, ceea ce înseamnă moartea a sute de milioane de "necredincioşi". Todenhofer a trăit cot la cot cu luptătorii jihadişti ai Statului Islamic (SI), în oraşul irakian Mosul, unde aceştia şi-au stabilit baza. El a fost însoţit de fiul lui, care i-a servit şi de cameraman, notează "Breitbart". "Ceea ce n-am înţeles este entuziasmul cu care plănuiau purificarea religioasă, planul de a ucide necredincioşii... Vor ucide şi musulmanii democraţi pentru că ei cred că musulmanii ce nu aparţin de SI pun legile omului înaintea poruncilor lui Dumnezeu", adaugă jurnalistul german. El spune că SI este gata să comită genocid. El a declarat pentru Al Jazeera că gruparea teroristă va putea fi oprită doar dacă irakienii sunniţi s-ar ridica şi ar lupta împotriva SI.

Cum a desfiinţat CCR ordonanţa traseismului

În 17 decembrie, Curtea Constituţională (CCR) a decis că Ordonanţa de urgenţă 55/2014, ce poartă numele de ordonanţa traseismului, este neconstituţională. Ieri, CCR a publicat motivarea deciziei, arătând aberaţiile gândite de Liviu Dragnea şi puse în aplicare de Victor Ponta, în prag de alegeri prezidenţiale. Guvernul a motivat ordonanţa prin faptul că în urma ruperii USL, s-au format alte majorităţi politice în consiliile locale şi judeţene decât cele rezultate în urma alegerilor din 2012. "Un astfel de motiv nu se poate constitui într-o situaţie extraordinară care să necesite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Constituirea sau ruperea alianţelor politice intră în exerciţiul democratic firesc ", se arată în decizia CCR.

Mazăre îi cere demisia lui Ponta din fruntea PSD. Dragnea: Eu am altă opinie

Primarul Constanţei Radu Mazăre a spus, marţi, că Victor Ponta ar trebui să îşi dea demisia din fruntea PSD, invocând contextul eşecului usturător de la alegerile prezidenţiale. "Este, într-adevăr, o stare de nemulţumire (la nivelul PSD - n.red.), sunt discuţii despre felul în care este gestionat la nivel central în această perioadă post-electorală. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea", a declarat Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că respectă opinia primarului Constanţei, dar are altă opinie.

Anchetă DNA la fostul club de fotbal din Vaslui

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat ieri, oficial, pentru ziarul Adevărul că procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au în lucru un dosar care vizează activitatea fostului club de fotbal Sporting Club Vaslui, finanţat până la jumătatea anului 2013, de firmele omul de afaceri Adrian Porumboiu. Potrivit tabelului creditorilor, Sporting Club Vaslui înregistrează datorii de peste 85 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro reprezinză datoriile către Fisc, înregistrate din 2004, până în 2013. Alte 36 de milioane de euro, reprezintă suma cerută de oficialii BCR pentru creditele contractate de societăţile lui Adrian Porumboiu, pentru care clubul de fotbal a avut calitatea de garant. BCR a solicitat în toamna anului trecut peste cereri de executare silită, pe numele societăţilor milionarului vasluian, care au şi fost admise.

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema "Roşia Montană" şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

Acţionarul majoritar al societăţii Roşia Montană Gold Corporation, compania Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficială de notificare reprezentanţilor statului român, respectiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta. Compania canadiană susţine că vrea să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanţii statului român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze. Potrivit reprezentanţilor Gabriel Resources, se doreşte evitarea unei acţiuni de arbitraj international, respectiv găsirea unei soluţii amiabile pentru dezvoltarea proiectului minier.

CURENTUL

Franctiror - de Tia Şerbănescu

Cei care au băgat guvernul în depresie au fost francii elveţieni a căror cotaţie a crescut atât de mult încât cei 75.000 de români care au luat credite de la Bănci în această monedă s-au trezit cu ratele dublate. Ca să nu rămână singur cu franctirorii, premierul Ponta a apelat la celelalte partide şi îndeosebi la PNL, invitându-i pe dna Gorghiu şi pe Blaga, "să ne aşezăm la masă" pentru a realiza un consens căci dacă pact nu e, nimica nu e: "cred că în 2015 trebuie să luăm decizii consensuale, o decizie care nu e asumată de toată lumea nu va avea succes". Te întrebi ce rost mai are guvernul. Doar să împartă posturi. Dacă UDMR şi PPDD au răspuns imediat chemării - fomiştii ăştia nu refuză niciodată o invitaţie la masă -, dna Gorghiu a refuzat net amintindu-i lui Ponta că "nu e preşedinte ca să se erijeze în mediator", că PNL nu vrea să fie implicat în eşecul masterplanului şi că discuţiile respective pot avea loc în Parlament şi nu prin consens de tip comunist. Ponta nu s-a supărat. De când s-a pocăit ("nu obişnuiesc să răspund la insulte"), premierul îşi ia aere de victimă: ar fi întors şi celălalt obraz dacă-l avea.

CURIERUL NATIONAL

Îngheţarea ajutorului de minimis lasă în aer 600 de firme

Deşi în acest an 600 de firme ar fi trebuit să primească 205 milioane lei în cadrul schemei de minimis, Ministerul Energiei, Întreprinde­rilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a anunţat că în bugetul de stat din acest an sunt incluse fondurile necesare pentru a implementa schema de minimis. Astfel, deşi acestea au semnat în 2014 contractele pentru a primi fondurile în acest an, banii nu se regăsesc în buget, iar programele lor nu pot fi implementate. Există doar speranţa că fondurile vor fi alocate la prima rectificare bugetară din acest an.

Creditele în franci elveţieni (II). Ce nu se poate şi de ce trebuie oprit hazardul moral

Dublarea ratelor la creditele în franci elveţieni în răstimp de numai cinci ani pune cu spatele la zid zeci de mii de debitori ai sistemului bancar românesc. Până la a vedea ce este de făcut ar trebui să curmăm dintru început ceea ce este inacceptabil. Ultimul lucru pe care şi-l mai permit societatea românească şi economia naţională, aşa cum arată ele, este să inducă noi exemple de hazard moral. Nu este vorba că am fi într-o junglă sau că nu se mai găsesc resurse de solidaritate printre semeni, dar nici absolvirea de răspundere a celor ce şi-au asumat credite sau ogoirea plăţilor cu bani luaţi de la toţi nu reprezintă nici pe departe o soluţie. Din păcate, atât băncile (mai degrabă pe nevăzute), cât şi politicienii însetaţi de puţină reclamă, fără a mai vorbi de debitorii cu apa la gât (sau chiar deasupra capului) îndeamnă la soluţii care nu prea se revendică de la piaţa liberă, ca să nu spunem că împing de-a dreptul către hazard moral.

"Charlie Hebdo": Lumea musulmană - în fierbere

În timp ce lumea musulmană continuă protestele, unele dintre ele extrem de violente, împotriva publicării în continuare de către "Charlie Hebdo" a desenelor considerate "denigratoare" la adresa profetului Mahomed, lideri ai diverselor culte religioase au început să formuleze critici şi să facă apel la înţelegerea dreptului la liberă exprimare în relaţia cu esenţa Islamului, îndeosebi în contextul creat după atentatele de la Paris. Mai bine de 800.000 de musulmani, potrivit informaţiilor venite de la Moscova, au ieşit luni în stradă la Groznâi, capitala Ceceniei, regiune a Caucazului rus, pentru a condamna insistenţa cu care revista satirică "Charlie Hebdo" publică noi caricaturi compromiţătoare la adresa profetului Islamului. Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov, un aliat fidel al lui Vladimir Putin, a declarat cu acest prilej că el îi consideră "inamici personali" pe toţi cei care susţin dreptul revistei "Charlie Hebdo" să-i insulte pe musulmani...

Iohannis a discutat cu Ponta despre situaţia francului elveţian

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu premierul Ponta pentru a discuta pe tema creşterii francului elveţian. Totodată, preşedintele a discutat cu primul ministru şi despre situaţia internaţională a României, informează B1.ro. "Preşedintele României l-a primit în cursul zilei de astăzi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Victor Ponta în cadrul unei întâlniri de lucru la care s-au discutat situaţia economică în contextul crizei francului elveţian, precum şi activitatea executivului din această perioadă. Pe agenda întâlnirii s-au aflat şi teme legate de situaţia internaţională actuală", informează Administraţia Prezidenţială. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să convoace Comisia juridică, începând de miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanei fizice.

Mircea Ursache (ASF): La Harinvest a fost "o hoţie stranie"

Afacerea Harinvest se apropie de momentul în care vom vedea vinovaţii pedepsiţi, spune vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache, care a calificat drept "o hoţie stranie" cazul în care câteva zeci de investitori reclamă furturi de acţiuni şi active în valoare de aproximativ 17 milioane lei. O să vedem înaintând ancheta DIICOT şi vor fi "persoane puse în gard", a declarat ieri Ursache în cadrul unei conferinţe de presă organizate la instituţia pe care o reprezintă. De asemenea, ancheta va identifica în baza documentaţiei ASF şi unde sunt banii şi activele de care au fost prejudiciaţi clienţii Harinvest, a mai spus înaltul oficial al Autorităţii.

Un cetăţean turc legat cu lanţuri a protestat în faţa DNA

Un cetăţean turc s-a legat cu lanţuri de gât şi de mâini în faţa sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acesta susţinând că i-au dispărut peste 100.000 de euro din cont şi nimeni nu-i găseşte pe vinovaţi, relatează B1TV. Turcul susţine că de şapte ani se chinuie să recupereze peste 160.000 de euro, bani care i-au dispărut din contul său bancar. El le-a povestit jurnaliş­tilor că a vândut un teren cu 270.000 euro, din care 111.000 i-a primit în numerar, iar 160.000 euro prin transfer bancar. Bărbatul spune că în 2008 a făcut plângere la poliţie, reclamând dispariţia banilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Şmecherii din CNA scutesc Antena 3 de aplicarea legii

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, cu o întârziere de 5 luni, ştirile, dezbaterile şi clipurile referitoare la "plimbarea" desfăşurată în jurul Palatului Cotroceni pe 10 august 2014 de jurnalişti de la Antena 3, la care au participat şi alte persoane. Aceste ştiri, dezbateri şi clipuri au fost difuzate la Antena 3, însă unele dintre acestea au fost difuzate şi pe Antena 1. Spre surprinderea tuturor nu a fost dată nici o sancţiune. În urma difuzării acestora, Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit un număr de 59 de reclamaţii, unele dintre acestea făcând referire la limbajul folosit, altele la faptul că jurnalişti şi realizatori au vorbit despre "confiscarea" de către Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a televiziunii Antena 3. Alte reclamaţii au făcut referire la faptul că realizatori ai Antena 3 au incitat telespectatorii să participe la această "plimbare".

,,Lupii tineri" ai clanurilor interlope. Tâlharii cu cagule iau în vizor bogaţii Capitalei

O tâlhărie violentă, care a avut loc la sfârşitul anului trecut, în cartierul Pantelimon, a condus la descoperirea unei adevărate bande de infractori care vizează oamenii cu bani de pe raza Bucureştiului. Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că cei peste 20 de tineri din Bucureşti, Ilfov sau Călăraşi se întâlneau şi puneau la cale lovituri în case sau în plină stradă. Erau căutaţi de peste cinci ani. Oamenii legii spun că, din anul 2009, tâlharii, care acţionau cu cagule pe faţă, au reuşit să dea lovituri la persoane importante, precum europarlamentarul Theodor Stolojan, un judecător de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, mai mulţi oameni de afaceri, dar şi un ofiţer din cadrul IGPR. Greutatea cu care s-a dat de urma tâlharilor a fost cauzată de faptul că nu lucrau ca un grup organizat, ci acţionau "la pont". Adică, în cazul unei persoane. ţinta era urmărită şi atacată când avea banii asupra ei, iar în cazul unei locuinţe, era supravegheat "obiectivul" câteva zile pentru a se putea observa dacă e cineva acasă.

ÎCCJ se pronunţă mâine în cazul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se pronunţă mâine în cazul recursului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) la decizia prin care i s-a dat câştig de cauză preşedintelui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate. La ultimul termen, care a avut loc în data de 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a lipsit, acesta fiind prezent la întâlnirea cu secretarul de stat american Victoria Nuland. Reprezentantul ANI a cerut judecătorilor admiterea recursului, aducând ca argument o decizie a Curţii Constituţionale privind incompatibilitatea aleşilor locali. De cealaltă parte, avocaţii lui Iohannis au cerut respingerea recursului ca "vădit neîntemeiat", ei arătând că decizia CCR nu a fost redactată şi că nu se cunosc motivele luării acestei decizii de către judecătorii CCR.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta, dezamăgit de Opoziţie

Premierul Victor Ponta s-a declarat luni dezamăgit de răspunsul liderului PNL Alina Gorghiu la propunerea sa de dialog cu Opoziţia pe teme fundamentale precum revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, legile siguranţei naţionale sau Master Planul pe transport. "Am propus dialog cu Opoziţia pe 5 teme politice esenţiale pentru toţi românii. Răspunsul Dnei Gorghiu: insulte, scandal şi în rest NIMIC! Păcat!", a scris premierul pe Twitter. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu i-a transmis premierului Victor Ponta că el nu este în postura de preşedinte "pentru a se erija în mediator", ca răspuns la invitaţia la dialog lansată de şeful Guvernului către liberali pentru găsirea unor soluţii comune pentru temele importante aflate în dezbaterea publică.

FMI: Economia lumii e în cădere în 2015 şi 2016

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 şi la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta şi 4% anul viitor, prognozate în octombrie, se arată în raportul "World Economic Outlook", publicat luni. Preţul mai scăzut al ţiţeiului, deprecierea euro şi a yenului şi potenţialul mai redus de creştere în multe state au afectat economia mondială de la prognozele din octombrie. Cea mai mare scădere o va înregistra Rusia al cărui PIB va scădea cu 3% în acest an şi cu 1% anul viitor, faţă de 3,5% în 2015 şi 2,5% în 2016, prognozat în octombrie. În schimb, economia americană va fi în creştere. SUA va înregistra un avans economic de 3,6% în acest an, în urcare faţă de proiecţia din octombrie, de 3,1%. FMI apreciază că preţul scăzut al petrolului şi politica monetară încă relaxată vor avea un impact pozitiv asupra economiei americane, în pofida majorării treptate a dobânzii cheie şi a reducerii exporturilor din cauza aprecierii dolarului.

NATIONAL

Ponta, mana in mana cu DNA!

Dupa atatia ani de "foame", dupa ce fostul premier a taiat robinetul achizitiilor publice, sefi de institutii ale statului si afaceristi deopotriva au rasuflat usurati atunci cand Victor Ponta a modificat decizia predecesorului. Iar dupa ce guvernul a dat "izbavitoarea" ordonanta de urgenta care dadea din nou drumul la achizitia de autoturisme, mobilier sau obiecte de amenajari interioare, multi dintre cei care nu putusera sa miste un leu in ultimii ani s-au napustit sa-si reia "combinatiile" de altadata. Insa toata aceasta inghesuiala a fost atent monitorizata de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, care nu au acum decat sa-i inhate pe cei care au picat singuri in veritabila plasa de paianjen intinsa de catre premierul Victor Ponta, fie si involuntar, pentru DNA.

Geoana si Vanghelie isi trag la gioale pentru "noul PSD"

Viitorul mare partid de stanga "e doua". Nu pentru ca asa ne-ar spune Marian Vanghelie, ci pentru ca asa stau lucrurile pe hartie. Ca dovada a increderii pe care si-o poarta, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au inregistrat cate un partid de caciula la OSIM. Pentru ca statul la coada la ghiseu si completarea de formulare nu e treaba de barbat, fiind o chestiune mult prea migaloasa, cei doi politicieni au preferat sa lase aceasta misiune in grija doamnelor importante din viata lor. Altfel spus, in loc sa fie trimise la cratita Oana Niculescu - Mizil, partenera lui Marian Vanghelie si Ana Catauta - consiliera lui Mircea Geoana, a fost trimise la OSIM. In timp ce Oana Mizil a depus documentele pentru "Partidul Social Democrat Independent", o solicitare similara a venit si din partea Anei Catauta pentru inregistrarea marcii "Partidul Social-Democratiei Independente" Adica aceeasi "Marie" dar usor mai stalcita de parca ar fi pronunta-o Vanghelie.

Roberta Anastase, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, mita in dosarul Microsoft

Procurorii DNA care instrumenteaza mega-dosarul Microsoft s-au trezit cu un aliat de nadejde care ii ajuta cu informatii-bomba. Pe langa denuntatorii deja stiuti, precum Claudiu Florica si avocatul Doru Bostina, si Gabriel Sandu s-a hotarat sa spuna tot. Astfel, fostul ministru al Comunicatiilor a facut, recent, in fata procurorilor dezvaluiri uluitoare despre persoane publice care s-ar mai fi manjit in afacerea Microsoft. Potrivit confesiunilor lui Sandu, o parte din "comisioane" ar fi ajuns si la alte nume sonore de pe scena politica. Gabriel Sandu a sustinut in fata procurorilor anticoruptie ca si alti fosti ministri care pana acum nu au fost mentionati in afacerea Microsoft ar fi luat mita. Mai mult, o parte din bani ar fi ajuns chiar si la fosta sefa a camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Conform declaratiilor lui Sandu, nici Radu Berceanu si nici Adriean Videanu nu ar fi straini de milioanele de euro impartite in stanga si-n dreapta de Claudiu Florica pentru contractele dintre statul roman si Microsoft.

BNR se spala pe maini de criza francului elvetian

Banca Nationala a Romaniei parea ca nu se implica (si, in mod concret, inca nu a facut-o) in criza creditelor in franci elvetieni, insa a publicat, ieri, o lista cu actele normative emise in perioada 2003-2012, referitoare la creditare. In 2008, chiar inainte de criza, BNR obliga bancile sa-si avertizeze clientii asupra riscului valutar, dar nu a verificat si respectarea acelor norme, iar bancherii s-au fofilat, sustinand ca francul elvetian este cea mai sigura moneda.

Hollande: Nu insultam pe nimeni atunci cand ne aparam ideile

Presedintele Frantei a declarat ca tara sa nu jigneste pe nimeni, evocand, cu jumatate de gura, manifestatiile din lume impotriva publicarii unei caricaturi cu profetul Mahomed in ultima editie a reviste satirice Charlie Hebdo, arata presa franceza. "Dimpotriva, ii respectam pe toti cei carora li se adreseaza ideile noastre atunci cand proclamam libertatea", a spus Francois Hollande, luni, la cea de-a 70-a aniversare a Agentiei France Presse. "Franta nu da lectii niciunui stat, dar Franta nu accepta niciun fel de intoleranta". "Drapelul francez este mereu cel al libertatii", a spus Hollande. Manifestari anti Charlie-Hebdo au continuat luni, la doua saptamani dupa carnagiul din redactia publicatiei, sute de mii de persoane din Pakistan, Iran, Gaza, Cecenia denuntand publicarea unei caricaturi cu Mahomed in ultimul numar al revistei.

PUTEREA

Primarul general se vaită că nu are bani pentru achiziţia de tramvaie moderne, dar face calcule după ureche

Cântându-şi rapsodia ineficienţei, Sorin Oprescu anunţă preţul unui tramvai cu un milion de euro bucata mai mult decât preţul de pe piaţă şi decât preţul de cumpărare al altor primării din ţară. Intrat în campanie electorală, edilul Capitalei explică pe unde poate de ce merge prost Primăria Capitalei. El anunţă cu emfază un necesar de 400 de tramvaie pentru modernizarea flotei, pe care o estimează la un miliard de euro. "Eu am nevoie de 400 de tramvaie noi. Problema mea este că preţul tramvaielor moderne este foarte mare, de exemplu un tramvai Bombardier cu podeaua coborâtă se duce la 2,4 milioane de euro", spunea Sorin Oprescu la începutul săptămânii într-un interviu online cu cetăţenii. Realitatea infirmă declaraţiile primarului general. Un exemplu este licitaţia organizată în 2012 de Primăria Cluj-Napoca, la care firma Bombardier a avansat o ofertă de 1,5 milioane de euro pe tramvai, acelaşi preţ fiind practicat şi de firma poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz.

Statul merge mai departe cu privatizarea Oltchim

Planul de reorganizare a companiei de stat Oltchim (OLT), aflată în insolvenţă, prevede vânzarea companiei către un cumpărător eligibil, a anunţat combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. RomInsolv şi BDO Business Restructuring, administratorii judiciari, vor prezenta în luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmează să fie aprobat în martie. "Strategia de reorganizare care va fi supusă aprobării creditorilor presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economic-financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al Oltchim precum şi vânzarea Oltchim SA către un cumpărător eligibil", arată compania, într-un comunicat transmis Bursei. Pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare, compania vizează investiţii tehnologice care să ducă la reducerea consumului de energie. Totodată, dacă vor fi atrase alte surse de finanţare Oltchim va reporni noi instalaţii, potrivit comunicatului.

PNL a depus plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele premierului Victor Ponta

Co-preşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a depus, marţi, la Parchetul instanţei supreme, o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele premierului Victor Ponta. Prim-ministrul este acuzat că nu organizează alegeri parţiale la preşedinţia CJ Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu. Liberalul a precizat că premierul Victor Ponta a fost notificat după al doilea tur de prezidenţiale să respecte legea şi să facă demersurile pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj.

ROMANIA LIBERA

Merită 8 miliarde de euro concesiunea Comarnic-Braşov?

Oficiali ai mai multor firme autohtone de proiectare şi consultanţă în domeniul infrastructurii rutiere au opinii împărţite privind oportunitatea construirii unei autostrăzi pe Valea Prahovei, între localităţile Comarnic şi Braşov. Aceasta în condiţiile în care pentru autostradă statul urmează să achite 8,45 miliarde euro în cei 26 de ani în care cele trei firme vor opera autostrada. Costul total de construcţie al autostrăzii este de 1,82 miliarde euro fără TVA, din care construcţia propriu-zisă este estimată la 1,66 miliarde euro, la care se adaugă cheltuieli pentru servicii de inginerie şi proiectare de 109,7 milioane euro şi alte costuri (asigurări, inginer independent) evaluate la 54,8 milioane euro. Potrivit informaţiilor cuprinse în document, nivelul total anual al plăţii de disponibilitate, în termeni reali, fără inflaţie, este de 325,2 milioane euro. Pe o perioadă de 26 de ani, costul total ar ajunge astfel la 8,45 miliarde euro. Statul ar fi plătit 2,7 miliarde euro pentru construcţia, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov timp de 30 de ani dacă ar fi avut banii, susţine statul.

Mamele băncilor din România au probleme serioase

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia, turbulenţele politice din Ungaria şi ritmul redus de creştere din România au prins pe picior greşit băncile austriece şi le-au determinat să emită avertizări de profit, arată o analiză Reuters. Unele bănci îşi reduc acum prezenţa în regiune. UniCredit Bank Austria, grupul bancar cu cea mai mare expunere la CEE, a înregistrat în 2013 pierderi de 1,6 miliarde de euro, din cauza declinului afacerilor în Ucraina şi Kazahstan. "Suportăm consecinţele şi am început în ultimii ani să ne optimizăm gradual portofoliile", a apreciat directorul general al UniCredit Bank Austria, Willibald Cernko. Luna aceasta, Raiffeisen Bank International (RIB) a anunţat că toate afacerile sale din regiune sunt sub revizuire şi va decide până la mijlocul acestui an dacă va ieşi de pe o piaţă sau două. Raiffeisen a avertizat recent că pierderile din 2014 ar putea depăşi 500 milioane de euro, dacă va trebui să-şi deprecieze activele din Rusia.

ZIARUL FINANCIAR

Ironia sorţii: abia acum este cel mai bun moment să iei un credit în franci elveţieni

Dacă ne uităm la situaţia actuală, în care cursul francului este la 4,43 lei/CHF, adică 1,01 CHF/euro, poate pentru următorul deceniu, ironic, cel mai bine este să iei un credit în franci elveţieni, comparativ cu euro sau dolar. De ce? În acest moment, dobânda de referinţă Euribor la franc este de minus 0,37% la 3 luni. Dacă adăugăm o marjă de 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 3,63% pe an. La euro, dobânda de referinţă Euribor este de 0,056% la 3 luni şi dacă adăugăm o marjă de 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 4,056%. La lei, dobânda de referinţă ROBOR la 3 luni este de 1,59%, iar dacă adăugăm 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 4,59%. Care valută va creşte cel mai puţin în următorii ani, de la nivelul actual? Deja cursul francului a crescut cu 20-30% faţă de euro, iar politica băncii centrale din Elveţia de acum înainte este de a reduce această creştere. Presupunând că nivelul leu/euro se va învârti în jurul a 4,5 lei, tendinţa francului va fi de scădere.

Transportatorii plâng pe centura Capitalei, unde 140.000 de maşini circulă zilnic cu doar 17 km/h

Centura Bucureştiului nu a fost niciodată o prioritate pentru guvern, astfel că la 25 de ani de la Revoluţie viteza medie cu care se circulă pe această şosea este de doar 17 km/h. În dreptul intrării pe centura Capitalei de la Voluntari-Afumaţi 15-20 de maşini aşteaptă nerăbdătoare să pătrundă pe ocolitoarea Bucureştiului, principala arteră comercială a Capitalei, pe care peste 140.000 de maşini o tranzitează zilnic. Tirurile - mamuţi pe roţi - se succed parcă fără întrerupere, iar nervii sunt întinşi la maximum până reuşeşti să te strecori pe ceea ce se vrea a fi centură de capitală europeană. Din păcate doar "se vrea", pentru că din cei 72 de kilometri ai centurii, doar 20 sunt extinşi la patru benzi în prezent şi pot asigura o viteză medie de până la 90-100 de kilometri/h, în timp ce pe ceilalţi 52 de kilometri şoferii duc o luptă continuă cu gropile, trecerile la nivel cu căi ferate dezafectate, dar şi intersecţiile în care centura de obicei nu are prioritate.

Elita politică şi a businessului mondial se întâlneşte la Davos

În plin război mondial al petrolului şi al monedelor, în plină confruntare economică între Rusia şi Occident şi în plină criză a francului elveţian, cocheta staţiune montană Davos din Elveţia aduce împreună începând de astăzi, timp de patru zile, peste 40 de şefi de stat şi premieri - o prezenţă rară fiind premierul Chinei Li Keqiang, lideri politici din întreaga lume, pe conducătorii celor mai puternice instituţii financiare, pe managerii celor mai mari companii şi economişti de prestigiu pentru a analiza şi găsi soluţii la "10 provocări globale". Singurul reprezentant invitat oficial al unui stat din estul Uniunii Europene este Mateusz Szczurek, ministrul de finanţe al Poloniei, o ţară pe care creşterea neîntreruptă a economiei timp de 25 de ani a propulsat-o pe prima scenă a diplomaţiei mondiale. Leagănul globalizării, aşa cum este considerat Forumul Economic de la Davos, va găzdui în total aproximativ 2.500 de participanţi oficiali, printre care cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei François Hollande, secretarul de stat al SUA John Kerry.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro