România creşte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 15 septembrie 2021

Cornel Codiţă

Toate cresc în România! Parcă ar fi aruncat careva în toate părţile doar cu boabe din familia acelora de fasole fermecată. Stiţi dumneavoastră, povestea lui Jack... a vrejului urcat pînă la cer şi a uriaşului... În "Cîţuland", bunăoară, acele ţinuturi mirifice ale României, de esenţă ficţională, în care trăieşte fericit şi ferit de griji prea apăsătoare primul ministru al ţării, economia creşte. Ce criză? Ce reducere sau încetare a activităţilor? Ce falimente? Ce relocări? Nu, nenică... creşte! Salariile au crescut deja, ba încă sunt atît de multe salarii mari că s-a spăriet şi Europa. S-a luat cu mîinile de cap toată suflarea de la Bruxelles. Huzur ca în România, mai rar! Eu mă şi mir că nu s-au trezit încă, să dea mai repede buzna, să ne ia locurile de muncă. Da, numa' staţi dumneavoastră oleacă! Parcă o şi văd pe alde von der Leyen cum încearcă să se strecoare neobservată la coada de la oficiul forţelor de muncă din Bucureşti, să prindă şi ea un job, că ăla de la Comisie acuşi, acuşi se gată. Din buget, din buget, că altfel cum?! Şi pensiile au crescut... cu vreo 8 sau 9 bani, nu e clar încă, dar lucrările de doctorat ale experţilor guvernamentali în statistici economice şi sociale vor fixa definitiv înălţimea acestei fabuloase ştachete, pe care nimeni nu o credea abordabilă. Ori încotro se uită alde Cîţu şi sicofanţii care-i cîntă-n strună, creşte ceva. Chiar şi dumnealor au crescut. Ca guvernanţi. Au crescut în maturitate, în capacitate operaţională, în înţelegerea şi abordarea rezolutivă a celor mai complexe probleme ale societăţii româneşti. Cît ne costă învăţarea şi creşterea asta a lor, nu are rost să mai socotiţi. Adăugaţi încă trei, patru zerouri la coada numerelor din ediţia anterioară şi aveţi o aproximare decentă. Linişte, vă rugăm... aici, la Guvern, se lucrează şi se creşte! Cresc... cresc toate. Şi preţurile cresc... mai ceva ca vrejul lui Jack. Am luat-o din timp, din vară, cu gazele şi electrica, dar pînă în iarnă o să crească orice preţ doriţi dumneavoastră, de o să răsune valea... asta... ţara. De bucurie, desigur! Aşa e în economia de piaţă. Creşte economia, cresc şi preţurile, ce... ele nu sunt parte din economie? Creşte economia, cresc şi datoriile, publice, private, toate într-o egalitate! Păi, nu-i asta reţeta liberală standard pentru succes şi propăşire?! Economia e economie, are regulile ei... nu aşa cum "crede" toţi ageamii! Creşte una, musai creşte şi ailaltă! E mîna nevăzută, vericule! Ea le aşază pe toate.

De aia creşte şi inflaţia, de aia creşc deficitele, de aia creşte expunerea pe finanţare din buzunarul altora, adică al ălora care mai au ceva bani la ciorap, ori care au tiparniţe la discreţie şi pot aproviziona cu împrumuturi şi pe Tutankhamon, dacă îi vine ăluia pe chelie să se scoale din morţi şi să refacă marele imperiu al Egiptului, cu o capitală nouă, ca în vremurile lui bune, de data asta nu la Amarna, ci... la Bucureşti! Păi ce, doar economia creşte? Creşte tot ce mişcă şi e viu. Iaca, bunăoară, covidul. Nici nu s-a întors bine Arafat din concediu şi de la nici cîteva zeci de cazuri pe zi, am juns, nici într-o lună, la cîteva mii. Pînă la toamnă, 6 ori 7 mii de cazuri la hectar sunt ca şi realizate. Culegem viile şi umplem butiile cu vin; culegem cîmpul şi bucatele cu care umplem hambarele, păi culegem şi covizii, ca să umplem spitalele care ajunseseră peste vară să şadă goale şi triste, de se bătea personalul medical de muscă şi era cît pe ce să cadă în depresie, din lipsă de activitate. Acu, e clar... creşte! Creşte viguros. Aşa-i în societatea post-modernă, toate sunt corelate şi aşezate pe o şină. S-a dat ordin de zi pe unitate şi pricaz de la primărie "Creşte", atunci toate cresc! Cresc şi unde nici cu gîndul nu gîndeşti. Bunăoară, creşte personalul ministerului de interne. Cu miile. O fi nevoie, că de... dacă se împute treaba mai rău pe final de an, de guvernare, de mandat sau de mai ştiu eu de ce, e nevoie de băieţii ăia vînjoşi să iasă la zăpadă şi dea... nu, nu cu lopata, ce naiba, suntem un stat de drept, european, civilizat... cu bulanul şi, la nevoie, cu gazul... să nu o ia populaţia razna din cauza creşterii atît de puternic corelate a sărăciei cu spaima şi disperarea în faţa zilei de mîine. Toate cresc. Şi şuşanele culturale cresc... ca ciupercile după ploaie. Orice scenetă încropită din trei personaje şi două situaţii mustind de vulgaritate şi comic de canal, este "operă teatrală" de căpătîi, iar bieţii actoraşi sunt decretaţi instantaneu... stîlpi ai treatrului românesc. După cîtă muzică ratată s-a cîntat anul ăsta la Festivalul Enescu şi după cîte formaţii ori concerte de încropeală s-au produs pe scena lui, nu m-aş mira ca la ediţiile viitoare cel puţin jumătate din reprezentaţii să fie susţinute de formaţii artistice de manele, cu două secţii obligatorii: culte şi de mahala. Manelele, vreau să zic, desigur! Restul va fi împlinit cu muzica viitorului, doar prime audiţii mondiale, de sertar, pe care nu le-a mai cîntat nimeni niciodată, compuse de iluştrii de care nu a auzit nimeni, dar care vor înnobila cu producţiile lor colecţia tot mai largă de eşecuri şi rateuri de răsunet mondial, a ceea ce a fost cîndva Festivalul dedicat lui Enescu şi muzicii sale!

Ce mai, totul creşte! Logic, legic, inevitabil. Chiar şi cancerul politic care roade din interior, fibră cu fibră, rădăcină cu rădăcină, viaţa. A ei, a României, şi a noastră.

Opinia Cititorului ( 18 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. > ... să nu o ia populaţia razna din cauza creşterii atît de puternic corelate a sărăciei cu spaima şi disperarea în faţa zilei de mîine

  Ii mai si ies autorului unele fraze :-) 

  1. Cresterea preturilor trebuie echilibrata de cea a salariilor si pensiilor...subventionarea doar pentru energie electrica nu e suificienta deoarece toate preturile au luat-o deja razna si noi odata cu ele....

  cel mai spectaculos cresc datoriile ( ei imprumuta .... f ... ra ) , iar noi si copii nostril o sa platim , cat despre energie , gaze , combustibili ..... SUNTEM PREA TOLERANTI !

  1. Frigul ma cuprinde

   Când cineva minte 

   Preturile mari 

   Umbla pe cai mari  

   Care nu se vând  

   Romanii plângând  

   Un poet sărac

   Aici a comentat  

   Nu le ai cu...Cosbuc. Dar nu-i nimic, poporul care a votat "sa creasca" tara are nevoie de batuta cu tipuituri !

   ...

   Te-ai luat la intrecere cu imbecila care se crede poetesa si scrie numai imbecilitati cu Shanti-n cer si Tagore la closet?!

   Ei bine, rima "Preturile mari/Umbla pe cai mari" debordeaza dfe talent.

   Va puteti impartasi sentimentele...  

   Te roade invidia mai mult decat prostia!

   Shanti inseamna Pace, pacea din substructura plasmatica, adica la nivel de suflet aduce si pace in fizicalitate. Tagore a pbtinut premiul nobel pentru pace dar si in literatura, fiind poetul suflet geaman cu Eminescu al nostru. Nimic nu poate fi materializat in realitatea fizica pana cand nu este materializat in realitatea eterica, sau a campurilor, cum o numesc unii savanti, plasmatica.

   Orice boala isi are cauza in substructura, la nivel de campuri, pana cand nu echilibrezi energia campurilor nu vei reusi sa te vindeci, nici macar de ignoranta.Echibru sau pace...

   Iluminarea este SURSA care iti deschide calea altor sisteme. Lumina constientizarii care este SURSA oricarei experiente.Iluminarea inseamna sa fii una cu Sursa cu lumina constiintei, sursa oricarei experiente.

   Exista o diferenta in ceea ce invatam din filozofie, stiinta, religie, yoga si conectarea la sursa care iti da acces la toate celelalte sisteme, ontologia si epistemologia filozofiei, validarea sau falsificarea stiintei, legatura directa cu sursa gandirii, a tuturor experientelor... 

  ... s-a cam dus bursa sfaturilor incomode ... va multumesc si va salut ... sa cresteti mare :) ...

  1. A creșterii României mare criză glossă

   Ne faceți zile amare! 

   Îmbuibați cerșiți onoare! 

   A trezirii criză mare. 

   Să îi punem stăvilare! 

   Să-i dezvețe de nărav! 

   Invocați-l pe Zamolxis. 

   Sufletul de vi-i bolnav, 

   Să îl ducem lui Artemis. 

    

   Vă lăfăiți în fotolii 

   Și în jilțul guvernării,

   Minte ciupită de molii... 

   A Creşterii ţării Glossă

   Zbor spre ale dreptăţii stele, 

   Spirală prin zbor de moarte, 

   Toate-s oglinzi paralele, 

   Toate-s fum, dureri prin soarte. 

   Dor suflete. viaţa ne doare, 

   Nu e vis, crestem spre voi, 

   Suntem stele lucitoare. 

   Nu vă lasăm în Nevoi! 

    

   Zbor spre ale dreptăţii stele, 

   Nou început am căutat, 

   Transcend valu-inimii mele 

   In vis nou m-am întrupat.

   Viaţa-i zbor! Aripi de... 

   Tot crescând din Bucurie ...Glossă

   Sufletu-ţi sorbit din stele 

   Duh de neatins ca gândul 

   Zboară-n visurile mele 

   Viaţă, sorbind iar cuvântul. 

   Dacă lumina-mi lăcrimează 

   Şi ne-mbracă-n Omenie 

   Blânda-mi lună mă visează. 

   Tot crescând din Bucurie. 

     

   Luna plină prin lumină 

   Noaptea cântă o cucuvea, 

   Trupurile cresc lumină,

   Ciuma inima ne-o strivea... 

   A Luminii Glossă

   Te aștept să-ți fiu lumină, 

   Către-un mâine plin de soare, 

   Să fiu steaua ta divină 

   Chiar și-atunci când viața doare. 

   Să-i deschidem iar aripa 

   Luminii stoarsă din rouă, 

   Să mușcăm cu poftă clipa, 

   Sorb Lumină pe din două. 

     

   Să-mi vii zbor cu bucurie 

   Dans prin soare, sorb rezonanțe 

   Din Steluța azurie.

   Tu să-mi sorbi din... 

   A luminii dreptăţii trezire odisee

   Cântul I 

     

   A atracţiei gravitaţionale Newtoniene Glossă 

   Te chem ca să-ți fiu fereastră, 

   Către-un mâine plin de soare, 

   Să fiu pasărea Albastră 

   Chiar și-atunci când viața doare. 

   Să-i deschidem iar aripa 

   Zâmbetului de lună nouă, 

   Să mușcăm cu poftă clipa,

   Primăvară pe din două.... 

  Cântul XVII

  A Luminii lui Blândă Lună Glossă 

  Sufletu-ţi sorbit din stele 

  Duh de neatins ca gândul 

  Zboară-n visurile mele 

  Viaţă, sorbind tot pământul. 

  Dacă lumina-mi lăcrimează 

  Şi ne-mbracă-n Omenie 

  Blânda-mi lună mă visează. 

  Picurând din Bucurie. 

    

  Luna plină prin lumină 

  Noaptea cântă o cucuvea,

  Trupurile sunt... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb