Rusia va plăti despăgubiri morale de 2.000 de euro pentru expulzarea unui observator dintr-o secţie de votare

F.D.
Internaţional / 13 septembrie 2022

Rusia va plăti despăgubiri morale de 2.000 de euro pentru expulzarea unui observator dintr-o secţie de votare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat astăzi Rusia la plata unor despăgubiri morale în sumă de 2.000 de euro, cu privire la expulzarea dintr-o secţie de votare a unui observator electoral în timpul alegerilor legislative controversate din 2011, şi a stabilit că Moscova a încălcat atunci dreptul la libertatea de exprimare, relatează AFP, potrivit News.ro.

Reclamantul a fost numit observator de către un partid la scrutinul de la 4 decembrie 2011, la o secţie de votare din Moscova.

În acest cadru, el avea dreptul să filmeze operaţiunile care se desfăşurau în secţie, însă respectând anumite reguli - şi anume nu avea dreptul să filmeze feţele persoanelor care făceau parte din biroul de vot fără consimţământul acestora, nu avea dreptul să comenteze în timp ce filma şi să lase camera să filmeze în continuu.

Comisia Electorală a circumscripţiei respective a constatat că observatorul îşi pornea şi oprea camera cu regularitate şi l-a expulzat din secţia de votare.

Reclamantul afirmă că a fost expulzat din cauză că a filmat încălcări grave ale scrutinului de către membri ai Comisiei Electorale.

Alţi observatori au fost de asemenea daţi afară din secţie, după expulzarea sa.

Judecătorii ruşi au respins toate recursurile reclamantului.

"Dar fiind rolul important pe care observarea alegerilor îl joacă în îmbunătăţirea procesului electoral şi în promovarea şi apărarea drepturilor omului, Curtea consideră că statutul reclamantului îi conferea o protecţie consolidată (...), esenţială în îndeplinirea eficientă a sarcinii de furnizor de informaţii şi de «câine de pază» public", subliniază CEDO.

Astfel, în pofida faptului că filmarea în secţia de votare i-ar fi deranjat pe asesori, "nu s-a stabilit dacă era suficient de grav pentru ca observatorul să fie expulzat", stabileşte braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE).

CEDO stabileşte astfel că Rusia a încălcat Articolul 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de expresie şi a condamnat Moscova la plata sumei de 2.000 de euro reclamantului, ca despăgubiri morale.

Judecătorul rus la CEDO a prezentat o opinie divergentă.

Aceste alegeri legislative din decembrie 2011 au fost pătate de "încălcări frecvente ale procedurilor şi de cazuri de aparentă manipulare, şi anume mai multe indicii grave cu privire la introducerea ilegală de buletine de vot în urne", aminteşte CEDO.

Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a obţinut o victorie în alegerile legislatove de atunci.

Numeroase manifestaţii de protest au avut loc atunci, însă în zadar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro