Salariul minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar

M.G.
Macroeconomie / 13 mai

Salariul minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul de promulgare a legii care stabileşte că salariul minim brut din domeniul agricol este de minimum 3.000 de lei lunar, similar măsurii aplicate în prezent în construcţii, scrie economedia.ro. Actul normativ face parte din pachetul de măsuri "Sprijin pentru România".

Un salariu minim brut de 3.000 de lei înseamnă că angajaţii beneficiază de un salariu minim net "în mână" de 2.362 lei. Salariul este scutit de contribuţia la sănătate, impozit pe venit şi Pilonul II.

Actul normativ promulgat prevede că "până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră".

"În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună", mai precizează propunerea legislativă.

Actul normativ stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.

Sindicaliştii din agricultură: 10.000 de angajaţi rămân pe afară

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta au avertizat că proiectul de lege privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură exclude circa 10.000 de angajaţi, din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii. Aceştia nu vor beneficia de prevederile legislative.

Reprezentanţii sectorului speră că salariul minim de 3.000 de lei va opri "hemoragia" de forţă de muncă

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, e o măsură cerută şi aşteptată de jucătorii din sector de multă vreme, conform actorilor din sector consultaţi de Economedia. Vorbim despre unul dintre marii angajatori din România, un sector deja puternic afectat de creşterile de costuri, cu ferme în mediul rural, salarii mici şi hemoragie de forţă de muncă, cu oameni plecaţi în căutare de salarii mai mari în afara ţării. Aşa că cei 3.000 de lei reprezintă o speranţă pentru cei din industrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa fie primit, numai sa aiba cine sa ii dea, altfel alta facatura care va creea zone de munca la gri si motive de controale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

23 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9472
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6322
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8254
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.6524

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro