Crypto

Scandal, dezgropat în absenţa fotbalului jucat

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 09 aprilie 2020

Fotbalul are în continuare parte de "acţiune", chiar dacă au fost suspendate pe termen nelimitat toate competiţiile. Vechi scandaluri, intens dezbătute în ultimii ani, au fost dezgropate în mod oficial. Departamentul de Justiţie al SUA a lansat acuzaţii clare la adresa unor foşti oficiali FIFA, care au primit mită pentru a atribui organizarea CM din 2018 şi 2022, Rusiei şi Qatarului. Acest scandal este rostogolit de aproape un deceniu, constant apar mărturii acuzatoare şi dezminţiri nervoase, cert este că Rusia a găzduit meciurile Cupei Mondiale şi cel mai probabil o va face şi Qatarul.

Imediat după anunţul Departamentul de Justiţie al SUA au apărut şi reacţiile din partea oficialilor ţărilor vizate. Qatarul a negat faptul că ar fi mituit oficiali ai FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale de fotbal, din 2022: "Dezminţim cu fermitate acuzaţiile conţinute în documente. În ciuda anilor de false acuzaţii, nicio dovadă nu a fost adusă să demonstreze că statul Qatar a obţinut organizarea într-o manieră dubioasă sau prin mijloace care contravin regulilor stricte ale FIFA". De asemenea, Rusia, prin Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a negat categoric faptul că ar fi mituit oficiali ai FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2018: "Rusia a obţinut în mod legal dreptul de a organiza Cupa Mondială. Nu este legat de nicio mită, dezminţim asta categoric. Rusia a organizat cea mai bună ediţie a Cupei Mondiale de fotbal. Suntem mândri de asta. Am citit articolele din mass-media şi nu înţelegem despre ce este vorba".

Mai mulţi membri ai Comitetului Executiv al FIFA au primit mită pentru a vota Rusia şi Qataraul în procesul de atribuire a organizării ediţiilor Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, arată procurorii americani, în actul acuzării. Departamentul de Justiţie al SUA îi acuză pe paraguayanul Nicolas Leoz, fost preşedinte al confederaţiei sud-americane, Conmebol, şi pe Ricardo Teixeira, fost preşediunte al federaţiei braziliene de fotbal, CBF, şi fost ginere al lui Joao Havelange, preşedinte al FIFA între 1974 şi 1998. O a treia persoană din America de Sud, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a fost de asemenea pusă sub acuzare. Aceştia au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului ca gazdă a CM-2022. Potrivit anchetatorilor, Jack Warner din Trinidad-Tobago, fost vicepreşedinte al FIFA, şi Rafael Salguero din Guatemala, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, au primit mită pentru a vota în favoarea Rusiei ca gazdă a celei mai importante competiţii fotbalistice, în 2018. Dintre aceştia, Leoz a decedat anul trecut, în arest, în Paraguay, el luptându-se împotriva extrădării în SUA. Teixeira a fost suspendat pe viaţă de FIFA, pentru că a primit mită în legătură cu acordarea drepturilor de marketing pentru competiţii internaţionale de fotbal, între 2006 şi 2012. Atât Teixeira, cât şi Warner, care a fost de asemenea suspendat pe viaţă din fotbal, au evitat extrădarea în SUA. Salguero, şi el suspendat anul trecut, a recunoscut acuzaţiile de corupţie. Foşti conducători executivi ai gigantului american de televiziune 21st Century Fox au fost, de asemenea, acuzaţi în rechizitoriu de efectuarea de plăţi către oficiali din America de Sud pentru obţinerea drepturilor de difuzare.

În 2014, Michael Garcia, fost procuror federal american, a redactat un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, care conţinea numeroase elemente explozive. Raportul lui Garcia, a fost prezentat în septembrie 2014 Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. În cele din urmă FIFA a scos din culpă Rusia şi Qatarul, viitoarele gazde ale CM, considerând că atribuirea organizării competiţiei acestor ţări nu poate fi contestată, în ciuda unor elemente discutabile. Deranjat de decizie, Garcia a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al camerei de anchetă din cadrul Comisiei de Etică a FIFA. Ulterior, scandalul a luat amploare şi întreaga conducere a FIFA a ieşit din scenă, într-un fel sau altul. Rusia şi Qatar au fost alese ca gazde ale CM în 2010 de Comitetul Executiv al FIFA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro