Antibiotice Iaşi
ICT

Schimbări structurale în industrie, cu consum redus de energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 mai 2014

Schimbări structurale în industrie, cu consum redus de energie

Creşterea producţiei industriale, asigurată de ramuri cu consum energetic mic

Industriile energointensive şi-au diminuat producţia

Creşterea producţiei industriale de circa 10% din primul trimestru în condiţiile unei scăderi a consumului de electricitate de aproape 1% este explicat de analişti şi oameni de afaceri prin schimbarea structurii industriei din ţara noastră.

Furnizorii de electricitate cu greu îşi explică o creştere a producţiei industriale în condiţiile în care nu au înregistrat o majorare a cererii de energie din partea companiilor. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Este adevărat că mai multe companii industriale au aplicat măsuri de eficienţă energetică, pentru reducerea consumului şi optimizarea costurilor de producţie. Dar acest lucru nu explică întru totul, din punctul nostru de vedere, fenomenul creşterii producţiei industriale. În bilanţul primului trimestru, la nivelul total al consumului intern, atârnă şi reducerea cererii populaţiei şi a iluminatului public. Este posibil ca această decuplare a consumului de energie de la evoluţia industriei să aibă alte cauze".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus că factorii care au condus la această decuplare a consumului energetic sunt adoptarea de măsuri de eficienţă energetică (n.r. economisire a energiei) şi schimbarea structurii exporturilor şi a producţiei industriale.

Domnia sa ne-a explicat: "Pe fondul liberalizării pieţei energiei şi gazelor, companiile sunt tot mai preocupate să-şi reducă din consumul energetic. De asemenea, producţia de aluminiu, siderurgia şi metalurgia şi-au scăzut considerabil ponderea în ultimii ani din totalul producţiei noastre industriale. Industria chimică şi cea a îngrăşămintelor chimice au ajuns, de asemenea, la un nivel foarte redus. Au crescut la export ramuri cu consum energetic redus precum industria de automobile şi componente auto".

Secretarul general al AOAR ne-a menţionat, comentând consumul de energie din primul trimestru, că un factor important în reducerea cererii l-au avut populaţia şi iluminatul public: "Am avut o iarnă blândă, dar este clar că toată lumea este preocupată de economisirea energiei, pentru reducerea facturilor. Şi mai avem mult loc de economii în toate domeniile. România consuma, în urmă cu câţiva ani, de patru ori mai multă energie decât media europeană pe unitatea de PIB.

Acum consumăm de trei ori mai multă energie. Deci măsuri de eficientizare în industrie s-au luat, iar trendul va continua şi în următorii ani pentru că este mult loc de îmbunătăţire. Aşa că este posibil să producem mai mult cu un consum mai mic de energie".

Cristian Pârvan apreciază că polarizarea economiei noastre este "aiuritoare" întrucât un număr restrâns de companii, în special multinaţionale, asigură 40% din PIB, în timp ce restul societăţilor o duc mult mai greu.

Analistul Aurelian Dochia apreciază că trendul producţiei industriale este pozitiv în condiţiile unei reduceri a consumului energetic: "Situaţia reflectă schimbarea structurală a producţiei industriale. Industriile energointensive şi-au diminuat simţitor ponderea şi au crescut sectoarele cu consum redus de energie". Şi domnul Dochia a menţionat faptul că produsele pe care ţara noastră le exportă sunt fabricate cu un consum redus de energie.

Analistul consideră că trendul reducerii cererii de electricitate şi gaze din industrie va continua întrucât economia noastră mai are mult loc de eficientizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro