SCRISOARE DURĂ A LUI GABRIEL DUMITRAŞCU CĂTRE MINISTRUL ENERGIEI:"Domnule Ministru, opriţi-vă, şi aşa costurile imposturii sunt enorme!"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 noiembrie 2016

"Domnule Ministru, opriţi-vă, şi aşa costurile imposturii sunt enorme!"

"Abandonarea intereselor României este pur şi simplu trădare"

"Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente"

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, care a candidat pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, a transmis, recent, o scrisoare extrem de dură actualului ministru al Energiei, Victor Grigorescu, acuzându-l, printre altele, de numiri discreţionare în companiile energetice.

"Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi, în ultimele zile de mandat, numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercaţi să le acordaţi ultimele sinecuri", menţionează Gabriel Dumitraşcu în scrisoare, adăugând: "«Toleranţă zero la orice fel de nereguli», cum bine aţi spus de zeci de ori în intervenţiile publice este un principiu sănătos şi solid, pe care ar trebui să-l aplicaţi şi în ceea ce vă priveşte şi să conştientizaţi că nu aveţi statura integră care să ofere credibilitate şi nu vă recomandă nici distorsiunile şi bâlbele anterioare în numirile administratorilor la Electrica, OilTerminal, CE Oltenia, SAPE.

(...)Domnule Ministru, opriţi-vă, şi aşa costurile imposturii sunt enorme!

Vă rog să încetaţi, pe final de mandat, procedurile de recrutare şi numirile în companiile din energie".

Gabriel Dumitraşcu mai spune că există suspiciuni cu privire la procedurile derulate de noul recrutor pentru conducerea Hidroelectrica:

"V-am sesizat, la începutul anului, că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica este iminentă şi că trebuie demarate procedurile legale de recrutare a membrilor consiliului de supraveghere. Aţi început procedurile concurenţiale de selecţie, aţi selectat firma specializată în recrutare şi aţi negociat contractul, după care, până la jumătatea lui august, v-aţi codit să semnaţi contractul. În fapt, firma de recrutare nu a putut fi înduplecată să ia poziţia de drepţi în faţa dumneavoastră şi să accepte să respecte «indicaţiile» venite de la minister. Drept urmare, invocând o chichiţă financiară, aţi anulat procedura şi aţi reluat selecţia, găsind, probabil, o altă firmă de recrutare care să vă accepte «indicaţiile» şi drept urmare aţi semnat şi contractul.

Cu toate că am contestat procedurile derulate de noul recrutor, pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce priveşte «tratamentul egal şi nediscriminatoriu» între candidaţi, până acum , nu aţi luat atitudine şi aş vrea să cred că nu aveţi o complicitate".

Abandonarea intereselor României este pur şi simplu trădare, mai spune fostul şef al privatizării, referindu-se la declaraţiile domnului Grigorescu despre piaţa gazelor. Domnia sa a mai precizat: "Declaraţia de presă în care recunoşteaţi senin că veţi face reglementări pentru a crea o piaţă a gazelor «nu neapărat în beneficiul românilor şi al României, ci poate al întregii regiuni», am tratat-o ca pe un clivaj al unui funcţionar european, care nu înţelege că a jurat, ca ministru, să depună toate eforturile pentru interesele românilor şi ale României. Dar faptul că, între obiectivele stabilite recent de Ministerul Energiei pentru viitoarea conducere a Hidroelectrica, postate pe site, nu se află nicio referire la aportul acesteia la asigurarea securităţii energetice a României, devine mult prea grav. Abandonarea intereselor României este pur şi simplu trădare. Ştiu că folosesc un termen dur, dar perfect acoperit de evidenţe".

Domnul Gabriel Dumitraşcu mai menţionează, în scrisoare, că a fost printre puţinele persoane care nu şi-au pus mari speranţe că actualul ministru al Energiei va aborda profesionist şi eficace problemele profunde ale sistemului electroenergetic naţional, adăugând: "Am avut dreptate, cunoscându-vă amplitudinea din singurele nouă luni de «experienţă» în energie, petrecute în direcţia pe care am condus-o, anterior saltului dumneavoastră culminant, dar nesusţinut de realizări profesionale, în poziţii din fruntea energeticii româneşti. Totuşi, fiind încă tânăr, v-am tratat cu toleranţă şi înţelegere, creditându-vă cu speranţa că cel puţin din punct de vedere moral şi al atitudinilor vă veţi ridica la standardul pe care-l reclama schimbarea cerută de «stradă». Sunt convins că la fel au gândit şi mulţi alţii, implicaţi în energetică.

Fiind exigent, în primul rând, cu mine însumi, asumându-mi toate gesturile profesionale, greşeli sau succese, mi-am permis să fiu direct şi tranşant cu toţi miniştrii cu care am lucrat, oferind toată energia profesională şi bună credinţă, cu convingerea că toţi lucrăm pentru binele României şi al românilor. Aceeaşi conduită am aplicat-o şi în relaţia cu dumneavoastră.

Prima îndoială în conduita dumneavoastră mi-aţi oferit-o când l-aţi înlocuit pe Preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrica, cel ce purtase dârz lupta împotriva politizării societăţii, cu o domnişoară venită odată cu dumeavoastră în consultanţa financiară, în domeniul energiei, căreia i-aţi «girat» un fals grosolan în CV, prezentând-o drept «şefa administrării participaţiilor statului în energie», pentru a crea cât de cât o motivaţie numirii. Asta este o minciună, pe care am semnalat-o public la vremea potrivită.

Aţi continuat «consolidarea unui mediu de integritate» în energie numindu-vă toţi secretarii de stat în consiliile de administraţie ale companiilor listate (Electrica-doi secretari de stat, Romgaz-un secretar de stat). Chiar aveţi convingerea că acolo era cea mai mare nevoie de ei? Asumarea răspunderii şi profesionalismul trebuiau demonstrate prin numirea acestora în consiliile de administraţie ale companiilor în dificultate (CE Hunedoara, CE Oltenia, ELCEN, CN Uraniu). Dar obiectivul nu-l reprezenta aportarea competenţelor personale la redresarea societăţilor, ci încasarea unor indemnizaţii «grase». Aşa i-aţi adus pe toţi secretarii de stat în posibile conflicte de interese. Urmarea, secretarul de stat pe energie nu semnează pentru problemele pe energie fiind administrator la Electrica, iar secretarul de stat în sectorul petrol şi gaze naturale nu semnează pentru problemele pe gaze fiind administrator la Romgaz.

Aţi declarat la începutul mandatului că veţi fi transparent, drept demonstraţie aţi publicat lista administratorilor «moşteniţi» la companiile din energie. De ce nu aţi continuat transparentizarea şi după acest moment? Să nu se vadă pe cine aţi numit şi să nu apară întrebările, pe ce criterii? La fel de interesant ar fi să vedem şi lista celor peste 100 de membri în comisiile de privatizare sau negociere de la CE Oltenia(!), Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, unde primesc lunar 3000 de lei, nu se ştie şi nu se vede pentru ce activitate. Desigur, că din aceste comisii faceţi parte şi dumneavoastră şi secretarii de stat, că doar vă obligă atribuţiile de serviciu!"

Fostul şef al privatizării mai acuză că actualul ministru al Energiei a suportat, pasiv, la conducerea direcţiei de privatizare, o persoană fără nicio performanţă în funcţie, dar sprijinit activ de un "mare dregător al ţării", până când "dregătorul" a fost "reţinut" cu alte probleme. "Abia atunci v-aţi zbârlit şi v-aţi demonstrat verticalitatea «concavă», demiţându-l pe împricinat. Asta se numeşte lipsă de bărbăţie sau laşitate", mai declară domnul Gabriel Dumitraşcu.

Domnia sa a participat la selecţia pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, dar nu a fost selectat pentru lista scurtă.

Gabriel Dumitraşcu a făcut contestaţie, declarându-ne: "Graba suspectă în numirea Consiliului de Supraveghere pe finalul actualului mandat ministerial, după ce luni de zile nu au făcut nimic concret, dar şi încălcările de legislaţie în derularea procedurilor de recrutare, m-au determinat să depun contestaţia. Hidroelectrica e un patrimoniu naţional care trebuie tratat cu responsabilitate şi profesionalism, inclusiv de ministrul energiei".

Şi alte persoane din domeniul energiei şi-au arătat nemulţumirea privind numirile din companiile energetice de către Ministerul Energiei.

Selecţia membrilor Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica, alegerile de la Oil Terminal şi alegerile programate săptămâna aceasta la Romgaz au ridicat semne de întrebare şi contestaţii.

La articolul de ieri - "Ministerul Energiei, cu bocancii în companiile din portofoliu", la secţiunea "Opinii", o persoană care se recomandă Cris scrie: "Am o mică problema cu Hidroelectrica. Eu sunt unul din cei 84 care a depus dosarul pentru un loc în Consiliul de Supraveghere. Am fost chemat la interviu de Transearch unde discuţia a fost foarte bună. Am răspuns la toate întrebările, mi-am prezentat viziunea faţă de viitorul companiei etc. După acest lucru mă aşteptăm ca ministerul să facă publică lista scurtă cu candidaţii selectaţi, dar mai ales CV-urile lor. Dar de unde. Ministerul cere un nou document care trebuie să fie semnat până pe data de 18.11.2016. Dar nu spune ce persoane trebuie să îl completeze. Trimit mail la Transearch. Nimic. Sun la telefon şi mi se spune să mai aştept. Apoi primesc un mail copy/paste cum că dosarul meu nu a fost selectat pentru continuarea procesului.

Acum să ne uităm puţin în dosarul meu. Am terminat UPB Facultatea de Energetică, specializarea CHE. Am terminat studiile aprofundate tot pe hidro. Am terminat doctoratul în construcţii hidrotehnice la UTCB. Am lucrat toată viaţa numai în sectorul privat: trei institute de proiectare şi trei companii multinaţionale din domeniul energetic. Mi-au trecut în 12 ani de zile prin mână proiecte de aproape 1 miliard de euro, marea majoritate greenfield mai ales în domeniul centralelor eoliene. Mă încadrez evident în cerinţele pentru CS, dar în răspunsul Transearch nu spune ce a fost în neregulă cu dosarul meu, ce a lipsit etc. Nu au fost făcute publice criteriile după care se vor evalua dosarele. Tot procesul se realizează în cel mai clasic tip şmecheresc de aranjament în spatele uşilor închise. Personal, pot să confirm că specialişti în domeniul energetic care să fi şi făcut ceva în zona privată în ultimii ani (doar e vorba de guvernare corporatistă) sunt foarte puţini. Eu nu cred pe cuvânt ministerul când spune că are alţi candidaţi mai buni, judecând după actualii membrii în CS care fie nu au făcut Energetica, fie au lucrat mai mult pe la stat. La sfârşit am să fac contestaţie dacă voi găsi în CS numit persoane sub experienţă mea sau cu CV mai slab".

Surse din energie ne-au mai spus că astăzi, în AGA de la Romgaz, se prefigurează schimbarea, din Consiliul de Administraţie, a lui Virgil Metea şi a preşedintelui Aurora Negruţ, prin metoda votului cumulativ, la propunerea statului român.

Unele surse susţin că între cei doi membri CA şi Ministerul Energiei au apărut disensiuni, pe fondul discuţiilor despre livrarea gazelor către Elcen, intrată recent în insolvenţă, alături de Radet.

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Suntem satui de politica.

  1. Cel viteaz?

   In sfarsit stie toata lumea in cate servicii a activat gabi si secretara lui de era prin toate bordurile gen Oltchim 

  Ne-am trezit dupa Rosia Montana si dupa ce am vandut strainilor pachete de actiuni la Romgaz ignorand supracererea interna.....Dam lectii acum....ca am ramas pe dinafara si nu mai avem ce sa comisonam...:))))

  Cati hoti au fost la OIL Terminal si mai sunt inca nu spui nimic D-le Dumitrascu? faci doar politica huooooo! de ce n-ai marit procentul de actiuni SNG pentru minoritari ? daca vrei sa fii crezut.

  Dle Dumitrasccu, militati si pt oprirea totala a vanzarilor de active energetice! Nu ne-am saturat de vanzarea aproape totala a furnizari de electricitate, gaze, combustibil si apa?

  Singurile "ameliorari" vizibile sunt cresterea tarifelor la nivelul european, desi noi, vai de capul nostru! Sa inceteze aceasta tradare nationala! Sistemul energetic romanesc, extins, a fost construit cu greu, cu sacrificii enorme, in peste 20 de ani si vine unul ca asta, ministrul si vrea sa dea totul peste cap? Opriti tradarea! 

  1. Bine zici:vine unul ca asta, ministrul pulii (adaugarea noastra) si vrea sa dea totul peste cap.....  

  Acest geniu carpatic al managementului companiilor de stat si regiilor autonome, Gabriel Dumitrascu. Acest caine de paza al companiilor de stat se opune depolitizarii conducerilor acestora. Cum dom'le sa vina tehnocratii si sa schimbe vechea garda, pai se poate asa ceva?!?! Noi ce mai papam?

  1. Care tehnocrati? Securistii dati afara de la sif, ca buzatu? Asta i tehnocrat?

  I sa luat ...scaunul de sub ..fund..lui Dumitrascu si acum se roaga de presa....sa-i faciliteze revenirea.

  Mare ..mafiot acest Dumitrascu...se pot spune multe despre el dar..nu e atat...se depasesc cele 50 de caractere. 

  Dumitrascu este un ciob care rade de oala sparta.

  Vrea si gura sa manance o paine.O duce rau saracu mare specialist in administrarea HE. A disparut gramada de tantieme pe care le papa mai daunazi. 

  Ca nu l-au admis in lista scurta este un lucru bun - singurul - facut de recrutor. 

  Iar pentru Cris, amaratul care a fost respins : daca esti atat de ambalat (studii, doctorat, experienta) pentru ce-ti mai trebuiesc aproximativ 1500 de euro tantiema pentru CS ?! 

  Daca ai avea intr-adevar experienta in realitatea economica pastoasa ai sti ca astfel de selectii se incadreaza in categoria "participa cine vrea si iese cine trebuie". 

  Daca nu ai aflat asta pana acum nu ai capabilitatile necesare sa supervizezi sau sa conduci activitatea unei mari companii. Te-ar "impacheta" baietii din interior imediat. 

  Ramai acolo unde esti. 

  Cris amaratule ca sa fii complet lamurit : recrutarea a fost subcontractata catre Quest Advisors firma in spatele careia se afla vestitul Butunoiu care este un "baiat orientat" - respecta dorintele comanditarului! 

  Cris stergeti lacrimile, scutura palaria de praf, nu esti din acvariu domnule. 

  Din punctul lor de vedere esti un nea Ion, un nimeni in drum. 

  Ca si mine. Dar io am lasat toate sperantele la poarta. 

  Selectia asta a la Eugene Sue va fi anulata. Iar Butunoiu nu va mai intra la smantana. 

  O fi imberbul asta de ministru cu rude mari imparatesti dar unele lucruri nu se fac.

  Gabriel Dumitrascu care a concediat de la Hidroelectrica cetateni romani desi firma era pe profit nu merita bagat in seama.

  Poate ar trebui sa taca si sa iasa definitiv din circuit. Sau poate DNA ii da de lucru. 

  [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

20 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9279
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0872
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7162
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.2817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro