Semnarea contractului privind corvetele marine - temă prezentă la orice întâlnire franco-română

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 4 februarie 2022

Semnarea contractului privind corvetele marine - temă prezentă la orice întâlnire franco-română

Tema privind amânarea semnării contractului între Ministerul Apărării Naţionale şi asocierea franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa a devenit omniprezentă la întâlnirile oficialilor de la Paris cu cei de la Bucureşti. După ce săptămâna trecută, contractul respectiv a fost discutat de Vasile Dîncu - ministrul Apărării Naţionale - cu omologul său din Hexagon, Florence Parly, ieri a fost rândul ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian să se refere la cele patru corvete pe care francezii ar trebui să le construiască pentru Forţele Navale Române.

"În privinţa corvetelor, e o discuţie despre doi parteneri. Mă bucur că discuţia respectivă are loc, că avansează şi mă bucur de calitatea relaţiilor noastre în domeniul maritim şi în securitatea maritimă. Sper ca discuţiile actuale să fie rapid finalizate şi cele două părţi să facă totul pentru semnarea acestui contract, care va consolida relaţiile bilaterale dintre România şi Franţa şi care va contribui la buna coordonarea a forţelor noastre navale în Marea Neagră", a afirmat Jean-Yves Le Drian.

Din declaraţia de mai sus, observăm că ministrul de externe francez este al doilea oficial de la Paris, care în decurs de o săptămână, susţine că semnarea contractului între MApN şi Naval Group este esenţial pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre Franţa şi România şi pentru continuarea în bune condiţii a colaborării militare între cele două state membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

Amintim că, în urmă cu două zile, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, a declarat că asocierea franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa a mai cerut un termen de o lună pentru a oferi un răspuns final cu privire la condiţiile contractuale, condiţii ce respectă întocmai cele incluse în procedura de achiziţie publică derulată în anii 2018 şi 2019.

Contractul pentru construirea celor patru corvete multifuncţionale destinate Forţelor Navale Române şi pentru mentenanţa acestora şi a fregatelor pe care le avem a fost atribuit consorţiului francez Naval Group în parteneriat cu Şantierul Naval Constanţa încă din 3 iulie 2019, de pe vremea când ministru al apărării era social-democratul Beniamin Leş. Preţul cu care Naval Group a câştigat procedura de achiziţie este de 1,2 miliarde euro, fără TVA, dar este greu de crezut că acesta va fi menţinut prin prisma majorării preţurilor din energie, problemele privind lanţurile de aprovizionare cu materii prime şi materiale din statele terţe, precum şi cele privind microcipurile şi alte sisteme bazate pe microelectronică, care au dus la creşteri de preţuri atât pentru producătorii de tehnică şi echipamente militare, cât şi pentru beneficiarii finali.

Menţionăm că atribuirea contractului a fost contestată în diferite instanţe de reprezentanţii competitorilor de la compania olandeză Damen, iar majoritatea dosarelor respective au sentinţe în favoarea deciziei de atribuire luată de MApN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5878
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.2719

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb