SENATORUL DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR: Preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, a vrut să crească redevenţele la gaze; Tudose l-a demis

A.S
Companii #Energie / 6 ianuarie 2018

 Preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, a vrut să crească redevenţele la gaze; Tudose l-a demis

"Producătorii vând gazul cu 89 de lei/ Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh", potrivit lui Zamfir

Preşedintele ANRM Gigi Dragomir a fost demis, la finalul anului trecut, de către premierul Mihai Tudose, întrucât acesta a dat ordinul 525 din 22 decembrie prin care a vrut să schimbe metoda de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, prin care preţul de referinţă la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă, potrivit unor surse politice.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a scris pe Facebook: "22 decembrie. Ora 16.35. La Secretariatul General al Guvernului (SGG) este trimis, pentru publicare în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 525 al ANRM prin care preţul de referinţă la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând astăzi pe piaţă gazele. Preţ neactualizat din 2008. Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh.

Ordinul nu mai fost publicat nici până în ziua de azi, deşi trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Domnul Tudose l-a oprit de la publicare.

De ce?

În adresa de înaintare i se arată clar că actualizarea preţului de referinţă nu înseamnă majorarea preţului pentru populaţie şi pentru companii. Ceea ce e perfect adevărat. E vorba doar de a constata că preţul cu care se vinde gazul e dublu faţă de cel pentru care ia banii statul român, domnule Tudose".

Senatorul Zamfir susţine că neactualizarea preţului din 2008 încoace a însemnat pentru statul român pierderi de peste 3 miliarde de euro.

Potrivit lui Zamfir, în adresa transmisă premierului de către ANRM i se mai arată că este obligatoriu să se actualizeze acest preţ: "A cerut Curtea de Conturi în 2010 şi a obligat decizia nr 972 din 4 martie 2015 a Înaltei Curţi".

Raportul de audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015, realizat de Curtea de Conturi a României, preciza că ANRM a aprobat preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase din România, folosit la calculul redevenţei petroliere, în alte condiţii decât cele stabilite prin Legea petrolului nr. 238/07.06.2004: "ANRM, deşi potrivit Legii petrolului nr. 238/07.06.2004 are atribuţii în efectuarea de studii pe baza cărora fundamentează şi stabileşte preţul de referinţă al petrolului (ţiţei şi gaze naturale) în baza căruia se calculează redevenţa petrolieră, în perioada auditată, acest preţ a fost stabilit fără a avea la bază astfel de studii".

În perioada 2011-2015, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, care stă la baza calculului valorii redevenţei petroliere la gazele naturale, este de 495 lei/1.000 mc.

Raportul Curţii de Conturi arată: "În conformitate cu prevederile art. 5 din Anexa 2 la Ordinul preşedintelui ANRM nr.98/1998, calculul contravalorii redevenţelor petroliere datorate bugetului de stat de către titularii acordurilor petroliere se face prin luarea în considerare a preţurilor practicate de titularii acordurilor la valorificarea cantităţilor proprii de petrol, care să nu fie mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate lunar de ANRM".

Curtea de Conturi susţine că a constatat faptul că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România, stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată, s-au situat sub preţurile de referinţă, cu consecinţe în diminuarea cuantumului redevenţei cuvenite bugetului de stat.

Opinia Cititorului ( 23 )

 1. De ce nu a fost sesizata / nu s-a autosesizat DNA? 

  1. Io zic sa fie arestati toti din guvern care se fac vinovati si confiscati banii pina la concurenta sumelor datorate. Numai ca asta este in alta tara posibil.....

  Nu vreau sa fiu rau dar inginerasul asta seralist chiar crede ca se pricepe la orice? Banci, finante, contabilitate, legislatie, energie... Sau ne crede pe toti prosti?

  1. Ai găsit "a obligat decizia nr 972 din 4 martie 2015 a Înaltei Curţi"?

   Eu nu știu la care curte se referă. ICCJ sigur nu a dat așa ceva. CCR? Nici ea. Curtea de Conturi? 

   Nu vreau sa fiu rau, dar daca nu ai fost in stare sa contraargumentezi decat cu faptul ca este un "ingineras seralist", atunci are dreptate sa te creada prost. Dar numai pe tine.

   Documentul Curţii de Conturi - SINTEZA Raportului de audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015 – la pagina 45, spune: “Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 972/04.03.2015, a statuat irevocabil, următoarele: «titularului licenţei îi revine obligaţia plăţii taxelor, redevenţelor şi tarifelor prevăzute în actele normative intrate în vigoare pe parcursul executării respectivei licenţe în virtutea principiului că legea este imediată aplicare».

   Pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justiei nu este actualizat dosarul în cauză, respectiv 3356/2/2012, din 13.02.2013.

   Ai uitat sa ne spui ce i se imputa "inginerasului" in cazul de fata.

   Deci ... nu e o greseala sa te creada asa cum spuneai. 

   Multumesc pentru informatie, insiderule. Ei, e bine de stiut ca senaorul USL redistribuit la Brasov ma crede prost.

   De altfel e atitudinea tipica a parlamentarilor romani, niste demagogi neinitiati, sa-i creada prosti pe cei care voteaza. Odata la 4 ani cersesc votul nostru dupa care timp de 4 ani ne trateaza cu jeturi cu spuma peste ochi. 

   Multumesc inca o data de dezvaluire. Nu l-am votat insa sigur nici nu-l voi vota pe un demagog care ma crede prost. Si o sa-mi conving toate rudele si toti prietenii sa nu voteze partidul care il va primi pe listele sale pe acest demagog parvenit.  

   Ii voi indemna sa-si convinga si ei prietenii si rudele sa nu voteze demagogul USL redistribuit la Brasov.  

   In felul asta sunt sigur ca nu va mai pupa inca un mandat si sper sa-l ascunda statul paralel macar 15 ani la racoare. 

   Când vorbești cu rudele, să le spui să schimbe România. Statul paralel te ascultă și pe tine. Ai șanse mai mari decât Zamfir să fii ascuns.

   Noi nu putem schimba Romania dar il putem pune la locul lui demagogul ajuns senator USL la Brasov prin redustribuire. Multumesc pentru info, insiderule.

   Ai spus că rezolvi un partid întreg dacă vorbești în familie. Voi puteți multe, minte puțină.

   Mulțumesc pentru clarificare. Nici eu nu am găsit decizia la ICCJ după aproape 3 ani.

   Se pare ca esti un insider neinitiat. Neacceptatare unui demagog pe liste de catre nici un partid nu inseamna sa "rezolvi un partid intreg". Inseamna sa cureti putin clasa politica: un demagog mai putin in parlament, un loc pentru un profesionist ca Boc sau Citu, Birchall, Biris, Ciolis, Paliu in plus.

   Te-ai inchinat azi zeilor cum iti cere religia? E totusi o zi de sambata. Minunata zi, in ciuda neintelegerii tale a lumii in care traim si a mizeriei si urei cu care incerci sa stropesti. 

   Daca ai ceva tatuat pe piele si te simti prost inseamna ca nu ai fost la vot...

   Boc e profesionist la tine in familie.

   Poti sa limiteze proportiile gogomaniei.  

   Ehhh, sper sa revina la putere. Si sa taie cu 35% salariile bugetarilor obezi care calaresc contribuabilul muncitor si corect. Si sa desfiinteze toate pensiile speciale si nesimtite. Asa nu se mai poate.

   Am incaput pe mana unor parlamentari demagogi de la USL care dau foc la tara si neinitiatii ii aplauda crezand ca o sa le fie cald si nu platesc factura de caldura, deci ca e spre binele lor. 

  In modul in care prezinta informatiile, e demagogie. Nu spune nimic despre suprataxarea profitului cu 80 %, dupa "liberalizarea" pietei.

  "Procentele de calcul al impozitului sunt: a) 60% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv; b) pentru preturile ce depasesc 85 lei/MWh se aplica un procent de 80% la venitul suplimentar obtinut din diferenta dintre 85 lei/MWh si pretul practicat.” 

  Dar pana la urma, omul isi urmareste interesul, sa dea bine in ochii votantilor.

  1. Deci ăștia care tentează statul la plata redevenței vor plăti impozit pe profit? Voi, propagandiștii securei, sunteți foarte gingași.

   Impozitul pe profit este separat. Acela este luat oricum din profitul firmei. Pe langa acel profit, mai este aceasta taxa speciala, de 60-80% din diferenta de pret. Deci, sunt doua taxe diferite. Pe langa asta, mai sunt si revedentele. Personal, nu sunt specialist, incerc doar sa fiu informat. Sustin marirea redeventelor, dar sa se faca prezetand toate informatiile, nu doar ceea ce convine unuia sau altuia, cum face dl. Zamfir.

  Asistam in ultima perioada la un atac firibund al Dlui Zamfir (PNL-fost aghiotant a lui Petre Roman ), asupra ANRM bazat pe un control al Curtii de conturi care au stabilit masuri care au fost contestate si au constituit obiectii si ligii urmate de judacata.Ultima propunere de achitare a redeventei pentru gazele naturale pe baza echiuvalentei in Mwh nu este aplicata nicaieri in lume! Un calclu deosebit de greoi si neaplicabil. In fapt redeventa la gazele naturale trebuie sa se achite in functie de pretul titeiului conform catalogului Pllats. Se impune ca ANRM sa raspunda public la fiecare afirmatie dlui Zamfir. PNL doreste in fapt desfiintarea acestei institutii prin care au mai ramas ceva resurse. In acest an la institutie au fost desemnati5 presedinti.Dle Dragnea am rugamintea sa nu-l mai delegatipe C. Stafanescu la aceste discutii.deoarece este pe dinafara. Se face de rasul curcilor. Lasati-l numai pentru probleme politice dar mai reciclati--l,va trage in jos.Este adevarat ca dl dragomir a fost propus de Gruia?

  ....Deci am inteles ca Statul a pierdut 3 miliarde de Euro ( deci aproximativ peste 12 miliarde de lei} incepand din anul 2008...au trecut 10 ani. Deci ar veni pierderi anuale de peste 1,2 miliarde de lei.

  Intrebarea mea este de la cine se iau acesti bani si cine suporta aceste costuri ??? explicit. 

  1. .....Aceste costuri se vor reflecta in pretul gazului metan .....si in final la consumatori industriali si casnici....Asa ca Tudose a zis "stop"...poate ca pe buna dreptate.

   Pe bună dreptate au intrat pe piata cu protecție securistă. Redeventele au fost agreate cu mafia anticorupție.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro