Sentix: Aşteptările economice pentru zona euro - la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 aprilie

Sentix: Aşteptările economice pentru zona euro - la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut peste aşteptări în aprilie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a urcat până la -5,9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -10,5 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2,2 puncte, până la -16,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2023, iar indicele aşteptărilor a revenit în teritoriul pozitiv, la 5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -2,3 puncte în luna anterioară.

A şasea creştere consecutivă a indicelui încrederii investitorilor îi determină pe analiştii de la Sentix să se întrebe dacă perioada dificilă a trecut şi totul va fi bine în continuare.

În raport se arată că "investitorii încă aşteaptă o politică monetară mai relaxată în zona euro", însă "redresarea economiei globale arată că este puţin probabilă îndeplinirea acestor speranţe".

Pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania a fost trecută în categoria "declin" din "recesiune". Statele Unite şi Japonia au fost menţinute în categoria "redresare", în timp ce zona euro a fost trecută din categoria "declin" în categoria "stabilizare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o creştere cu 7,4 puncte, până la -20,5 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2023. Indicele situaţiei curente a crescut cu 4,5 puncte, până la -36 de puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 10,8 puncte, până la -3,5 puncte.

"Economia germană rămâne copilul problemă al naţiunilor industrializate majore", după cum subliniază analiştii de la Sentix.

Dincolo de Ocean, economia SUA este considerată foarte robustă, o condiţie care poate avea şi un efect negativ pronunţat, respectiv amânarea pe termen nedefinit sau chiar renunţarea la scăderea dobânzilor de politică monetară. Indicele condiţiilor curente a crescut cu 2 puncte pentru economia americană, până la 31,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022. Indicele agregat al încrederii a crescut până la 18,9 puncte, de la 16,9 puncte, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor până la 7 puncte, de la 5 puncte în luna precedentă.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în luna aprilie 2024 cu 2,6 puncte, până la 15,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 17,3 puncte, de la 15,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 3,7 puncte, până la 14 puncte.

Economia Japoniei a rămas în categoria "redresare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu 1,4 puncte, până la 13,9 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu 0,5 puncte, până la 11 puncte, şi a unei creşteri de 2,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 16,8 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 2,1 puncte, până la -9,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022. Indicele situaţiei curente s-a menţinut la -18,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -0,3 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -4,5 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit în aprilie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 14,7 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la 11,8 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut până la 19,8 puncte, de la 15,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,3 puncte, până la 9,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -20,9 puncte, de la -10,5 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 7,8 puncte, până la -6,8 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut până la -34 de puncte, de la -21,3 puncte.

America Latină s-a menţinut în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -1,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -2,6 puncte, în condiţiile creşterii cu 0,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -8 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 1,2 puncte, până la 5 puncte.

Pe fondul unui regim economic caracterizat de o tendinţă pozitivă, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o creştere de 2,6 puncte, până la 9,2 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 8 puncte, de la 5,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 2,7 puncte, până la 10,4 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna aprilie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.201 de investitori, dintre care 237 au fost investitori instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb