DIGI Comunications

SibexDeprecieri consistente ale cotaţiei futures a Dow Jones

D. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 decembrie 2015

Săptămăna trecută, evoluţia burselor de pretutindeni a stat sub semnul mult aşteptatei creşteri a dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală Americană şi apoi, după decizia de majorare luată miercuri 16.12, sub efectele acesteia, în relaţie cu alte date privind economia globală. Nici piaţa Sibex nu a făcut excepţie, detectându-se o implicare ceva mai puternică, fără însă ca lichiditatea să impresioneze. În cele cinci şedinţe ale intervalului 14-18.2015 au fost îcheiate 259 de contracte, cu peste 16% comparativ cu săptămâna anterioară, aceasta fiind una dintre cele mai bune perioade din ultimele 4 luni.

Analiza săptămânii a indicat însă că interesul a fost unul mai bun înainte de majorarea dobânzii din SUA, cu 58 de contracte în sesiunea de luni 14.12 şi un record de 75 de contracte (cel mai bun volum din ultimele trei luni şi jumătate) în sesiunea de marţi (15.12). Următoarele două şedinţe au adus câte 36 şi 35 de contracte pentru ca vineri (18.12) volumul să crească din nou la 55 de contracte, cu o valoare de 951.923 lei.

Deşi analiştii se aşteptau ca majorarea dobânzii de politică monetară să aducă creşteri, acestea au apărut doar miercuri, pentru ca apoi nota pozitivă să se încheie, iar evoluţia Dow Jones de joi şi vineri să fie una negativă, după ce îngrijoarea în ceea ce priveşte economia globală a explodat din nou. Astfel, Dow Jones s-a depreciat la NYSE cu 367 de puncte (2,1%), evoluţie care s-a reflectat şi în cotaţiile futures de la Sibex. Pe piaţa sibiană, şedinţa de vineri a fost una de scadenţă pentru Dow Jones, pe termenul decembrie, care a ajuns la maturitate. Pentru DEDJIA, 15L participanţii au putut tranzacţiona până la ora 16.25, iar simbolul menţionat a atras 30 de contracte. Ultima tranzacţie a fost realizată la un preţ de 17.289 de puncte, în scădere cu 108 puncte faţă de "start of day price". Pentru scadenţa martie 2016, care a devenit orizont investiţional scurt, simbolul DEDJIA 16C a totalizat 25 de contracte, iar cotaţia futures a indicelui s-a depreciat consistent cu 533 de puncte faţă de "start of day price", la 17.052 puncte.

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro