SigurantaOnline oferă recomandări de vacanţă în siguranţă: cum să eviţi capcanele şi tentativele de fraudă din mediul online

R.S.
Comunicate de presă / 18 iunie

SigurantaOnline oferă recomandări de vacanţă în siguranţă: cum să eviţi capcanele şi tentativele de fraudă din mediul online

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului naţional de conştientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esenţiale dedicate utilizatorilor din România, pentru a-şi proteja datele personale şi financiare în sezonul estival. Oricine îşi doreşte o vacanţă de vară lipsită de griji şi fără incidente neplăcute, dar pentru asta trebuie să ne formăm nişte reflexe de securitate cu privire la datele noastre.

De la evitarea ofertelor prea frumoase pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe şi autentificarea în doi paşi, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranţă în timpul pregătirilor pentru vacanţă:

1.Verificaţi site-urile web înainte de a face rezervări.

Înainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificaţi dacă site-ul este legitim. Căutaţi simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asiguraţi-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteţi verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative.

1.Alegeţi o agenţie de turism de încredere.

Când vă planificaţi vacanţa, este important să alegeţi o agenţie de turism de încredere şi cu o reputaţie bună. Puteţi cere recomandări de la prieteni sau familie sau puteţi căuta pe internet agenţii cu recenzii pozitive. Asiguraţi-vă că agenţia este licenţiată şi că are o prezenţă online solidă. Informaţi-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agenţiilor.

1.Fiţi atenţi la ofertele speciale.

Dacă vedeţi o ofertă de vacanţă care pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înşelătorie. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a le fura banii sau informaţiile personale. Fiţi sceptici faţă de ofertele care promit cazare de lux la preţuri foarte mici sau excursii gratuite.

Evitaţi să accesaţi link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi nu completaţi datele personale sau bancare la cerere pe acestea.

1.Folosiţi autentificarea în doi paşi

Când faceţi rezervări online, utilizaţi o metodă de plată sigură. Asiguraţi-vă că aveţi activată autentificarea în doi paşi prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoşti (codul PIN, parola), ceva ce deţii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) şi ceva ce îţi aparţine (amprenta, recunoaşterea facială).

1.Protejaţi-vă dispozitivele.

Asiguraţi-vă că dispozitivele dvs. sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. De asemenea, utilizaţi o parolă puternică pentru a vă conecta la contul dvs. de e-mail şi la alte conturi online.

1.Evitaţi utilizarea reţelelor publice de WI-FI.

Reţelele WI-FI publice pot fi nesigure, aşa că evitaţi să le utilizaţi pentru a accesa informaţii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizaţi o reţea Wi-Fi publică, utilizaţi o conexiune VPN (reţea privată virtuală) sau vă puteţi configura propriul hot-spot wireless.

1.Manifestaţi o atenţie suplimentară la plăţile efectuate cu cardul şi la folosirea ATM-ului.

Alocaţi-vă timp pentru a examina activitatea bancară şi verificaţi tranzacţiile suspecte. Dacă depistaţi ceva ciudat la ATM, nu mai folosiţi acel aparat, nu permiteţi fotocopierea cardului şi acoperiţi ecranul ATM-ului când introduceţi PIN-ul.

1.Fiţi atenţi la ceea ce postaţi pe reţelele de socializare.

Nu postaţi informaţii despre vacanţa dvs. pe reţelele de socializare şi evitaţi partajarea locaţiei public. Revizuiţi setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni.

1.Raportaţi frauda.

Dacă sunteţi victima unei fraude online, raportaţi-o imediat autorităţilor depunând o plângere oficială la Poliţie. De asemenea, informaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul naţional de educaţie digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice. #SigurantaOnline este o iniţiativă a Poliţiei Române, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţiei Române a Băncilor, la care s-au raliat şi alte entităţi public-private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb