Sindicaliştii din chimie şi petrochimie protestează faţă de preţul "exagerat" al gazelor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 februarie 2008

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie protestează faţă de preţul "exagerat" al gazelor

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie vor picheta, luni, mai multe prefecturi din ţară, iar marţi, sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, nemulţumiţi că preţul "exagerat" al gazului metan va duce la închiderea unor combinate de îngrăşămite chimice şi la concedierea a peste 6.000 de angajaţi. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), angajaţii combinatelor de îngrăşăminte chimice sunt nemulţumiţi de faptul că "preţul exagerat de mare" practicat de Guvernul României, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Ene-rgiei (ANRE), va duce la închiderea capacităţilor de producţie a acestora şi, implicit, la concedierea salariaţilor. După estimările federaţiei, peste 6.000 de angajaţi vor fi diponibilizaţi din această cauză.

În consecinţă, liderii sindicali din combinatele chimice Amonil Slobozia, Donau Chem Turnu Măgurele, Azomureş Târgu Mureş, Nitramonia Făgăraş, Amurco SRL Bacău şi Gapro Co. Chemicals SRL Săvineşti au decis, ieri, ca săptămâna viitoare să picheteze sediile mai multor prefecturi din ţară, precum şi sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). Astfel, sindicaliştii vor protesta, luni, între orele 10.00 şi 13.00, în faţa prefecturilor din Alexandria, Bacău, Braşov, Piatra Neamţ şi Slobozia, urmând ca marţi, între orele 11.00 şi 15.00 să pi-cheteze sediul MEF.

Sindicaliştii cer reducerea preţului la gazele naturale utilizate ca materie primă de către combinatele de îngră-şăminte chimice la nivelul celui practicat în aceeaşi perioa-dă din anul 2007, astfel încât produsele rezultate să fie competitive, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Reprezentanţii angajaţilor mai vor stabilirea, prin negociere, a contractelor de furnizare a gazului metan şi a energiei electrice, care să conţină drepturi şi obligaţii corelative şi pentru furnizori, şi pentru beneficiari. Sindicaliştii doresc şi facilităţi la plată pentru producătorii de îngrăşăminte chimice, atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric, având în vedere că aceştia recuperează contra-valoarea produselor livrate nu-mai după recoltarea şi valo-rificarea produselor agricole.

FSLCP mai cere stabilirea, împreună cu partenerii sociali - FSLCP şi Nitrofosfor -, a unei strategii viabile pentru dezvoltarea unei politici performante pentru agricultura româneas-că, dar şi diminuarea valorii taxei de transport la o mie de metri cubi, la nivelul practicat în Uniunea Europeană.

ANRE a anunţat, la sfâr-şitul lunii ianuarie, că preţurile gazelor naturale la consumator cresc în medie cu 8,5%, de la 1 februarie. Decizia aplicării majorării preţurilor este determinată de evoluţia preţului gazelor naturale din import şi de ajustarea tarifelor pentru dis-tribuţia gazelor naturale, potrivit Autorităţii.

InterAgro a amânat închiderea combinatelor chimice

Grupul InterAgro a amânat oprirea activităţii combinatelor producătoare de îngrăşăminte şi a decis să participe la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, în 11 februarie 2008, potrivit unui comunicat al grupului. Este vorba despre combinatele chimice Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria Şi consorciul realizat de societatea Amonil Slobozia.

Adunarea Generală a Acţionarilor va lua o decizie privind activitatea combinatelor în funcţie de rezultatele întâlnirii cu reprezentanţii MEF. InterAgro a hotărât, recent, să oprească funcţionarea tuturor combinatelor chimice de îngrăşăminte pe care le administrează şi să disponibilizeze circa 6.000 de muncitori, începând cu 1 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro