Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

SONDAJ CNIPMMR:98,6% dintre antreprenorii mici şi mijlocii, afectaţi de criza Covid-19

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii /

98,6% dintre antreprenorii mici şi mijlocii, afectaţi de criza Covid-19

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că antreprenorii din ţara noastră estimează că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului le vor scădea vânzările, unii îşi vor suspenda activitatea şi vor avea dificultăţi la încasarea banilor, dar şi întârzieri la plata furnizorilor.

Opinia antreprenorilor a reieşit în urma unui sondaj inţiat de CNIPMMR pentru analizarea gradului de afectare a întreprinderilor mici şi mijlocii din România de epidemia de coronavirus şi necesităţii intervenirii autorităţilor prin adoptarea unor măsuri în sprijinul mediului de afaceri.

Sondajul a fost derulat în perioada 12-15 martie 2020, iar la întrebările res-pective au răspuns 8374 antreprenori, din care majoritatea - 61,8% conduc microîntreprinderi. 54,8% dintre respondenţi au sub cinci salariaţi, 25,2% peste 10 salariaţi şi 20% între 5 şi 10 salariaţi. Domeniile de activitate ale respondenţilor sunt: servicii (45,1%), comerţ (22,1%), turism (15,5%), industrie (7,3%), transporturi (7%), altele (3%).

Întrebaţi dacă îi afectează sau urmează să îi afecteze măsurile adoptate în contextul limitării infecţiei cu Covid-19, 98,6% dintre respondenţi au menţionat că "Da" şi doar 1,4% au menţionat că "Nu".

"Printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menţionat ca urmare a Covid - 19, se numără (răspunsuri multiple): scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activităţii (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) şi închiderea firmei (12,4%)", se arată într-un comunicat de presă remis de către CNIPMMR.

34,4% dintre antreprenorii chestionaţi au arătat că estimează o scădere a cifrei de afaceri a firmei proprii cu pes-te 60%, 29,5% susţin că vor avea o cifră de afaceri scăzută cu un procent cuprins între 20% şi 40%. În segmentul unei cifre de afaceri redusă cu un procent cuprins între 40% şi 60%, se regăsesc 24,6% din respondenţi şi doar 11,4% dintre antreprenori consideră că micşoarea cifrei de afaceri va fi de maximum 20%.

Principalele măsuri pe care antrprenorii mici şi mijlocii le consideră necesare pentru a putea depăşi această situaţie de criză, sunt: un program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză (69,1% dintre respondenţi); achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină (fără plata din partea angajatorului şi ulterior aces-ta şă recupereze banii de la Casa de Sănătate) (51,7%); acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni (65,4%).

Alte măsuri recomandate sunt: amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate (60,3% dintre respondenţi), finanţarea IMM-urilor cu dobândă zero (38,2%), elaborarea unui plan de comunicare care să cuprindă un site cu informaţii despre toate măsurile adoptate pentru susţinerea economiei în această perioadă (32,2%), dar şi refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturi (28,9%).

26,5% din antreprenorii mici şi mijlocii solicită acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situaţii excepţionale, în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat, în timp xce doar 21,5% dintre patroni doresc politici de lucru flexible.

În privinţa termenului în care măsurile respective ar trebui adoptate, 37,8% dintre respondenţii sondajului realizat de CNIPMMR sisţin că acesta ar trebui să fie de maximum o săptămâ-nă, 33,4% - de o lună şi 28,8% de două săptămâni (28,8%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS