SONDAJ CNIPMMR Războiul din Ucraina va genera o criză economică

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 martie 2022

Războiul din Ucraina va genera o criză economică

Războiul din Ucraina va genera o nouă criză economică, potrivit majorităţii antreprenorilor care au participat la un sondaj efectuat de Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) în perioada 2-21 martie 2022.

Conform rezultatelor sondajului 93,5% dintre cei aproape 2600 de antreprenori chestionaţi consideră că respectiva criză nu poate fi evitată, deşi opt din zece companii precizează că nu au relaţii de afaceri nici în Rusia, nici în Ucraina.

"În larga lor majoritate, întreprinzătorii chestionaţi de noi nu au relaţii de afaceri cu Rusia şi Ucraina. Opt din zece au spus că nu au o relaţie de afaceri în acest sens. Pentru cei care au astfel de afaceri, şapte din zece au declarat că au oprit colaborarea în acest moment. Ceea ce este foarte interesant din partea întreprinzătorilor români e faptul că sunt dispuşi să integreze resurse umane din Ucraina: patru din zece respondenţi vor să angajeze până la zece oameni proveniţi din această ţară", a afirmat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Tot din cauza conflictului 60% dintre respondenţi afirmă că vor amâna investiţiile în această perioadă, în timp ce numai 3,7% dintre antreprenori au în plan să majoreze alocările pentru investiţii.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, peste jumătate (54%) dintre companii estimează că aceasta va scădea, iar restul de 46% că vor menţine o cifră de afaceri similară sau că o vor creşte într-o anumită proporţie. Totodată, un plan de creştere a afacerilor între 10% şi 30% au doar 5% dintre cei chestionaţi, iar de peste 30% - o pondere de 2%.

Conform datelor centralizate, 89,7% dintre cei antreprenorii chestionaţi au afirmat că resimt creşteri ale costurilor pentru produse şi servicii, cauzate de conflictul din Ucraina, iar corelat de acest fapt 77% au menţionat că vor creşte, într-o proporţie sau alta, preţul produselor şi serviciilor în perioada următoare.

Potrivit sondajului citat şase din zece întreprinzători români mizează pe necesitatea intervenţiei statului asupra pieţelor economice, în această perioadă, în domeniile-cheie, de securitate economică.

Astfel, principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, conform nevoilor antreprenorilor, sunt pentru 7 din 10 necesitatea dezvoltării independenţei energetice - conceptul de "prosumer", investiţii în dezvoltare şi capacitatea de producţie, fonduri pentru start-up-uri şi alocări europene sau naţionale pentru susţinerea resurselor umane.

Pe ceea ce înseamnă măsuri indirecte din partea autorităţilor statului, sondajul evidenţiază combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice (pentru 6 din 10 întreprinzători), stimularea pieţelor afectate semnificativ de control (5 din 10) şi garanţii de stat pentru împrumuturi (4 din 10).

"Noi am trimis sondajul şi Guvernului. Ca urmare a acestui sondaj, am făcut o serie de propuneri pe care le-am trimis organizaţiei europene de IMM-uri (n.red. - SME United) şi direct Comisiei Europene, cu privire la ceea ce se prefigurează a fi un ajutor special, cum a fost cadrul temporar, pentru a ajuta şi companiile, şi economiile, dar şi societăţile afectate de această criză din Ucraina. E clar că avem nevoie de investiţii în economie, de cât mai multe şi cât mai diversificate produse pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. De fiecare dată, Consiliul Naţional va avea o atitudine proactivă cu privire la toate aceste intervenţii", a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Sondajul CNIPMMR despre impactul conflictului Rusia - Ucraina asupra antreprenorilor români a fost realizat în perioada 2 - 21 martie 2022 pe un eşantion de 2.598 de întreprinzători din diverse forme de organizare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi întreprinderi mari).

Din totalul celor chestionaţi, 50% activează în domeniul serviciilor, 30% în comerţ, iar restul în domeniul industriei şi producţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5878
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.2719

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb