STUDIU BUILD EUROPE:Un cetăţean european din zece - împovărat de costul locuinţelor

Mihai Iscusitu
Internaţional #Construcţii /

Un cetăţean european din zece - împovărat de costul locuinţelor

Mai mult de un cetăţean european din zece este clasificat de Uniunea Europeană ca fiind împovărat de costul locuinţelor, în condiţiile în care peste 40% din venitul personal este cheltuit pentru locuinţă, conform studiului "Manifesto" realizat de Build Europe pe teme legate de piaţa de locuinţe din Europa. Lucrarea abordează subiecte ca întreţinerea locuinţelor sau numărul suficient de locuinţe în funcţie de cererea de pe piaţă.

Marc Pigeon, director al Build Europe, a spus că problema locuinţelor se află "în centrul preocupărilor cetăţenilor europeni" şi că nivelul costurilor nu ar trebui să fie o "povară" pentru beneficiari.

Studiul arată că procentul veniturilor totale ale gospodăriilor pentru acoperirea costurilor întreţinerii locuinţelor este disproporţionat, acum ajungând până la 25% din veniturile totale, procent care se află în continuă creştere (21,7% în anul 2000 şi 22,5% în anul 2015). În acest context, tinerii care intră pe piaţa muncii ajung de cele mai multe ori să fie forţaţi să se mute din nou cu părinţii atunci când încearcă să îşi caute o locuinţă, mai explică studiul realizat de Build Europe.

Studiul mai spune că numărul de locuinţe ar trebui să fie bazat pe zonele critice, explicând faptul că într-o zonă în care cererea ar fi apropiată ca nivel de oferta de locuinţe, atunci costurile acestora ar scădea. Astfel, în acest caz, studiul propune două soluţii: transferarea cererii către oraşe mijlocii şi zonele din jurul oraşelor mari pentru a crea un nou model de dezvoltare urbană, a doua soluţie fiind implementarea unei politici active de planificare şi dezvoltare pentru a reduce costurile de reconstrucţie a oraşului în zonele mai populate.

Investiţiile publice în construcţii în UE, ca procent din cheltuielile publice, au fost reduse de aproape două ori începând din 2007 până în prezent, ceea ce arată un interes mai scăzut al guvernelor europene pentru investiţii în acest sector.

Un alt punct de interes în studiul citat, reprezintă lipsa terenurilor viabile pentru construcţii de locuinţe la preţuri accesibile şi spune că Uniunea Europeană are nevoie să economisească mult teren, aşa cum este exprimat în obiectivul UE de a nu "lua pământuri nete" până în 2050. Raportul "Manifesto" explică faptul că acest obiectiv poate fi durabil "doar dacă se creează condiţii care să poată oferi o alternativă credibilă la amenajarea teritoriului".

Marc Pigeon mai spune că "schimbările în stabilirea preţurilor bunurilor imobiliare europene au creat un sentiment de presiune socială descendentă, având în vedere creşterea procentului de venit care trebuie alocat costurilor locuinţelor".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS