STUDIU DELOITTE:Locuinţele din România, printre cele mai ieftine din Europa


Companii #Construcţii / 19 iulie

Locuinţele din România, printre cele mai ieftine din Europa

Preţurile apartamentelor noi vândute pe piaţa din România au crescut cu 3,1% în 2020 faţă de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp. Astfel, România se află pe locul patru în topul celor 24 de ţări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a preţurilor, după Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi Portugalia. În privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru locuitorii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

Pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 ţara cu cele mai scumpe locuinţe dintre cele analizate, cu un preţ mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franţa, cu 4.421 de euro/mp. Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, şi în Germania, Marea Britanie şi Israel. La polul opus, cu cele mai mici preţuri pentru locuinţele noi tranzacţionate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herţegovina, cu 881 de euro/mp.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde preţul de tranzacţionare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% faţă de anul anterior, Olanda şi Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. Per total, anul trecut, preţurile locuinţelor au crescut în 21 dintre cele 24 de ţări analizate. Ieftiniri s-au consemnat în perioada menţionată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herţegovina, cu 1,54%, şi Italia, cu 1,24%. România, cu o urcare anuală de 3,1% a preţurilor, se plasează pe locul şase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

"În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piaţa rezidenţială a înregistrat creşteri de preţuri. Această evoluţie s-a datorat faptului că cele mai multe ţări au raportat o cerere fără precedent pentru locuinţe noi la scurt timp după ridicarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei, precum şi, cel mai probabil, din cauza creşterii costurilor de construcţie şi accesibilităţii finanţării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanţilor la studiu (73%) estimează că preţurile vor continua să crească, într-un climat general inflaţionist", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar.

Raportul Deloitte Property Index 2021 analizează şi 61 de oraşe europene, iar Parisul conduce în topul celor mai scumpe locuinţe, cu un preţ mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) şi Londra (7.916 euro/mp). Trei oraşe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), Bucureşti (1.440 de euro/mp) şi Timişoara (1.270 de euro/mp).

Parisul conduce şi în topul oraşelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) şi Oslo (24,7 euro).

Pentru a realiza o comparaţie cât mai relevantă a pieţelor analizate, studiul calculează şi gradul de accesibilitate a locuinţelor pentru locuitorii din ţările analizate, în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziţiona un apartament nou standard (70 mp). Un român are nevoie de şapte salarii anuale pentru o astfel de achiziţie, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. Cel mai greu accesibile locuinţe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuinţă proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia şi Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

Studiul Deloitte Property Index, aflat la a zecea ediţie, analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale din 24 de ţări şi 61 de oraşe europene pe parcursul anului 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreti sa spuneti datoria natiei mai ieftina.

    semnat comenturi “cretine”. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro