Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

Surse: Franklin Templeton va anunţa noile planuri pentru listarea secundară a FP

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Surse: Franklin Templeton va anunţa noile planuri pentru listarea secundară a FP

Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va anunţa vineri noile planuri pentru listarea secundară a FP, după ce anul trecut a renunţat la ideea cotării acţiunilor Fondului la bursa de la Varşovia, au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax.

Franklin Templeton a renunţat anul trecut la ideea listării FP la Varşovia şi a anunţat, la finalul lunii noiembrie, că în primul trimestru al anului curent va face o nouă propunere privind piaţa pe care să fie cotate acţiunile Fondului, printre bursele vizate fiind bursa de la Londra sau New York.

"Nu cerem o prelungire pentru listarea la Varşovia (...) pentru că reglementatorul nu a vrut să schimbe regulile pentru listarea secundară (...) Cautăm o metodă mai uşoară şi o altă piaţă, printre pieţele vizate fiind bursa de la Londra sau New York. La Varşovia, naţionalizarea fondurilor de pensii ne-a făcut să ne răzgândim. În primul trimestru al anului viitor vom anunţa propunerile", le-a transmis acţionarilor managerul FP, Grzegorz Konieczny, într-o AGA derulată în luna noiembrie, potrivit unor surse prezente la şedinţă.

La jumătatea anului 2012, acţionarii Fondului Proprietatea şi-au dat acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunerea fiind aprobată de principiu încă din aprilie 2012. Operaţiunea a fost însă blocată deoarece era necesară o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, care nu a fost posibilă pentru că nu există cadrul legal, care trebuia aprobat de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Atribuţiile CNVM au fost preluate în luna aprilie a anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă nici această instituţie nu a aprobat modificările necesare.

Intrarea pe bursa din Polonia urma să fie intermediată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities.

Într-un material discutat în AGA din luna noiembrie a anului trecut, Franklin Templeton menţiona că a solicitat ASF inclusiv schimbarea reglementărilor astfel încât certificatele de depozit (pe care o companie le poate utiliza pentru listarea pe o piaţă externă, cum a fost cazul în oferta Romgaz) să poată fi utilizate şi la alte oferte, nu doar pentru ofertele publice iniţiale.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii ianuarie, acţionarii instituţionali străini deţineau 53,31% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane fizice din România aveau 19,83% din titluri. Investitorii instituţionali din România deţineau 8,83% din acţiuni, iar investitorii persoane fizice străine aveau 5,63%.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Al doilea mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care înaintea unei oferte de cumpărare derulată anul trecut de FP, avea puţin peste 5% din capitalul Fondului. Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni înaintea ofertei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 3,30% în şedinţa bursieră de marţi şi au revenit la preţul de 0,81 lei, sub care au ajuns în urma unei corecţii de 3,55% înregistrate luni, când majoritatea titlurilor de la BVB au scăzut. Raportat la cotaţia din prima parte a şedinţei de marţi, capitalizarea bursieră a companiei este de 11,216 miliarde lei (2,48 miliarde euro).

Titlurile Fondului se tranzacţionează în prezent cu 35% sub activul net pe acţiune de la finalul lunii ianuarie, de 1,2339 lei. La finalul lunii ianuarie FP avea un activ net de 14,895 miliarde lei (3,111 miliarde euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie