TANCZOS BARNA: "Ministerul Mediului va reloca cotele de prevenţie din zonele în care urşii nu au fost extraşi"

V.G.
Miscellanea / 25 iulie

"Ministerul Mediului va reloca cotele de prevenţie din zonele în care urşii nu au fost extraşi"

Ministerul Mediului va prelua cotele de prevenţie din zonele în care urşii nu au fost extraşi în acest an şi le va reloca în "zonele fierbinţi", unde există multe daune şi atacuri produse de aceste animale sălbatice, a declarat azi, la Sfântu Gheorghe, ministrul Tanczos Barna, relatează Agerpres.

"Împuşcarea nu este singura soluţie, dar face parte din setul de măsuri care pot fi luate în zonele afectate, motiv pentru care în aprilie am emis un Ordin de ministru, care cuprindea şi cotele de prevenţie, pentru prima dată după 4-5 ani de zile. Deşi legislaţia prevedea această obligaţie, Ministerul nu a avut curajul să intervină în zonele fierbinţi. Acolo unde există multe daune, multe atacuri, multe pagube produse de urs trebuie intervenit şi preventiv, nu doar după ce se întâmplă, Doamne fereşte, o nenorocire. Cele 140 de exemplare încă nu au fost scoase din populaţie, motiv pentru care am început un control acum două săptămâni pentru a vedea care sunt acele primării unde asociaţiile de vânătoare nu au pus în practică cotele de prevenţie. Le vom lua înapoi la minister şi le vom redirecţiona către acele locaţii unde este nevoie, în cazul în care asociaţiile respective nu îşi fac treaba", a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a mai spus că legea care permite intervenţia împotriva urşilor periculoşi şi în extravilanul localităţilor a fost promulgată şi că nu s-au confirmat previziunile privind un posibil "măcel al urşilor".

"În Monitorul Oficial a apărut şi posibilitatea de a interveni în extravilan acolo unde stânele sunt atacate. Această soluţie de intervenţie rapidă am văzut că funcţionează. Nu s-a întâmplat ceea ce au prevestit foarte mulţi ca o să fie un măcel. Nu este măcel, 80 şi ceva la sută, 85% din intervenţii sunt de alungare, 10% de relocare şi undeva la 5% de extragere. Deci, nici asociaţiile de vânătoare, nici primariile nu au făcut exces de zel şi au încercat să gestioneze în mod responsabil aceste probleme", a adăugat oficialul guvernamental.

Ministrul Mediului a mai menţionat că în prezent se efectuează studii pentru a se evalua populaţia de urşi din ţara noastră, iar rezultatele vor fi prezentate cel târziu anul viitor.

"Sunt în derulare cele două procese de evaluare a populaţiei. Avem deja contractul semnat cu Universitatea de la Braşov, în asociere cu institutul de cercetare, pentru evaluarea populaţiei de urs. Se va termina probabil la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor, acolo o să avem o primă imagine după şase ani de non intervenţionism din partea omului şi vom putea evalua situaţia populaţiei de urs în România. Până atunci mergem cu cotele de prevenţie, cotele de intervenţie şi Ordonanţa de Urgenţă 81 de intervenţie imediată", a mai precizat ministrul Tanczos Barna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro