Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Ţările baltice îşi vor sincroniza reţelele electrice cu UE prin intermediul Poloniei

Adi Iacob
Internaţional #Energie /

Ţările baltice îşi vor sincroniza reţelele electrice cu UE prin intermediul Poloniei

Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat luni că au convenit să-şi interconecteze sistemele electrice cu celelalte ţări ale Uniunii Europene prin intermediul Poloniei, în conditiile în care încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia, transmite Reuters.

Reţelele electrice din ţările baltice, care anterior au făcut parte din Uniunea Sovietică, sunt încă integrate cu cele din Belarus şi Rusia. Cele trei ţări baltice sunt membre ale Uniunii Europene şi ale NATO din 2004.

Rusia nu a tăiat niciodată alimentarea cu energie electrică şi nici nu a ameninţat să facă acest lucru, dar Lituania a inclus această interconectare cu Rusia pe lista celor mai mari riscuri la adresa securităţii naţionale.

Prim-ministrul Estoniei, Juri Ratas, a afirmat: "Vrem să desincronizăm statele baltice de Rusia şi o primă prioritate este desincronizarea care va fi făcută prin Polonia".

Decuplarea de sistemul rusesc, prevăzuta iniţial pentru 2025, a fost întârziată în condiţiile în care ţările au dezbatut dacă să îşi sincronizeze sistemele folosind legătura Lituania - Polonia sau cabluri submarine pe linia Estonia - Finlanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS