TENSIUNIFMI vrea să reluăm creşterea preţului gazelor din aprilie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 06 februarie 2015

FMI vrea să reluăm creşterea preţului gazelor din aprilie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi cerut autorităţilor noastre să reia creşterea preţului gazelor pentru populaţie din aprilie şi nu din iunie, în cadrul calendarului de liberalizare, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Pentru populaţie, Guvernul a îngheţat preţul în toamnă, iar în decembrie a decis ca tariful de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă să rămână nemodificat, până la 30 iunie 2015, la nivelul de 53,3 lei/MWh. Acest nivel de preţ este valabil şi pentru gazul achiziţionat de CET-urile care produc apă caldă şi căldură pentru populaţie. Pe piaţa liberă, gazele din producţia internă se tranzacţionează cu 85-90 de lei/MWh, iar importurile din Federaţia Rusă variază între 370 şi 400 de dolari/1000 mc.

"Reprezentanţii FMI şi cei ai Comisiei Europene au acceptat prelungirea calendarului cu condiţia să mai avem paşi de creştere şi au reproşat autorităţilor că au decis unilateral menţinerea tarifelor pentru un an", ne-au mai spus sursele citate, care susţin că guvernanţii au invocat, în cadrul acestor discuţii tensionate, disproporţia dintre veniturile consumatorilor casnici şi evoluţia preţurilor.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a anunţat, în septembrie, când a solicitat prelungirea liberalizării pieţei gazelor pentru populaţie, că, de la finalul lui 2012 şi până în iunie 2014, câştigul salarial net lunar a scăzut cu 0,59%, în timp ce preţul final al gazelor naturale pentru populaţie a crescut cu 15,8%.

Domnul Nicolescu a arătat, la vremea respectivă, într-un comunicat, că ritmul de creştere din vechiul calendar a luat-o cu mult înaintea veniturilor populaţiei, apreciind că trebuie încheiat preţul până în 2016.

La comanda instituţiilor financiare internaţionale, ţara noastră a liberalizat piaţa gazelor pentru industrie într-un timp record de doi ani. "Troika" finanţatorilor nu ne-a impus nici perioada şi nici preţul la care trebuie să ne aliniem ca să nu mai fim acuzaţi de dumping.

Efectul a fost dezastruos pentru industrie, conform regretatului profesor Aureliu Leca.

Domnia sa ne-a declarat, anul trecut, că agenţii economici sunt afectaţi de creşterea preţului gazelor, care este una mult prea rapidă. Preţul electricităţii de pe piaţa liberă a scăzut, ceea ce a făcut ca facturile să fie încă suportabile pentru firme. Domnul Leca a ţinut să sublinieze că industria a fost prinsă pe picior greşit într-un proces de liberalizare accelerată a pieţelor. "Dar nu putem spune că industria a avut preocupări foarte mari până acum pentru retehnologizare, eficientizare şi reducerea consumurilor", ne-a mai declarat expertul.

Profesorul Leca este unul dintre autorii unui studiu de impact al liberalizării pieţelor asupra economiei, comandat de Institutul European din România (IER). Conform datelor din acest studiu, industria mai are 13% potenţial de economisire a energiei, ca procent din consum. Acest procent pare mic întrucât industria energointensivă şi-a închis porţile.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. “disproporţia dintre veniturile consumatorilor casnici şi evoluţia preţurilor”

  Nu inteleg ce-o fi in capul samavolnicilor care siluesc conducatorii nostri nemernici sa accepte alinierea preturilor utilitatilor la preturile occidentale, in timp ce romanul are venituri romanesti. La nivelul societatii romanesti s-a stabilit in timp o corelatie intre preturi si venituri. Nu poti peste noapte sa strici acest echilibru fara a produce daune enorme calitatii vietii romanului, fara a “a strica piata” profund. Fara a mai discuta de faptul ca in acest fel se elimina avantajele comparative ale economiei noastre. Desi suntem indemnati, in fata, - pentru a reduce decalajele, pentru a realiza convergenta - sa profitam de avantajele noastre competitive, prin spate, fortindu-ne sa acceptam alinierea preturilor, ne-o trag! 

  1. Interesant este ca nu numai FMI, ci si niste specialsti autohtoni, de exemplu dna Otilia Nutu, critica nerealizarea liberalizarii pietelor de gaze si energie electrica mai rapid si mai demult. Dansa uita ca a fost o criza economica accentuata (o si neaga dealtfel) si oricum nu-i pasa de capacitatea econoniei su a populatiei de a suporta cresteri rapide de preturi la utilitati. E misto sa fi consultant !!!!

   Da asa este "CONDUCATORII NOSTRI NEMERNICI si pe care nu-i intereseaza decat problemele lor personale ...Din nefericire am ajuns o TARA care nu este guvernata de nimeni ...pur si simplu e un HAOS total....

   Pe ce motiv F.M.I.-ul cere creşterea abruptă a preţului la gaze când de fapt F.M.I.-ul ăsta nu este producător de gaze.Corect.Vor venii cu pretenţii la creşterea preţului la gaze în România şi GAZPROMUL RUSESC.Şi uite aşa poporul român este mai sărac.

  Daca Romania a comentat de salariul minim din Germania poftim acuma de inghite liberalizare pret gaz...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro