TITIREZ.RO:Preţurile chiriilor din Bucureşti au scăzut gradual din a doua jumătate a anului

A.P.
Comunicate de presă #Construcţii / 12 octombrie 2020

Preţurile chiriilor din Bucureşti au scăzut gradual din a doua jumătate a anului

Preţurile medii ale chiriilor din Bucureşti au creascut din a doua jumătate a anului 2015, până în 2020. Pandemia a lovit însă cererea de închiriere, fapt care a dus la scădere graduală a preţurilor în a două jumătate a anului 2020, mai ales pe unele segmente, conform unei analize Titirez.ro.

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro, a declarat: "Evoluţia preţurilor la vânzare, pe toate tipurile de locuinţe, a fost descrescătoare odată cu atingerea apogeului pentru fiecare tip în parte. Preţul mediu pe metru pătrat, dar şi preţul mediu total a scăzut pentru toate tipurile de locuinţe aflate la vânzare în Bucureşti după ridicarea stării de urgenţă, însă în continuare sunt peste valorile medii din perioade similare ale anului trecut.", declara Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

În ceea ce priveşte garsonierele, la nivelul întregii Capitale, preţul mediu al chiriilor a scăzut cu circa 10% în 2020, faţă de 2019. În perioada iunie - august, chiria medie pentru Garsoniere Bucureşti este de 260 euro, faţă de media de 280 de euro a anului precedent.

Preţurile apartamentelor de 2 camere au scăzut similar cu zona de garsoniere, scăderile din ultima perioada fiind de aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent.

Preţul mediu al unui apartament cu 3 camere în Bucureşti este de aproximativ 800 Euro, înregistrând o scădere de aproximativ 5% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, dar şi faţă de trimestrul precedent.

Preţul mediu al unui apartament de 4 camere în Bucureşti este tot de aproximativ 800 de euro - în scădere cu aproximativ 5% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent.

Preţul mediu al vilelor în ultima perioada a scăzut cu peste 10% faţă de aceeaşi perioada anului precedent. Dacă pe zona rezidenţială preţul vilelor a crescut, în schimb segmentul office a scăzut puternic. O bună parte dintre vilele din oraş sunt destinate birourilor, prin urmare preţurile medii au fost afectate de perioada pandemiei şi de Work from Home.

Potrivit analizei, preţul mediu al unei garsoniere în zonele Aviaţiei şi Băneasa este de 345 Euro, iar al apartamentelor cu 2 camere este de 581 Euro. În ceea ce priveşte apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 826 Euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.200 Euro, în timp ce casele şi vilele se situează în jurul valorii de 1.500 Euro.

Că variaţie, se remarcă o scădere a preţului mediu de închiriere al garsonierelor pe zona de nord din ultima perioada, atât faţă de aceeaşi perioada a anului trecut (- 10%), cât şi faţă de trimestrul precedent (-7%). Apartamentele de 2 camere din zona de nord rămân la un nivel similar în acest trimestru faţă de perioada aprilie - iunie, scăderea din luna iulie fiind compensată de o creştere în luna august. Faţă de anul precedent, însă, preţurile medii de închiriere sunt mai mici cu 10%. În cazul apartamentelor de 3 camere din nordul Capitalei, chiria medie din acest trimestru este în creştere uşoară faţă de trimestrul precedent, menţînându-se diferenţa de 10% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. Apartamentele de 4 camere şi vilele îşi continuă trendul de creştere atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de aceeaşi perioada din 2019.

Zonele Floreasca şi Dorobanţi, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă.

Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca şi Dorobanţi se învârte în prezent în jurul sumei de 302 Euro (scădere uşoară faţă de aceeaşi perioada a anului trecut şi constanţa faţă de trimestrul precedent), în timp ce chiria pentru 2 camere ajunge la 429 Euro (scădere de 2% faţă de aceeaşi perioada din 2019, scădere de 6% faţă de maximul atins în martie). Chiria medie pentru 3 camere este de 835 Euro, în creştere cu peste 8% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, însă în scădere cu aproape 25% faţă de maximul atins în martie, Apartamentele de 4 camere din Floreasca au avut în vara o chirie medie 1700 Euro - constanţa faţă de trimestrul precedent şi în scădere cu 20% faţă de vârful atins în februarie. Vilele din zona au avut o scădere în continuare, preţul mediu de 1400 de euro fiind mai mic decât cel din trimestrul precedent, respectiv de anul trecut.

Un pattern similar poate fi observat şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte vilele, şi apartamentele 3 şi 4 camere. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 3 şi 4+ camere au suferit creşteri de preţ, explicaţia fiind legată de o uşoară revenire a închirierii pentru birouri. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate Unirii - este de aproximativ 300 Euro, în uşoară scădere faţă de trimestrul precedent. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 460 Euro - fără variaţii faţă de trimestrul precedent, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 500 Euro - scădere marcantă faţă de trimestrul respectiv, pentru 4 camere - 650 Euro - scădere de 30% faţă de perioada aprilie - iunie, în timp ce casele şi vilele ajung la media de 1.300 Euro (scădere de 25% faţă de trimestrul precedent).

Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de 2 camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari şi Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, pentru perioada iunie - august, este de 220 Euro - uşoară scădere faţă de trimestrul precedent, scădere de 7% faţă de vârful atins în martie; pentru apartamentele cu 2 camere - 320 Euro (constanţa), pentru 3 camere - 390 Euro (uşoară scădere faţă de aprilie - iunie), în timp ce pentru 4 camere este de aproximativ 490 Euro (uşoară creştere faţă de trimestrul precedent). Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 Euro.

Pentru Titan - Dristor, pentru perioada iunie - august, valoarea medie a chiriei

● pentru garsoniere ajunge la 240 Euro, scădere uşoară faţă de trimestrul precedent, scădere de 11% faţă de anul trecut

● pentru apartamentele cu 2 camere - 340 Euro, constanţa faţă de trimestrul precedent, scădere de 10% faţă de vârful atins în ianuarie 2020.

● pentru 3 camere - 420 Euro - constanţa atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de anul trecut

● pentru apartamentele cu 4 camere, media atinge valoarea de 600 Euro, în creştere de peste 20% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. Numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către 0. În lipsa acestor date nu putem specifică o chirie medie a acestor tipuri de proprietăţi.

Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajunge la 270 Euro - scădere de aproximativ 10% faţă de vârful atins în februarie, însă similar cu aceeaşi perioada a anului trecut. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 330 Euro - uşoară scădere faţă de trimestrul precedent, scădere de 10% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. Cele cu 3 camere au o chirie medie de 400 Euro - constanţa atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de anul trecut. Apartamentele cu 4 camere din zona Militari ating 460 Euro - scădere cu peste 200 de euro faţă de anul precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro