Abonament gratuit

UE propune prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit

Ziarul BURSA #Internaţional /

Negociatorul-şef UE Michel Barnier i-a propus Regatului Unit o prelungire cu un an perioada de tranziţie de după plecarea sa din UE, pentru a debloca negocierile Brexitului, aflate în continuare în impas înaintea unui summit european prevăzut miercuri seara la Bruxelles, relatează AFP, conform News.ro.

"Una dintre opţiuni este prelungirea perioadei de tranziţie cu un an", adică până la 31 decembrie 2021, au declarat doi diplomaţi pentru AFP.

Această propunere - cu privire la care serviciile lui Barnier au refuzat să facă vreun comentariu - vizează să ofere timp în vederea încercării soluţionării problemei frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul obstacol în discuţii, potrivit acestor surse.

Theresa May, premierul britanic, era aşteptată ieri seara la Bruxelles, în plin blocaj al negocierilor, în vederea unei scurte intervenţii în faţa liderilor Uniunii Europene (UE), după care aceştia din urmă s-au întâlnit la o cină în 27.

Acest summit era prezentat iniţial ca un "moment al adevărului", cu mai puţin de şase luni înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pe 29 martie 2019, urmată de perioada de tranziţie.

Însă ultimele discuţii între UE şi Londra au rămas fără rezultat, poticnindu-se în principal în problema unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord, a cărei instalare cele două părţi vor s-o evite, pentru a salva Acordurile de Pace din 1998.

În vederea soluţionării problemei irlandeze, Regatul Unit propune să rămână aliniat reglementărilor vamale ale Uniunii până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg, pentru a evita controlul mărfurilor la frontiere.

Propunerea lui Michel Barnier, prezentată marţi miniştrilor de Externe din UE, ar permite să se câştige timp în vederea negocierii acestui acord comercial, reducându-se astfel riscul recurgerii la "plasa de siguranţă" pe tema frontierei irlandeze, care se va aplica dacă nu se găseşte o soluţie mai bună prin aceste negocieri.

Concret, Cei 27 doresc, în acest caz, angajamentul ca Irlanda de Nord să rămâ­nă în Uniunea Vamală la sfârşitul perioadei de tranziţie, ceea ce Regatul Unit refuză.

"Ceea ce a spus foarte clar Michel Barnier este că partea europeană este pregătită să ofere mai mult timp în perioada de tranziţie, în vederea găsirii unei soluţii alternative la «plasa de siguranţă»", a comentat ieri, la BBC, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie