UN FENOMEN DE CARE SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ NU POATE SCĂPAFuncţionarul public care se crede stăpânul publicului

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 - 12 iunie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Recenta decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară prin care s-a oficializat inexistenţa conflictelor de interese între SIF-uri şi SAI-urile care votează la adunările generale ale SIF-urilor cu acţiunile SIF-urilor (cumpărate cu banii aceloraşi SIF-uri) nu ar trebui să fie privită de nimeni drept surpriză, deşi neregula este evidentă. Pur şi simplu, ASF continuă să presteze pentru Cooperativa! .

Am expus ASF în mod public, asumându-mi astfel riscul să devin ţinta uneia dintre cele mai puternice instituţii ale statului. De teama repercusiunilor, nu există prea multe reacţii similare în rândul participanţilor în piaţa de capital românească. Dar cred cu tărie că libertatea de exprimare trebuie apărată, iar neregulile să fie arătate opiniei publice, cu riscurile de rigoare.

Percepţia ASF în rândul investitorilor sau a altor participanţi ai pieţei de capital este în acest moment sub orice limită acceptabilă pentru o instituţie publică, mai ales într-un stat cu pretenţii europene. Însă ASF nu este singura instituţie cu o asemenea imagine. Există destule instituţii publice româneşti slabe, incompetente sau corupte. Dar din fericire pentru societatea românească, mai există şi instituţii care îşi iau în serios datoria faţă de comunitate. Este important să înţelegem cum şi de ce foarte multe instituţii sunt disfuncţionale. Nu este deloc uşor de găsit explicaţia pentru disfuncţionalitatea acestor instituţii.

Să luam cazul ASF! Aici, în principiu, problema pleacă de la vârf. Iar atât timp cât conducerea reflectă şi reprezintă preferinţele aleşilor din parlament, atunci problema disfuncţionalităţii este una foarte complicată, care ţine, până la urmă, de funcţionarea democraţiei româneşti. Nu este deloc surprinzător că mentalitatea dominantă în rândul funcţionarilor de vârf ai ASF se aseamănă izbitor cu cea afişată de foarte mulţi parlamentari. Esenţa acestei mentalităţi este următoarea: funcţionarii unei instituţii publice româneşti disfuncţionale nu se consideră în slujba publicului. Cu toate că se numesc funcţionari publici, sau "public servants" cum se spune mai potrivit în limba engleză, aceştia acţionează fiind convinşi că sunt pe cont propriu şi deloc în slujba comunităţii.

Spre exemplu, asefiştii au avut şansa să înţeleagă de peste un an, explicat foarte clar de mine, dar şi de alţii, că toţi acţionarii SIF-urilor (un număr uriaş de oameni în România) sunt fără niciun dubiu prejudiciaţi de cei care au ajuns administratorii SIF-urilor. Ceea ce au făcut slujitorii investitorilor (funcţionarii publici) de la ASF în privinţa acestor fapte concrete care afectează negativ piaţa reglementată este ZERO. Asefiştii n-au luat absolut nicio măsură să găsească o soluţie pentru această problemă gravă a pieţei de capital. Nici măcar nu au pretins că ar face ceva. De ce oare asefiştii nu au acceptat să se întâlnească cu membrii sau conducerea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), să discute şi eventual să găsească soluţii pentru nemulţumirea legitimă a investitorilor?

Acum câteva zile, întâmplător, am fost la o agenţie CEC Bank. Un domn care părea trecut de 80 de ani a intrat să întrebe dacă a primit "vreun ban" (dividend) de la SIF Muntenia. Pentru că doamnele de la CEC Bank nu ştiau prea multe despre subiect, i-am oferit eu domnului răspunsul negativ. Domnul, un acţionar al SIF Muntenia, nu a mai spus nimic şi a plecat. Se vedea că era obişnuit cu dezamăgirea. Sute de mii de acţionari mici la SIF-uri (mai ales SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana) încă se interesează de soarta proprietăţii lor, după ani şi ani în care n-au primit nimic. Aflaţi la vârsta senectuţii, aceştia continuă să mai spere că vor prinde un an norocos în care să le rămână şi lor ceva. Sunt acţionari mici, deseori pensionari, pentru care orice sumă ar fi bine-venită. Iar "patronii" SIF-urilor, ca şi marii asefişti care îi protejează, îşi dau salarii la care funcţionarii publici competenţi (adevăraţii slujitori ai publicului) din ţări bogate (precum SUA sau Marea Britanie) nici nu visează.

De ce nimănui nu pare să-i pese de domnul acţionar amintit mai sus sau de alte sute de mii de persoane aflate în aceeaşi situaţie? De ce slujitorii publicului, angajaţi la ASF cu salarii uriaşe să deservească şi să protejeze drepturile investitorilor, inclusiv pe ale milioanelor de acţionari mici, nu sunt deloc interesaţi de aceştia?

Am identificat un răspuns în mentalitatea toxică, moştenită din perioada comunistă, care încă domină multe instituţii româneşti, inclusiv ASF. Numeroşi funcţionari publici - ca şi celebrii sifonari ai SIF-urilor - consideră că privilegiile li se cuvin pentru că au fost mai descurcăreţi în viaţă. Pur şi simplu refuză să înţeleagă că sunt plătiţi să îndeplinească o datorie obligatorie faţă de comunitate şi îi desconsideră pe cei care n-au fost aşa de descurcăreţi ca ei. Nici nu-şi pun problema să se înjosească atât de mult încât să ia în serios problemele unor "fraieri" sau "rataţi" care constituie majoritatea publicului în ochii lor. Ei preferă să colaboreze cu alţi descurcăreţi, cum ar fi cei care au ajuns stăpânii SIF-urilor - că nu se ştie ce beneficii îi poate aştepta în viitor. Probabil ştiţi povestea lui Ciprian Copariu, care după ce, în calitate de director ASF, l-a ajutat pe Bogdan Drăgoi să cucerească SIF Oltenia în 2020, s-a şi angajat după câteva luni, în 2021, la aceeaşi SIF Oltenia, dar condusă de Cooperativa familiei Drăgoi.

Marele funcţionar public descurcăreţ (oricare ar fi el) consideră că el îşi merită poziţia privilegiată. Marele funcţionar public nu se consideră, în niciun caz, un slujitor al unora pe care îi dispreţuieşte. Aceşti funcţionari publici ajung chiar să accepte să fie detestaţi de public, drept un preţ rezonabil al "succesului" în viaţă. Din păcate, în România postcomunistă, funcţionarii cu mentalitatea slujirii publicului sunt o raritate. Mentalitatea de stăpân pe care orice funcţionar public o avea în perioada comunistă pare să se fi transmis în mare măsură şi generaţiei actuale.

Sunt convins că o astfel de problemă nu-şi poate găsi rezolvarea prea rapid. Dar asta nu înseamnă că este inutil să o şi arătăm. Cu cât află mai mulţi oameni care le sunt drepturile, cu atât cresc şansele ca, în viitor, acei oameni să ajungă în număr cât mai mare să şi le ceară.

Opinia Cititorului ( 22 )

 1. Incredibil ce a putut semna Grădinescu... să spui că nu există conflicte de interese unde există. Cât de departe pot merge oamenii ăștia pentru a-și proteja prietenii. Ce să mai zicem de Copariu... mită pe față.

  Într-adevăr, totul se rezumă în mentalitate de șmecher. Dar este vorba și de oameni incompetenți care oricum nu înțeleg nimic. 

  1. Gradinescu este cel mai incompetent si corupt personaj din ASF. O rusine. Un biet functionar de banca cu o inteligenta rudimentara s-a vazut pus de Oprisan unde nici nu gandea. Plus un salariu de 10 000 euro pe luna.

   Va înșelați în privința dlui Gradinescu. Este cel mai capabil conducător pe care l-a avut asf-ul. A revoluționat sectorul pieței de capital. Dacă voi nu sunteți de acord cu domnia sa asta nu înseamnă că aveți dreptate. Nu aveți voi calitățile lui, știți asta dar nu vreți sa recunoașteți.

   Ai fost haios :))

   Ce rusine! Gradinescule iti postezi comentarii de preamarire? Nu poti sa fii decat tu pt ca nimeni altcineva nu ar scrie laude despre tine. Nu ba nu ai revolutionat nimic ca nu te duce tartacuta. Cat despre “calitatile” tale, le stie toata lumea. Se fac bancuri despre tine in piata ba. Rade lumea dupa o intalnire cu tine ba. Tu esti Bula al pietei financiare. Pathetic!

   au murit laudatorii lui gradinescu de ai ramas doar tu?

  AISIF să atace in instanțs de contencios administrativ decizia ASF. Să vedem ce motivare a stat la baza emiterii ei.

  1. Sa vedeți cum o luați în bot iar

   Cooperativa veghează, și comercializează.

   nu fii asa de sigur pe decizie.

   o sa vedem cine pierde la urma.

   au cazut altii care se credeau de neclintit. 

  sindromul ghiseului...

  "idelaul meu in viata e femeia cu mustata" 

  Buna ziua.

  Din pacate coruptia este atat de bine infipta in grumazul statului roman incat acesta nu poate functiona. Cei de la UE ne monitorizeaza si sunt incantati sa vada involutia noastra ca stat, asa ne pot controla mai usor. Nu vad ca mai avem vreo sansa sa devenim altceva decat niste prestatorii de servicii ptr interesele altora. 

  O imagine cat o mie de cuvinte. Consiliul ASF este o adunatura de esuati pusi politic. Marcu este contabil la Ocolul silvic care habar nu are piata de capital. Despre asigurari nici atat. . Dascalu este expirata. Gradinescu este cel mai p. R ost dintre ei. Omul cu mintea goala. El este groparul pietei de capital. Orice parere si orice hartie semneaza produce haos. Bravo Parlamentului pentru aceste numiri.

  Frauda e atât de mare încât rezolvarea e imposibilă. Revărsarea acțiunilor ar duce la prăbușire. Ar duce la procese pentru prejudiciati, ar aduce condamnări penale pentru ASF isti De aceea vor tine de această inepție pe care nu o crede nimeni pana in pânzele albe. Îndoaie deci legea după nevoia lui Drăgoi pana cand sifele vor fi una cu pământul. Dar aici sa nu ignorăm nici poziția BVB care ar trebui să le trimită pe alt palier. Lichiditatea e cât pe raposatele rasdace.

  Sper ca dl. Ben Madadi să nu se supere dacă sugerez o scurtă completare a articolului și anume la paragaful 6, la propoziția : " Iar patronii SIF-urilor își dau salarii uriașe,..." să adauge : SI INIȚIAZĂ PROGRAME DE FIDELIZARE, PRIN ACORDAREA DE ACȚIUNI GRATUITE PENTRU ......... Rezultatele se văd....

  Companie controlata de Sif 5 doar de fatada ca in spate este Sif 1 manipuleaza pretul actiunii pe bursa cu cate o tranzactie de cate 1 actiune de mai bine de jumatate de an(09.12.2021) cand pretul actiunii era de 56,00 lei/actiune. Azi pretul este de 115,00 lei/actiune.

  Modelul seamna izbitor cu SIFI prin manipularea VUAN de la Sif 1. 

  1. la ora 18:00 a mai fost o tranzactie cu 1 actiune FLAO la pret de 105,00 lei.

   nu miroase a bine. 

  "Cainii latra, ursul merge!" si uite asa ei au pus mana pe cele trei sif-uri si pe milioanele lor si nu le pasa de nimeni. Securistii au pus la cale schema si au sif-urile si milioanele de euro noi ne alegem cu praful de pe toba, miorlaim pe aici, pe acolo, vedem cum ne fura mai latram putin si ASF legalizeaza furtul. Astea sunt h.o.tii si m.a.f.iotii care conduc Romania. Asta au facut mereu ne-au furat si jecmanit si noi tacem.

  Domnule,

  Cazul de astazi de la primaria Clotil.. ei estesi el edificator.  

  Doamna, luata cu salvarea astazi, a facut probabil AVC pe scarile primariei Cloti...ei, la auzul vestii ca, la doi ani de la depunerea cererii, autorizatiile aferente acesteia au expirat si prin urmare cererea ei privind eliberarea unui PUZ (sau .... ) nu va intra in atentia reprezentantilor primariei, a sedintei de comitet, nici acum.  

  Acest caz este un caz grav, ca multe altele care se petrec in tara si care trebuie sa intre imediat in atentia procuraturii.  

  Faptul ca raspunsul la cererea doamnei a fost amanat de responsabilii din primarie, pana cand autorizatiile anexate cererii au expirat, ne face sa credem ca acolo poate fi si probabil este, un act de coruptie.  

  Ce alt motiv sa fie? 

  Ca noi cetatenii intelegem ca numai daca doamna in cauza nu a platit spaga obisnuita, fara de care asemenea autorizatii nu se elibereaza probabil la primaria Clotil.. ei s-a ajuns in aceasta situatie.  

  Bine, asa intelegem si banuim noi cetatenii.

  Ca procurorii poate inteleg altceva. Daca se duc pe acolo.  

  ...

  1. A-MI ADUC AMINTE , D-LE MADADI , DE UN LUCRU CARE S-A PETRECUT IN FAMILIA MEA , ACUM 30 - 35 DE ANI , IN URMA !!! UN LUCRU LA CARE , IN MOMENTUL ACELA , NU MA ASTEPTAM !!! SI CARE M-A SURPRINS CUMPLIT , IN MOD NEPLACUT !!! TATAL MEU , CA SI MAMA DE ALTFEL , A FOST UN OM EXTREM DE MUNCITOR , NU PUTEA SA STEA FARA SA NU FACA CEVA , ERA OBISNUIT CU MUNCA FIZICA , CU MUNCA GREA , CU MUNCA BRUTA , A IESIT LA PENSIE DUPA 43 DE ANI PE CARTEA DE MUNCA , LA VARSTA DE 60 DE ANI !!! INNEBUNEA SA STEA ACASA , ASA CA SI-A GASIT DE LUCRU IN ALTA PARTE , CATE 4 ORE PE ZI !!! DAR EL RAMANEA ACOLO PANA SEARA , SI FACEA MUNCA IN PLUS , DIVERSE CIUBUCURI , CU CARE A-SI INMULTEA PENSIA !!! AZI ASA , MAINE ASA ........... LA UN MOMENT DAT , A VENIT IN CAMERA MEA , S-A ASEZAT LANGA MINE IN PAT , A OFTAT DIN ADANCUL SUFLETULUI , SI MI-A ZIS : '''''' ASTA , NU E VIATA !!! FERICE DE CINE A MURIT , SI A SCAPAT DE AICI !!!!!!!!!!!! ''''''' . DE CE ZICI ASTA , TATA ??????? L-AM INTREBAT EU !!! STIU EU , DE CE ZIC !!! ASTA , NU E TARA , SA TRAIESTI IN EA !!!!!!!!!!!! LOCUL ASTA , E O TARA A NIMANUI , E TARA UNOR BANDITI !!!!!!!!!!! M-AM CUTREMURAT IN ADANCUL MEU , SI NU I-AM RASPUNS !!!!!!!!!!! ACUM , LA 25 DE ANI DE LA MOARTEA LUI , AI SARUT MAINILE , SI AI DAU , O DATA IN PLUS , DREPTATE !!!!!!!!!!!!! UN OM SIMPLU , UN OM CU 7 CLASE , A VAZUT CEEA CE OAMENI EXTREM DE CULTI SI DE SCOLITI DIN ROMANIA , N-AU VAZUT , S-AU S-AU FACUT CA NU VAD , MONSTRUOZITATEA CARE S-A PETRECUT SI SE PETRECE IN CONTINUARE IN ACEST TARAM , UITAT DE DUMNEZEU !!!!!!!!!!!! INTR-O ASEMENEA TARA A-TI NIMERIT , D-LE MADADI !!!!!!!!!!!!! O TARA DIN CARE PROPRII EI LOCUITORI , FUG CU MILIOANELE , MAI RAU CA IN SIRIA !!!!!!!!!!!!!! MAI MULTI , CA IN SIRIA !!!!!!!!!!!!!!!

  in special inspectorii Anaf din cadrul Control Venituri persoane fizice care emit Decizii de impunere abuzive persoanelor controlate dar lor ,patrimoniul personal care creste anual cu zeci de hectare agricole, apartamente...gen Banciu Iulian din Anaf Galati....cum ii acopera ANI, institutia de control a functionarului public.

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro