Universitatea din Bucureşti, campioană naţională la angajabilitatea absolvenţilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 septembrie

Sursa foto: facebook / unibuc

Sursa foto: facebook / unibuc

English Version

Anul universitar începe cu câteva topuri interesante, menite să ofere un plus de mândrie studenţilor. Universitatea din Bucureşti (UB) este prima universitate din România în ceea ce priveşte rezultatele angajabilităţii absolvenţilor şi reputaţia în rândul angajatorilor, conform primei ediţii dedicate Europei a clasamentului Quacquarelly Symonds (QS) World University Rankings 2024 - Europe, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spaţiul academic la nivel mondial. Conform instituţiei de învăţământ: "Universitatea din Bucureşti se menţine şi anul acesta printre cele mai importante universităţi europene. Astfel, pentru indicatorul care vizează rezultatele angajabilităţii absolvenţilor (Employment Outcomes), Universitatea din Bucureşti este poziţionată în primele 70 de universităţi din Europa din 690 de instituţii care au fost incluse în clasamentul din acest an, în timp ce pentru indicatorul care vizează reputaţia în rândul angajatorilor (Employer Reputation), Universitatea din Bucureşti se situează pe poziţia 204 la nivel european. În clasamentul general QS World University Rankings 2024 - Europe, Universitatea din Bucureşti ocupă locul al doilea la nivel naţional şi locul 276 în Europa.". În ceea ce priveşte clasamentul la nivel mondial, Quacquarelly Symonds (QS) World University Rankings 2024, aflat la cea de-a 20-a ediţie, pentru indicatorul care vizează rezultatele angajabilităţii absolvenţilor (Employment Outcomes), Universitatea din Bucureşti este poziţionată în primele 250 de universităţi din lume din 2.963 de instituţii care au fost incluse în clasamentul din acest an, în timp ce pentru indicatorul care vizează reputaţia în rândul angajatorilor (Employer Reputation), Universitatea din Bucureşti se situează pe poziţia 586 la nivel mondial.

Clasamentul QS World University Rankings - Europe se află la prima ediţie şi oferă o ierarhie a celor mai importante instituţii de învăţământ superior din Europa, bazată pe 12 indicatori de performanţă, grupaţi în patru categorii: cercetare (Research and Discovery), angajabilitate (Employability and Outcomes), experienţa de învăţare (Learning Experience), internaţionalizare (Global Engagement) şi sustenabilitate (Sustainabilty).

UBB se situează pe primul loc în România în rankingul britanic QS

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se situează pe primul loc în România şi pe 15 în Europa de Est în rankingul britanic QS al universităţilor. Potrivit unui comunicat al universităţii: "UBB - pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est şi pe locul 260 în Europa, în cel mai recent şi mai utilizat clasament internaţional al universităţilor, rankingul britanic QS. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă locul I în ţară, locul 15 în Europa de Est şi locul 260 în Europa (între primele 38% din 690 de universităţi incluse din 46 de ţări), conform rankingului britanic QS al universităţilor, dat publicităţii miercuri, 20 septembrie 2023 (QS World University Rankings: Europe - https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings)". Clasamentul QS este cel mai utilizat clasament al universităţilor, reunind indicatori complecşi de educaţie, cercetare-dezvoltare-inovare şi relaţie cu societatea, inclusiv de angajabilitate, internaţionalizare şi sustenabilitate. Ţările europene eligibile în acest ranking sunt cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei, iar 4 dintre acestea nu au nicio universitate inclusă în acest ranking. Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David a declarat: "Sigur că mă bucură această performanţă! Dar aşa cum am spus că nu trebuie făcut un 'doliu naţional' în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai, dar că trebuie să învăţăm din asta să facem ceea ce trebuie făcut pentru mediul academic românesc, această performanţă nu anulează, ci amplifică nevoia de regândire a arhitecturii mediului academic românesc şi a finanţării excelenţei academice, dacă vrem să creştem sau măcar să rămânem la acest nivel şi în acest ranking. Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universităţi, iar, conform recomandărilor Comisiei Europene prin COARA, acestea trebuie văzute doar prin această logică. În plus, fluctuaţiile în diverse rankiguri - ex. prezenţe, neprezenţe, poziţii/ranguri diferite -, determinate mai ales de nuanţele diferite în criteriile de clasificare, sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are sub acest aspect cea mai bună performanţă din istoria sa". Potrivit sursei citate, în "Metarankingul Universitar" (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educaţiei, iar ulterior, cu aceeaşi metodologie, de alte organizaţii academice), care reuneşte 9 rankinguri/clasamente internaţionale majore ale universităţilor, UBB a ocupat constant prima poziţie în ţară şi a crescut constant ca performanţă din 2016 în 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb