USR:Compensarea şi plafonarea preţurilor din energie - un mijloc de risipire a bugetului de stat

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 9 august

Compensarea şi plafonarea preţurilor din energie - un mijloc de risipire a bugetului de stat

În locul compensării şi plafonării preţurilor din energie decisă de guvernul PSD- PNL- UDMR, putea să fie subvenţionată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde, susţin reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

"Cu alte cuvinte, în loc de 40 miliarde lei risipiţi, am fi putut avea în România un supliment de putere instalată care este echivalentul a 25 de centrale de la Porţile de Fier 2 sau a şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului", arată reprezentanţii USR.

Mai mult, deputatul Radu Miruţă, membru - din partea USR - în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a precizat:

"La o estimare optimistă, schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie costă statul român 40 miliarde lei, doar pentru nouă luni, dintre care doar una singură de iarnă. Dincolo de riscurile previzibile că, neavând de unde să fie achitaţi aceşti bani către furnizori, unii vor trage cortina şi va fi un prim şoc adevărat în România, după cheltuirea acestei sume impresionante doar pentru nouă luni, sistemul energetic românesc nu se alege practic cu nimic. Cheltuim suma orbitoare de 8 miliarde euro şi suntem în acelaşi punct, ba mai îndatoraţi, într-o poziţie chiar mai greu de mişcat".

Reprezentanţii USR arată că un simplu calcul - ce include un preţ real pe piaţa liberă de 1.000 euro pentru fiecare Kilowatt instalat în panouri fotovoltaice (cu invertor şi tot ce trebuie pentru a deveni prosumator) - relevă că din 8 miliarde euro, cât costă schema de plafonare a preţurilor în primele 9 luni de când a fost adoptat OUG 27, ar fi putut rezulta 8 GW putere instalată răspândită în gospodăriile oamenilor.

Aceşti 8 GW înseamnă puterea a 25 de centrale electrice precum cea de la Porţile de Fier 2 sau a aproape şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului. Sau a 37 de centrale de la barajul Vidraru. Toate acestea, în condiţiile în care, în acest moment, puterea totală instalată în România este de aproximativ 18.000 MW.

"Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL ar fi putut spori cu 44%, puterea instalată a României, energie verde, în curtea a milioane de români, cu surse răspândite pe toată suprafaţa ţării, neîncărcând sistemul de distribuţie (producerea şi consumul s-ar întâmpla în lanţul scurt), reducându-se semnificativ costul facturilor plătite de populaţie. Nu în ultimul rând, Guvernul PSD-PNL ar fi putut aplica schema de plafonare şi compensare doar pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, iar restul banilor i-ar fi putut folosi pentru a subvenţiona instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodării. Şi tot ar fi fost acoperit consumul total zilnic de energie (de 5.500 MWh) sau s-ar fi obţinut o putere suplimentară de aproximativ 17 ori cât Porţile de Fier 2", se arată în comunicatul de presă al USR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da, un punct de vedere logic, subvenționezi curentul și la cei cu pensii speciale sau bugetari de lux, în loc ca de banii ăștia sa faci licitații pentru construirea de parcuri solare - ANRE va proiecta și administra parcurile ca să-și merite lefurile babane, în 6 luni poți construi un parc la cheie!

    usr se intrece in aberatii cu psdul ... asa-i cand poetii is la conducere.

    La cârmă oameni paraleli cu realitatea ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro