Val de caniculă în mai multe zone ale globului

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 mai

Val de caniculă în mai multe zone ale globului

English Version

Lumea se pregăteşte pentru o vară cu temperaturi record. Semnalele sunt clare şi vin din mai multe zone. Finlanda a înregistrat o lună mai neobişnuit de călduroasă, cu temperaturi ce au depăşit valoarea de 25 de grade Celsius, un record pentru această ţară, a anunţat institutul finlandez de meteorologie.

O avertizare a fost emisă pentru perioada cuprinsă între zilele de marţi şi vineri, valabilă pentru mare parte a teritoriului Finlandei, fiind prognozate maxime de peste 27 de grade Celsius. "Este probabil prima dată când emitem o avertizare de caniculă în luna mai", a declarat Iiris Viljamaa de la Institutul Finlandez de Meteorologie, precizând că o astfel de alertă se emite de obicei cel mai devreme în luna iunie. Schimbările climatice induse de om vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat unii oamenii de ştiinţă. "Clima finlandeză a cunoscut întotdeauna schimbări meteorologice, însă astăzi schimbările climatice întăresc acest tip de fenomene", a spus meteorologul Leena Laakso. Valorile actuale sunt cu aproximativ 10 grade Celsius peste temperaturile medii normale în luna mai, a adăugat ea. Avertizarea de caniculă se adresează populaţiilor vulnerabile, precum bătrânii, copiii sau persoanele bolnave, sfătuite să se protejeze de căldură, conform unui comunicat emis de Institutul de Sănătate din Finlanda. "În Finlanda, suntem obişnuiţi cu vremea răcoroasă, iar populaţia începe deja să aibă probleme de sănătate asociate direct cu acest tip de vreme", a declarat Viljamma. Luni, temperaturile au oscilat între 24 şi 28 de grade Celsius ca urmare a unui sistem de înaltă presiune, combinat cu un val de aer cald, uscat, venit dinspre sud. Oraşul Salo, situat în sud-vestul Finlandei, a înregistrat sâmbătă 28,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură consemnată până acum în acest an. Mercurul din termometre se va menţine la aceste niveluri până la sfârşitul lunii, potrivit meteorologilor.

Autorităţile pakistaneze au emis o avertizare pentru femeile însărcinate şi persoanele în vârstă cu privire la pericolele pe care le reprezintă valul de căldură sufocantă care afectează ţara, cu temperaturi care au ajuns până la 53 de grade Celsius, informează DPA. "Intensitatea, frecvenţa şi durata valurilor de căldură din Pakistan sunt în creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Femeile însărcinate, copiii şi vârstnicii sunt cei mai vulnerabili", a declarat Muhammad Saleem, purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez pentru Schimbări Climatice. Duminică, în Mohenjo Daro, unul dintre cele mai vechi oraşe majore din lume, situat în provincia Sindh, a fost înregistrată temperatura de 53 de grade Celsius, potrivit Departamentului de metrologie din Pakistan. Temperaturile din luna mai 2024 sunt cu 5-7 grade Celsius peste valorile înregistrate în trecut în această perioadă a anului în Pakistan.

Muhammad Saleem a precizat că meteorologii pakistanezi se aşteaptă ca valul de căldură să continue până la sfârşitul acestei luni, urmând ca alte două valuri de căldură să afecteze mai multe regiuni în luna iunie. El a adăugat că indicele de căldură se va înrăutăţi din cauza acoperirii reduse cu păduri şi vegetaţie. Guvernul din Pakistan a ordonat închiderea şcolilor, amânarea examenelor, plasarea spitalelor în stare de urgenţă şi amenajarea a mii de centre de asistenţă împotriva căldurii din cauza vremii extreme. Pakistanul este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de carbon, dar se află printre cele mai vulnerabile 10 ţări din lume în faţa schimbărilor climatice. Inundaţiile, eroziunea solurilor, ploile torenţiale, secetele şi smogul care înrăutăţeşte calitatea aerului s-au intensificat în Pakistan în ultimii ani. Sute de oameni mor în Pakistan în fiecare an din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice, în timp ce alte câteva mii de persoane îşi pierd locuinţele şi mijloacele de trai în această ţară care nu contribuie aproape deloc la emisiile globale de carbon.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb