Vecinii au început culesul de... petale de trandafir

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 mai

Vecinii au început culesul de... petale de trandafir

English Version

Trandafirii i-au făcut cunoscuţi în toată lumea pe vecinii de la sud de Dunăre. Sezonul de culegere a trandafirilor s-a deschis pe plantaţiile din apropierea oraşului Kazanlak (sud), într-o regiune considerată drept cea mai bună din Bulgaria pentru cultivarea trandafirilor. Un ritual al recoltei desfăşurat în apropierea satului Cherganovo a fost inclus în programul celei de-a 121-a ediţii a Festivalului Trandafirilor, conform administraţiei locale.

Vizitatorii au putut urmări o demonstraţie de distilare a trandafirilor şi au putut gusta dulceaţă de trandafiri şi lichior de trandafiri. Zilele de culegere a trandafirilor sunt organizate în fiecare sfârşit de săptămână până la 2 iunie.

Trandafirii trebuie culeşi dimineaţa devreme, înainte de răsăritul Soarelui, conform organizatorilor. Culesul se încheie de obicei până la ora 9 dimineaţa, pentru că petalele de trandafiri au o concentraţie mai mare de ulei esenţial între 4 şi 8 dimineaţa. În mod tradiţional femeile cântă în timp ce culeg petalele de trandafiri şi se întrec cine culege mai multe. Apoi, administratorii plantaţiei îşi fac apariţia pentru a colecta recolta şi pentru a-i plăti pe culegători. Distilarea trandafirilor începe direct după ce recolta primei zile este culeasă. Cazanele sunt încărcate cu petale de trandafiri şi apă. Trandafirii care sunt culeşi trebuie să fie complet înfloriţi pentru a conţine nivelurile maxime de ulei. Este nevoie de aproximativ 2,5 - 3 tone de petale de trandafiri pentru a obţine un kilogram de ulei de trandafiri. Primul distilat este cunoscut drept apă de trandafiri. După cea de-a doua distilare rezultă uleiul de trandafiri. Bulgaria este unul dintre primii trei producători de ulei de trandafiri din lume. Conform Ministerului Agriculturii, în Bulgaria sunt 2.943 cultivatori înregistraţi de trandafiri (date din 7 martie 2024). Plantaţiile de trandafiri acoperă o suprafaţă de 5.367 hectare. Procesatorii de trandafiri înregistraţi sunt în număr de 67 şi sunt folosite 53 de facilităţi de procesare. În 2023, Bulgaria a exportat 1.370 kg de ulei de trandafir la un preţ mediu de 9.168 de euro/kg. Majoritatea exporturilor se îndreaptă spre SUA, China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud şi Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb