XTB: "Investitorii speră la o pivotare din partea Rezervei Federale şi se tem de recesiune, în 2023"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie

XTB: "Investitorii speră la o pivotare din partea Rezervei Federale şi se tem de recesiune, în 2023"

După prăbuşirea cauzată de COVID din 2020 şi un euforic 2021, am avut un 2022 destul de turbulent, în care temerile faţă de inflaţie au împins preţurile acţiunilor în jos, iar războiul din Ucraina a generat volatilitate în pieţele energetice. Privind spre 2023, investitorii simt un amestec de speranţe legate de un pivot al Rezervei Federale din SUA şi temeri cauzate de recesiune, se arată într-un raport al XTB.

Conform casei de brokeraj, inflaţia, politica Rezervei Federale, războiul din Ucraina, piaţa cripto, recesiunea profiturilor, preţurile petrolului şi gazelor, precum şi bula imobiliară speculativă din China, reprezintă şapte aspecte cruciale legate de 2023, din perspectivă economică, pentru investitori.

În absenţa unui şoc pe partea de ofertă, inflaţia este posibil să se reducă în 2023

Inflaţia a fost tema principală a pieţelor financiare pentru o lungă perioadă de timp şi principalul motiv din spatele deprecierilor suferite de majoritatea claselor de active în 2022. Evident, marea întrebare a investitorilor este: va scădea inflaţia? O întrebare şi mai importantă este: cât de repede şi la ce niveluri?

De luat în calcul că inflaţia este deja în scădere în SUA şi probabil că acest proces va continua, arată casa de brokeraj în raport.

Conform XTB, constrângerile ce ţin de logistica globală par să se atenueze pe măsură ce companiile fac ajustări. Acest lucru este bine ilustrat atât de scăderea preţurilor la transport, cât şi de scăderea indicatorilor ce arată presiunea preţurilor din componenţa sondajelor de afaceri. În absenţa unui alt şoc pe partea de ofertă, inflaţia s-ar putea reduce în 2023.

Totuşi, întrebarea este cât de mult se va reduce inflaţia, adică dacă se va atinge ţinta de 2% a Fed până la sfârşitul anului sau se va menţine la niveluri care nu vor permite Rezervei Federale să stea prea relaxată, mai scrie echipa de la XTB.

XTB: "Investitorii speră la o pivotare din partea Rezervei Federale şi se tem de recesiune, în 2023"

Investitorii speră că o perspectivă mai favorabilă privind inflaţia poate convinge băncile centrale să-şi inverseze cursul politicii monetare, în 2023

Niciodată în istorie, ratele dobânzilor nu au fost atât de scăzute cum au fost în perioada 2009 - 2020, efectiv la 0% în SUA şi chiar negative în Europa şi Japonia, se arată în raportul casei de brokeraj.

Drept urmare, indicii de acţiuni au câştigat mai mult decât sugerează performanţa profiturilor sau a PIB-ului, rezultând valori ridicate ale indicatorilor de performanţă, cum ar fi raportul preţ-câştig sau raportul preţ-vânzări. Investitorii speră că o perspectivă mai favorabilă privind inflaţia poate convinge băncile centrale să-şi regândească deciziile recente şi să inverseze cursul politicii monetare în 2023, conform XTB.

Prima de risc de piaţă asociată războiului din Ucraina pare a fi mică, dar există sectoare care au de câştigat de pe urma sfârşitului conflictului armat

Războiul din Ucraina a avut ca rezultat o primă semnificativă de risc de piaţă, înţeleasă şi în acest caz ca risc geopolitic. După cum se dovedeşte, valoarea sa este invers proporţională cu distanţa de la centrul conflictului, conform raportului.

Prima de risc de piaţă asociată războiului din Ucraina pare a fi mică, estimată la 2-3% P/E, dar rămân totuşi sectoare care au de câştigat de pe urma sfârşitului conflictului armat. Industriile care au suferit cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina sunt sectorul alimentar şi agricol. Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru peste 20% din exporturile globale de porumb, Ucraina având cea mai mare pondere, conform XTB.

XTB: "Investitorii speră la o pivotare din partea Rezervei Federale şi se tem de recesiune, în 2023"

XTB: "Investitorii speră la o pivotare din partea Rezervei Federale şi se tem de recesiune, în 2023"

Odată cu scăderea inflaţiei şi relaxarea lentă a politicii monetare, criptomonedele pot reveni în graţiile investitorilor

Criptomonedele, unele dintre cele mai importante beneficiare ale politicii fiscale şi ale ratelor scăzute de dobândă în timpul pandemiei de coronavirus, au primit o lovitură puternică, se menţionează în raport.

În plus, industria s-a confruntat cu probleme interne cauzate de un val de falimente şi prăbuşiri ale proiectelor importante de criptomonede. În pofida scăderilor masive şi a scandalurilor, interesul pentru criptomonede a persistat. Până în prezent, fiecare piaţă de criptomonede a creat oportunităţi de investiţii, dar şi perioade de volatilitate sporită. În contextul incertitudinii şi al scăderii preţurilor, adoptarea tehnologiei blockchain a fost accelerată. Odată cu scăderea inflaţiei şi relaxarea lentă a politicii monetare, criptomonedele ar putea reveni în graţiile investitorilor în 2023, conform XTB.

Din punct de vedere istoric, preţul Bitcoin a început să crească cu aproximativ 1 an şi 3 luni înainte de înjumătăţire. Următoarea reducere la jumătate este programată pentru aprilie 2024, ceea ce dă speranţe cumpărătorilor pentru 2023, mai scrie casa de brokeraj. În opinia sa, câştigătorii schimbării sentimentului pe piaţa, în afară de Bitcoin, pot fi proiecte legate de: contracte inteligente (Ethereum, Chainlink), proiecte NFT (Polygon, Algorand), stocare date descentralizate (Filecoin) şi tendinţa Metaverse (Decentraland, Sandbox).

Slăbirea câştigurilor poate continua şi în 2023

Încetinirea economiei şi temerile de recesiune au fost factori importanţi pentru pieţele financiare în 2022 şi vor continua să fie şi în 2023, scrie XTB.

Creşterea profiturilor companiilor în Statele Unite a început deja să încetinească, dar nu a căzut încă în teritoriul negativ. Pe măsură ce inflaţia a continuat să accelereze peste ţinta Fed, banca centrală a SUA a implementat o înăsprire agresivă în încercarea de a controla creşterea preţurilor. Indicatorii de performanţă care s-au dovedit fiabili, cum ar fi, de exemplu, indicatorul ISM privind producţia, sugerează că slăbirea câştigurilor poate continua şi în 2023, conform casei de brokeraj

Potrivit XTB, au existat trei recesiuni ale veniturilor până acum în secolul 21 - spargerea bulei dot-com, criza financiară globală şi Covid.

În timp ce scăderea pieţelor de valori indusă de Covid a fost de scurtă durată din cauza unor cantităţi enorme de stimulente fiscale şi monetare, celelalte două au avut unele asemănări. Şi anume, amploarea similară a scăderii după ce ritmul de creştere a câştigurilor a devenit negativ. Deoarece ritmul de creştere a câştigurilor lunare a intrat în teritoriul negativ comparativ cu luna în care bursele de acţiuni au atins cel mai scăzut nivel, S&P 500 a pierdut 33,4% după spargerea bulei "dot-com", respectiv 29,4% în perioada crizei financiare globale, se arată în raportul casei de brokeraj.

Conform XTB, acest lucru nu înseamnă că bursele de valori vor înregistra o scădere similară în cazul în care ritmul de creştere a câştigurilor devine negativ. Totuşi, această situaţie oferă un indiciu: cu excepţia evenimentelor de tipul "lebădă neagră" precum Covid, o scădere importantă a câştigurilor tinde să înceapă în timpul unei pieţe bear, mai degrabă decât la începutul sau sfârşitul acesteia.

Dacă stocurile de gaze vor scădea sub nivelul de anul trecut, atunci preţul se poate îndrepta către maximele din 2022 sau chiar spre vârful din 2008

Preţurile gazelor s-au stabilizat după un 2022 turbulent, iar acum investitorii se întreabă dacă stocurile vor fi suficiente pentru următoarea iarnă, se arată în raport.

Desigur, problema penuriei de gaze nu se aplică în SUA, dar Statele Unite au şi anumite angajamente faţă de partenerii strategici din Europa şi Asia. Este posibil ca acest lucru să crească exporturile şi să aducă alte limitări ale ofertei pe piaţa internă.

Stocurile din SUA, în comparaţie cu anul precedent, indică faptul că este posibil ca maximul de preţ să fi fost deja atins. Cu toate acestea, trebuie să ştim că Rusia nu va transfera gaze către Europa anul viitor, aşa că SUA vor trebui să acopere acest deficit. Dacă nivelurile comparative ale stocurilor îşi schimbă din nou direcţia, adică vor scădea sub nivelul de anul trecut, atunci preţul se poate îndrepta către maximele din 2022 sau chiar spre vârful din 2008, conform XTB.

Forumul Economic Mondial a estimat că fiecare scădere de 1% a PIB-ului în China poate duce la o reducere cu 0,3% a PIB-ului global

Piaţa imobiliară joacă un rol crucial în economia chineză. De fapt, reprezintă aproape 30% din PIB, aproximativ 40% din totalul creditelor bancare şi aproximativ 70% din averea gospodăriilor, se arată în raportul casei de brokeraj.

Conform XTB, valurile ulterioare de infecţii cu Covid au dus la o înăsprire a restricţiilor care au perturbat producţia şi alte afaceri, inclusiv dezvoltatorii imobiliari. Întârzierile semnificative în finalizarea clădirilor au dus la o scădere a vânzărilor, construcţii noi fiind începute, iar preţurile au rămas relativ stabile. Evergrande şi alţi câţiva dezvoltatori aproape că s-au prăbuşit în urma nerespectării plăţilor datoriilor. Guvernul chinez a intervenit pentru a preveni spargerea bulei, dar sprijinul a fost insuficient.

Potrivit guvernului de la Beijing, piaţa imobiliară ar trebui să servească nevoilor de locuinţe, nu speculaţiilor, iar acţiunile actuale sunt în contradicţie cu această abordare. Deşi China diminuează restricţiile Covid şi impulsul de creditare se redresează, nu se poate observa o îmbunătăţire similară în cazul creditelor pentru locuinţe noi, menţionează XTB.

Kenneth Rogoff de la Universitatea Harvard estimează că o scădere cu 20% a investiţiilor legate de proprietăţi poate reduce PIB-ul chinez cu 5% până la 10%, iar Forumul Economic Mondial a estimat că fiecare scădere de 1% a PIB-ului în China poate duce la o reducere cu 0,3% a PIB-ului global. Acesta este riscul care continuă să planeze asupra economiei globale şi mai ales asupra celei chineze, se arată în raportul casei de brokeraj.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania nu intra in criza, nici nu cunoaste cuvantul asta!

    3000 euro mp la Cluj! 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro