XTB: Sfârşitul creşterilor de dobânzi se apropie, după o inflaţie sub aşteptări în SUA

F.D.
Macroeconomie / 11 august 2023

XTB: Sfârşitul creşterilor de dobânzi se apropie, după o inflaţie sub aşteptări în SUA

Indicele anual al preţurilor de consum din SUA a urcat de la 3% la 3,2% în luna iulie, ceea ce reprezintă o valoare uşor mai mică decât cea anticipată, de 3,3%. Inflaţia de bază - care exclude preţurile la energie şi alimente - a încetinit de la 4,8 la 4,7% faţă de anul trecut, în timp ce ambii indicatori lunari s-au plasat la 0,2%, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit unei analize a casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB, acest nivel este în linie cu aşteptările pieţei, cu mediile pe termen lung şi cu atingerea ţintei de inflaţie a Fed până în 2025. În acest context, continuarea politicii de majorare a dobânzilor de către Rezerva Federală este pusă sub semnul întrebării.

În rândul analiştilor americani a existat îngrijorarea că preţurile mai mari la combustibili se vor transfera într-un salt mai mare al inflaţiei în mijlocul verii şi că această tendinţă va continua şi în august. Cu toate acestea, se pare că preţurile mai mari la energie au fost compensate de scumpiri mai mici decât se aşteptau şi chiar de ieftiniri la alte categorii. Preţurile la maşinile noi şi la cele second-hand au reprezentat principalele scăderi. Analiştii XTB arată că preţurile la electricitate au scăzut şi ele, în ciuda unei creşteri destul de semnificative a preţurilor la gazele naturale din SUA. Acestea reprezintă un combustibil important peste Ocean pentru producerea de energie electrică. Totuşi, cea mai mare scădere a fost raportată la tarifele transportului aerian, dar acest element are o pondere foarte mică, de doar 0,6%, în totalul indicelui preţurilor de consum.

În timp ce tarifele combustibililor sunt importante şi au crescut considerabil în luna iulie, elementul imobiliar continuă să fie un factor cheie al inflaţiei din SUA. Locuinţele au o pondere de 34,7% în indice: preţurile din această categorie au crescut cu 0,4% în luna martie, ajungând la un avans anual de 7,7% în iulie. Cu toate acestea, analiştii de la Varşovia ai XTB punctează faptul că datele referitoare la locuinţe tind să fie întârziate, în timp ce contribuţiile sale la indicele preţurilor de consum ar trebui să scadă în lunile următoare.

Din punctul de vedere al Fed, datele din iulie oferă mai mult confort pentru a menţine ratele dobânzilor neschimbate la şedinţa din septembrie şi, cel puţin, pentru a evalua situaţia. În plus, în cazul în care cifrele privind locurile de muncă din SUA pentru luna august dezamăgesc, iar raportul cu privire la inflaţie nu arată o revenire importantă a scumpirilor, creşterea dobânzii la şedinţa din septembrie devine şi mai incertă.

Părerile în rândul membrilor Fed sunt împărţite. Analiştii casei de brokeraj pe burse internaţionale remarcă faptul că Patrick Harker, unul dintre cei mai agresivi membri ai board-ului Rezervei Federale americane, sugerează posibilitatea menţinerii ratelor neschimbate. Fed va analiza, în primul rând, inflaţia de bază şi ar prefera să nu vadă o revenire a ratei anuale de creştere şi o creştere lunară care să fie în concordanţă cu ţinta fixată. Desigur, o nouă revenire a preţurilor la energie ar putea împinge indicele principal al preţurilor de consum mai sus până la sfârşitul anului. Dar cum preţurile la energie sunt absente din inflaţia de bază şi nu se află sub controlul Fed, bancherii centrali americani ar putea conchide că acţiunile lor de până acum au limitat într-adevăr inflaţia.

Dolarul american a avut o reacţie negativă la această ştire, iar perechea euro-dolar continuă să se tranzacţioneze peste pragul de 1,10. Indicii bursieri au câştigat teren, ceea ce este în linie cu tonul mai "prietenos" al datelor de joi privind inflaţia. De asemenea, pieţele monetare şi-au redus aşteptările agresive şi acum acordă o probabilitate de doar 10% pentru o majorare a dobânzii la şedinţa din septembrie şi de aproximativ 20% pentru o creştere la şedinţa din noiembrie, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb