ZIARUL BURSA

24 septembrie 2018
Fotografie de MAKE

MIRCEA URSACHE, AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ:"Companiile din Fondul Suveran trebuie listate într-un an de la lansare­"

Piaţa de Capital / 24 septembrie 2018

"În proiectul Legii fondurilor de investiţii alternative am propus inclusiv anularea prevederilor privind pragurile de deţinere la SIF-uri"  

"Solicit, în mod public, oricărei persoane care vrea să investească în piaţa Forex sau în criptomonede să verifice dacă intermediarii prin care fac acest lucru sunt autorizaţi şi apar pe site-ul Autorităţii"

Reporter: Ce părere aveţi despre forma propusă pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi ce impact credeţi că va avea asupra pieţei de capital, în situaţia în care va fi înfiinţat?

Mircea Ursache: Înfiinţarea unui Fond Suveran în România este o necesitate stringentă, scopul oricărui astfel de Fond fiind de a finanţa mari proiecte de dezvoltare ale ţării.

Daniela Gabor: "BNR a încercat să tempereze creditarea prin creşterea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, dar succesul a fost limitat".

Să "mulţumim" BNR pentru economia subprime a României

Călin RecheaBănci-Asigurări / 24 septembrie 2018

Călin Rechea

Aniversarea celor 10 ani de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a fost "sărbătorită" cum se cuvine în presa internaţională. Bloomberg, Reuters şi Financial Times au publicat "seriale" întregi, iar concluzia consiliului editorial de la Bloomberg a fost că "nu am învăţat nimic din lecţia Lehman Brothers".

Greu de... demis

Greu de... demis

George MarinescuPolitică / 24 septembrie 2018

Liviu Dragnea se dovedeşte, după Traian Băsescu şi Ion Iliescu, unul dintre politicienii cel mai greu de urnit dintr-o funcţie de conducere. Acest lucru a reieşit în timpul dezbaterilor aprinse de la şedinţa Comitetului Executiv Naţional, când soarta PSD nu a fost tranşată definitiv, deşi tabăra puciştilor şi-a menţinut acuzaţiile la adresa lui Liviu Dragnea şi solicitările privind demisia din fruntea partidului şi de la preşedinţia Camerei Deputaţilor.

Ofertele neangajante pentru achiziţionarea Băncii Româneşti - astăzi

TERMEN LIMITĂ:Ofertele neangajante pentru achiziţionarea Băncii Româneşti - astăzi

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 24 septembrie 2018

Ofertele neangajante pentru achiziţionarea Băncii Româneşti urmează să fie depuse astăzi, potivit informaţiilor din piaţă. Reprezentanţi ai sistemului bancar ne-au spus că, până acum, s-au arătat interesaţi de preluarea băncii cu capital elen Intesa Sanpaolo Bank, Fondul de investiţii J.C. Flowers, care a cumpărat şi Piraeus Bank, fondul grecesc deţinut de familia Vardinogiannis, care deţine Marfin Bank şi Patria Bank, deţinută de Fondul de investiţii Axxess Capital. De asemenea, conform surselor noastre, autorităţile ar intenţiona să preia Banca Româneas­că, prin EximBank.

Cartelul "Big Four" trebuie spart

PARLAMENTAR BRITANIC:Cartelul "Big Four" trebuie spart

A.V.Internaţional / 24 septembrie 2018

Cele patru mari firme de contabilitate şi audit de la nivel mondial ("Big Four") ar trebui "sparte" ca parte a unei restructurări radicale a industriei de profil, conform politicianului laburist John McDonnell, membru al Parlamentului de la Londra.

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr

Procurorul general, la mâna ministrului Justiţiei

George MarinescuPolitică / 24 septembrie 2018

Termenul stabilit de Tudorel Toader pentru finalizarea evaluării procurorului general Augustin Lazăr se împlineşte mâine, 25 septembrie, când, conform aşteptărilor coaliţiei de guvernare, ministrul de resort ar trebui să procedeze la fel ca în cazul Laurei Codruţa Kövesi şi să solicite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Augustin Lazăr.

"Transgaz s-a angajat să nu împiedice exporturile"

COMISIA EUROPEANĂ:"Transgaz s-a angajat să nu împiedice exporturile"

Mihai GongoroiCompanii / 24 septembrie 2018

Operatorul sistemului de transport de gaze naturale Trangaz s-a oferit să crească capacităţile de export de gaze de la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, în încercarea de a încheia, de comun acord, o anchetă a Uniunii Europene (UE) privind încălcarea normelor UE în materie de concurenţă de către operatorul român, a informat Reuters, vineri, citând Comisia Europeană.

Fiera Capital a vândut 4,25% din MedLife

Fiera Capital a vândut 4,25% din MedLife

A.I.Piaţa de Capital / 24 septembrie 2018

Fondul de investiţii înregistrat în Canada Fiera Capital, fostul Charlemagne Capital, a înstrăinat un pachet de 4,25% din acţiunile MedLife (M), ajungând la o deţinere de 2,97% din capitalul prestatorului de servcii medicale private, reiese dintr-un comunicat al emitentului remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Exploatarea termocentralelor pe cărbune trebuie prelungită până în 2030"

MINISTRUL ENERGIEI ANTON ANTON:"Exploatarea termocentralelor pe cărbune trebuie prelungită până în 2030"

F.A.Companii / 24 septembrie 2018

Perioada de exploatare a termocentralelor pe cărbune existente ar trebui prelungită până în 2030, pentru a asigura o tranziţie suportabilă către o energie curată şi pentru a putea garanta securitatea aprovizionării cu energie, a declarat ministrul Energiei Anton Anton, în cadrul Consiliului Informal Energie, organizat în Linz (Austria), în perioada 17 - 19 septembrie.

"Sectorul de construcţii de la noi - sub dorinţe şi aşteptări"

"Sectorul de construcţii de la noi - sub dorinţe şi aşteptări"

Companii / 24 septembrie 2018

(Interviu cu dr. Şerban Ţigănaş, preşedinte OAR şi secretar general UIA)

Reporter: Cum a evoluat piaţa arhitecţilor în ultimul an şi ce perspective are aceasta?

Şerban Ţigănaş: Nu se poate vorbi despre ultimul an, datele nefiind încă disponibile. Există un decalaj pentru analizele de piaţă. Recentul studiu realizat de IMAS la solicitarea OAR pentru evoluţia pieţei de arhitectură se închide cu 2016, dar tendinţele pot fi apreciate ca fiind în aceleaşi tendinţe pentru 2017. Piaţa de arhitectură s-a redresat după criză, dar nu a atins încă valorile de dinainte de aceasta. A cres­cut valoarea orei medii facturate de firmele de arhitectură cu circa 35%, ceea ce este substanţial, dar această valoare era foarte mică în anii 2012-2013, faţă de care comparăm. A crescut productivitatea salariaţilor din firmele de arhitectură, dar încă avem cea mai mică productivitate din sectorul industriilor creative. A crescut şi procentul din PIB ocupat de piaţa noastră, însă toate aceste creşteri, determinate de creşterile întregului sector al construcţiilor, s-au realizat faţă de valori iniţiale atât de mici, încât nu putem simţi situaţia actuală ca fiind satisfăcătoare.

Reporter: Ce probleme intâmpină arhitecţii şi cum ar putea să fie soluţionate acestea?

DEOSEBIRI ŞI ASEMĂNĂRI ÎNTRE ROMÂNIA ŞI RESTUL LUMIILa ei era criză pe când nu se vedea, noi o vedeam şi nu era

Mihai AntonescuMacroeconomie / 24 septembrie 2018

Mihai Antonescu

Spre sfârşitul toamnei anului 2008 adia un uşor vânt de criză. O briză. Nu prea o simţeam prin arealul nostru unic şi incomparabil, din cauza duduitului frenetic al economiei, invocat de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, aliat atunci, ca şi acum, dezinteresat personal, al unui bloc multipartit coagulat în jurul unui ghemotoc de interes naţional, ornat butaforic şi mirosind puternic a caşcaval şi a teamă de procuratură.

Criza, aşteptată de prin 2002 de vizionari ca Nouriel Roubini, George Brăiloiu şi subsemnatul, începuse să zguduie America şi se pregătea abitir de invazia vechiului continent.

Aveam în acele vremuri o firmă de import şi distribuţie de carte şcolară, de şi în limba engleză.

Comerţul cu manuale şcolare, o treabă delicată şi oarecum sezonieră, scădea de prin 2003, din cauza pierderii încrederii în învăţământ, redistribuirii bugetelor de familie şi mirajului în expansiune al profesiilor pentru care nu era nevoie de studii.

Prin 2007, afacerea intrase de-a dreptul în picaj.

Cum 2008 avea să fie, în opinia mea, ultimul an profitabil, lucru adeverit cu celeritate mai apoi, mi-am numărat banii rămaşi după plăţile ce nu puteau fi evitate şi mi-au rezultat fix 52.981 de euro.

Am cumpărat o maşină nouă, cu 33.000 de euro, am pus 3.000 de euro pe un Mastercard, 15.000, în bancnote mari, într-o borsetă, 1.981 de euro, în diverse coupuri, în buzunarul unei jachete, şi am plecat în vacanţă.

Peste 1.000 de locuri de cazare - deschise de Crăciun şi Revelion în Deltă

DE DOUĂ ORI MAI MULTE DECÂT ANUL TRECUTPeste 1.000 de locuri de cazare - deschise de Crăciun şi Revelion în Deltă

E.O.Companii / 24 septembrie 2018

Mai multe hoteluri şi pensiuni din Deltă care cumulează peste 1.000 de locuri de cazare şi-au anunţat intenţia să rămână des­chise pentru a primi turişti de Crăciun şi Revelion, dublându-se, astfel, faţă de anul trecut, capacitatea de cazare disponibilă, arată un studiu al Green Village, resortul de 4 stele din Sfântu Gheorghe, administrat de Grupul Eurolines România. Acesta subliniază că hotelierii se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi turişti, inclusiv o parte dintre cei cu vouchere de vacanţă, care n-au mai găsit loc la mare în vară, să aleagă Delta pentru Crăciun şi Revelion, o destinaţie mai ieftină, mai caldă şi mai puţin aglomerată decât staţiunile montane în perioada sărbătorilor de iarnă.

Rulaj de 73 milioane de lei

Rulaj de 73 milioane de lei

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 24 septembrie 2018

BET-BK, singurul indice în scădere 

Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacţionare a săptămânii în creştere, singurul coş de acţiuni care a scăzut, în şedinţa de vineri, fiind BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, care s-a depreciat marginal, cu 0,01%.

OMV Petrom, liderul randamentelor de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 SEPTEMBRIEOMV Petrom, liderul randamentelor de la BVB

Mihai GongoroiInvestiţii Personale / 24 septembrie 2018

Cu o creştere a cotaţiei de 6,41%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 13 - 20 septembrie, titlurile OMV Petrom (SNP) reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perioada menţionată.

Miercuri, 19 septembrie, pe site-ul e-nergia.ro, a apărut informaţia conform căreia în cadrul nou-înfiinţatei Comisii pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, din Senat, au fost introduse două amendamente la legea offshore.

Paradoxul mincinosului

Cristian PîrvulescuEditorial / 24 septembrie 2018

Cristian Pîrvulescu

Eubulide din Milet, un filosof contemporan şi adversar intelectual al lui Aristotel, ne-a lăsat, între altele, celebrul "paradox al mincinosului". Un paradox care, alături de paradoxul prizonierului, ne poate ajuta sa în­ţelegem mai bine viaţa politică româ­neas­că actuală.

Ediţia din 24.09.2018
Ediţia din 05.06.2020
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Lifestyle

MACRO NEWSLETTER 24 Septembrie 2018

Macroeconomie / 24 septembrie 2018

Activitatea în sectorul privat din Franţa s-a temperat peste aşteptări în septembrie 2018. Indicele agregat al activităţii a scăzut până la 53,6 (o valoare sub 50 arată contracţie), cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni, de la 54,9 în luna...

Bursele europene, atente la datele economice ale SUA

Bursele europene, atente la datele economice ale SUA

A.V.Internaţional / 24 septembrie 2018

Pieţele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenţi la datele pozitive privind economia SUA (producţia industrială şi activitatea din sectorul privat).

Titlurile grupului petrolier britanic BP Plc s-au...

Danske Bank, anchetată şi în Marea Britanie

Internaţional / 24 septembrie 2018

Agenţia naţională britanică pentru combaterea infracţionalităţii (NCA) a anunţat, vineri, că a deschis o investigaţie privind legăturile dintre firme înregistrate în Regatul Unit şi subsidiara estoniană a Danske Bank A/S, implicată într-un...

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii