ZIARUL BURSA

23 septembrie
Miniştrii USRPlus au anunţat că demisionează din Guvern

LA ÎNCHIDEREA EDIŢIEIMiniştrii USRPlus au anunţat că demisionează din Guvern

M.G.Politică / 7 septembrie 2021

Miniştrii USRPlus şi-au anunţat, aseară, la închiderea ediţiei, demisia în bloc, în semn de protest faţă de premierul Florin Cîţu, în contextul în care moţiunea de cenzură nu a intrat pe circuitul de aprobare. Varianta unei eventuale demisii în bloc fusese avansată ieri şi pe surse, înainte de şedinţa internă a partidului, în care s-a decis retragerea din Guvernul Cîţu.

Criza politică se transformă în haos politic

Criza politică se transformă în haos politic

Mihai GongoroiPolitică / 7 septembrie 2021

PSD îl apară tacit pe Florin Cîţu; social-democraţii, acuzaţi de blat cu Iohannis şi de comandă dublă, după ce au părăsit şedinţa ce urma să decidă calendarul moţiunii Liberalii încep să-şi atace preşedintele de partid şi să sune parlamentari AUR pentru a-i cumpăra cu sinecuri şi avantaje USRPlus acuză tertipuri şi abuzuri pentru salvarea "premierului zombie" Florin Cîţu; premierul, convocat de Iohannis la Cotroceni 

Criza politică se transformă, uşor-uşor, într-un veritabil haos politic. Ieri, singura posibilitate aparentă de salvare a premierului Florin Cîţu rămăsese alternativa unui guvern minoritar PNL-UDMR cu sprijin PSD, asemănător cu perioada de guvernare Tăriceanu din 2007-2008, guvern care a avut sprijinul efectiv a doar 18% din Parlament, la vremea respectivă.

Premierul Cîţu a fost convocat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe fondul crizei, în timp ce parlamentarii PNL au lansat suspiciuni cu privire la semnăturile aferente moţiunii şi au depus formal o cerere eşuată de verificare a semnăturilor. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a preluat acuzaţia semnăturilor presupus neconforme, părând că dă înapoi şi cimentând, totodată, acuzaţiile că există o înţelegere reciprocă cu preşedintele Iohannis şi că se va tergiversa în continuare calendarul moţiunii de cenzură.

Valuri, valuri - pandemia, inflaţia şi creşterea economică

AUGUST FINANCIARValuri, valuri - pandemia, inflaţia şi creşterea economică

George MarinescuMacroeconomie / 7 septembrie 2021

Luna august a consemnat, oficial, intrarea ţării noastre în valul patru al pandemiei de Covid-19. De la jumătatea lunii trecute, numărul de noi cazuri de infectare cu varianta Delta a Sars-Cov 2 a crescut semnificativ, în condiţiile unei scăderi acute a campaniei de vaccinare. Dacă la 1 august Grupul de Comunicare Strategică înregistra 152 de noi cazuri de infectare, la finalul lunii trecute a fost consemnată o creştere de peste opt ori a acestui număr, ajungându-se, în 31 august, la 1313 noi pacienţi infectaţi cu varianta Delta.

Evenimentele lunii trecute

AUGUST FINANCIAREvenimentele lunii trecute

A.V.Macroeconomie / 7 septembrie 2021

2 august 

- BNR anunţă că, la data de 31 iulie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 39.008 milioane de euro, faţă de 36.831 milioane de euro la 30 iunie 2021. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone.

Sentix: Încetinirea creşterii sau începutul unui nou ciclu de scădere economică?

Sentix: Încetinirea creşterii sau începutul unui nou ciclu de scădere economică?

Călin RecheaInternaţional / 7 septembrie 2021

Călin Rechea

Indicele aşteptărilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat a patra scădere consecutivă în septembrie 2021, până la cel mai redus nivel din luna mai 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Declinul de 5 puncte faţă de luna precedentă, până la 9 puncte, a determinat scăderea indicelui agregat al situaţiei economice până la 19,6 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021, de la 22,2 puncte în luna precedentă (vezi graficul). Indicele situaţiei curente s-a menţinut la 30,8 puncte.

În aceste condiţii, analiştii de la Sentix se întreabă dacă asistăm doar la o încetinire a creşterii sau ne aflăm la începutul unui nou ciclu de scădere economică. Deocamdată verdictul este "încetinire", dar evoluţia ulterioară depinde decisiv de ceea ce se întâmplă în China, după cum se arată în raport.

Cariera unui om de bine

Cătălin AvramescuEditorial / 7 septembrie 2021

Cătălin Avramescu

M-a sunat un prieten zilele trecute. "Ce zici de criza asta politică? Ai văzut ultimele declaraţii?". Nu le văzusem, am recunoscut. Eram prea dezgustat pentru a mai pierde vremea. "Nici eu nu mai pot - mi-a spus prietenul meu - totul a devenit absurd". După părerea mea - am revenit eu - principalul actor al acestui circ ambulant este Klaus Iohannis. Prietenul meu era un vocal susţinător al actualului Preşedinte. Ani de zile i-a găsit scuze şi explicaţii. Dar acum nu a ezitat. "Pentru prima dată trebuie să îţi dau dreptate!".

Sunt foarte mulţi cei care şi-au schimbat opinia despre Klaus Iohannis. Omul a postat, pe pagina sa de Facebook, nişte consideraţii critice la adresa USR- PLUS. La ora la care scriu aceste rânduri, peste 20.000 de comentarii. Am citit, la întâmplare. Practic toate măturau pe jos cu actualul Preşedinte. Mulţi erau foşti votanţi, dezamăgiţi de ipocrizia şi lipsa sa de simţ politic.

Să ne înţelegem. Actuala criză nu este doar copilul lui Klaus Iohannis. A mai contribuit şi un Prim-ministru al cărui comportament devine tot mai bizar. Un partid (PNL) măcinat de orgolii mărunte. Un pseudo-partid (UDMR) care s-a specializat, de ani de zile, în sugrumarea reformelor Justiţiei.

Hyundai Heavy Industries vrea să atragă 934 de milioane de dolari prin IPO

SE LISTEAZĂ LA SEUL, LUNA ACEASTAHyundai Heavy Industries vrea să atragă 934 de milioane de dolari prin IPO

A.V.Internaţional / 7 septembrie 2021

Cel mai mare producător mondial de nave are în plan să utilizeze sumele astfel obţinute pentru investiţii în tehnologie nouă, rambursarea datoriilor şi capital de lucru 

Constructorul sud-coreean de nave Hyundai Heavy Industries Co., cel mai mare din lume, parte a conglomeratului Hyundai Heavy Industries Holdings - alături de filialele sale Hyundai Mipo şi Hyundai Samho -, a stabilit ieri preţul ofertei publice iniţiale (IPO) pe care o va lansa în curând la Bursa din Seul, având în plan să obţină până la 1,1 trilioane de woni (934 de milioane de dolari).

BET bifează un nou maxim istoric

AUGUST FINANCIARBET bifează un nou maxim istoric

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 septembrie 2021

Discount-uri de tranzacţionare de 56,9% pentru SIF Banat-Crişana şi de 36,5% în cazul SIF Transilvania Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică în SIF Muntenia, a depus la ASF o ofertă de cumpărare pentru 7% din societate  

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), şi-a continuat luna trecută trendul ascendent demarat în a doua parte a anului 2020, principalul coş de acţiuni al bursei noastre atingând, în august, un nou maxim istoric, de 12.463,67 de puncte.

Luna a fost dominată de raportările financiare ale companiilor pentru primul semestru, respectiv cel de-al doilea trimestru al anului, rezultatele emitenţilor beneficiind în ansamblu de creşterea economică survenită după şocul Covid-19 şi de un puternic efect de bază, apărut în urma performanţei slabe din prima parte a anului trecut.

Primul hotel Radisson Collection din Turcia, inaugurat în Bodrum

PE COASTA MĂRII EGEEPrimul hotel Radisson Collection din Turcia, inaugurat în Bodrum

A.V.Companii / 7 septembrie 2021

Radisson Hotel Group a inaugurat, luna trecută, hotelul Radisson Collection din Bodrum, amplasat vizavi de insula Kos, în Golful Aspat, unul dintre cele mai liniştite golfuri.

Hotelul, care oferă vedere panoramică la Marea Egee, are 80 de camere şi apartamente de lux. Din balcoanele sau terasele hotelului, oaspeţii au vedere la mare, la portul de agrement şi la locurile învecinate din Anthaven.

Hotelul Radisson Collection din Bodrum oferă acces direct la o plajă privată, piscine interioare şi în aer liber, la un restaurant pe plajă, la restaurantul şi barul hotelului, la centru de fitness, locuri de întâlniri şi evenimente, şi la un centru spa holistic care se întinde pe 1.150 mp, toate cu vedere la Golful Aspat.

Stadion nou la Constanţa

PROIECTStadion nou la Constanţa

O.D.Sport / 7 septembrie 2021

Pe harta proiectelor de infrastructură sportivă apare un nou punct fierbinte: Constanţa. Oraşul va avea un stadion nou, de 18.000 de locuri, a anunţat primarul Vergil Chiţac, cu ocazia revenirii în Liga 1 a echipei Farul: " Se naşte noul Farul. E un club simbol şi un reper al societăţii constănţene. Fuziunea e un moment istoric. În fotbal orgoliile sunt mai mari ca raţiunea, vedeţi ce e la Craiova, la Cluj şi chiar între Steaua şi FCSB. Când ceilalţi se dezbină, noi facem apel la unitate, nu doar cu vorba, ci şi cu fapta. Ne gândim şi la noul stadion şi la tinerii Constanţei. Hagi mi-a spus că suntem singurul oraş cu mare port din Europa care nu a câştigat un campionat. Primăria este angajată întru totul, reconstruim stadionul, suntem la studiul de fezabilitate, mergem la CNI să facă proiectul şi licitaţia apoi. Stadionul nou va fi construit în zona în care e stadionul vechi, iar acesta din urmă se va demola. Nu poate fi folosit nimic din stadionul vechi. Stadionul nou va avea 18.000 de locuri". Nu au fost oferite, deocamdată, date legate de cât va costa acest proiect.

Gheorghe Hagi, acţionar al echipei Farul, a vorbit, de asemenea, despre noul stadion: "Constanţa are nevoie de un stadion. Un stadion nou aduce suporteri, entertainment. Ideea e să construim împreună o echipă frumoasă. Toţi putem obţine performanţe mari dacă suntem împreună. Farul are cea mai buna bază sportivă, cea mai bună academie, Farul are o istorie de o sută de ani. Palmaresul Farului si al Viitorului rămân împreună."

Motorola lansează o serie de telefoane rezistente la şocuri

APARATE PENTRU CONSTRUCTORIMotorola lansează o serie de telefoane rezistente la şocuri

O.D.Miscellanea / 7 septembrie 2021

Telefoanele au devenit nişte "unelte" indispensabile omului şi tocmai de aceea, pentru cei care activează în anumite domenii de activitate, cum ar fi construcţiile, este nevoie de nişte aparate foarte robuste. Motorola are, începând cu luna iunie, o serie de smartphone-uri rezistente la şocuri, primul model din serie fiind lansat pe piaţă sub titulatura Defy.

Andrei Frunză este directorul general al Best Jobs

DE LA ÎNCEPUTUL ACESTEI LUNIAndrei Frunză este directorul general al Best Jobs

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 septembrie 2021

Domnia sa a fost CEO-ul EJobs România în perioada 2012 - 2017  

Andrei Frunză a fost desemnat, începând data de 1 septembrie, director general al Best Jobs Recrutare, se arată într-un comunicat al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Numirea vine în condiţiile în care, postul de CEO al Best Jobs rămăsese vacant, ca urmare a încetării colaborării societăţii cu Dan Puică în luna august 2020, perioadă în care funcţia de director al companiei a fost deţinută de Călin Fusu, în calitate de administrator unic.

Lunic Franchising and Consulting a coborât sub pragul de 5% deţinere la Sphera

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 septembrie 2021

Creştere de 22,4% pentru acţiunile SFG, de la începutul anului  

Lunic Franchising and Consulting Ltd., companie deţinută de Lucian Vlad şi înregistrată în Limassol, Cipru, a ajuns, în data de 2 septembrie, la o deţinere de 4,69% din Sphera Franchise Group (SFG), sub pragul de 5% faţă de care este necesară raportarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat al operatorului lanţurilor de alimentaţie publică, remis BVB.

La jumătatea acestui an, Lunic Franchising and Consulting Ltd avea 10,84% din Sphera Franchise Group, conform raportului semestrial al companiei. La listarea Sphera din noiembrie 2017, Lucian Vlad vânduse 22,34% din companie, pachet pe care-l deţinea prin Lunic Franchising and Consulting Ltd, rămând cu o deţinere de 10,99%, prin Anasa Properties SRL. În noiembrie 2019 a transferat pachetul de aproape 11% de la Anasa Properties la Lunic Franchising and Consulting.

Avans pe bursele europene

BURSELE LUMIIAvans pe bursele europene

A.V.Internaţional / 7 septembrie 2021

Bursa din Amsterdam a devansat-o pe cea din Londra, în iulie şi august 

Pieţele din Europa au crescut ieri, investitorii anticipând că stimulentele acordate de băncile centrale din lume vor fi menţinute, în contextul semnelor de încetinire a economiei globale şi al răspândirii Covid-19, varianta Delta.

Euronext Amsterdam

- Titlurile Euronext NV, operatorul pieţei acţiunilor din Amsterdam, s-au apreciat cu 0,7%, la 103,40 euro la ora locală 16.07. Bursa din Amsterdam a devansat-o pe cea din Londra în iulie şi august, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în contextul în care Brexitul a forţat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar, potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe. Conform acestora, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Amsterdam a fost de 8,23 miliarde de euro în august, faţă de 7,63 miliarde de euro la Londra, după un nivel de 8,86 miliarde de euro în iulie la Amsterdam şi 8,67 miliarde de euro la Londra.

- Indicele AEX a urcat cu 1,2%, la 799,04 puncte la ora 16.09.

Apreciere pentru şapte din cei nouă indici, pe fondul unui rulaj redus

BVBApreciere pentru şapte din cei nouă indici, pe fondul unui rulaj redus

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 septembrie 2021

TeraPlast atinge o evaluare bursieră de 2,3 miliarde lei  

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au ignorat criza guvernamentală din ţara noastră şi au dus majoritatea preţurilor celor mai importante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în sus, într-o cu aprecieri în pieţele europene.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,35%, la 12.356,75 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a apreciat cu 0,22%, până la 2.383,71 de puncte.

Ediţia din 23.09.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 7 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 7 septembrie 2021

Macroeconomie / 7 septembrie 2021

Comenzile industriale noi din Germania şi-au temperat creşterea anuală în luna iulie 2021, până la 24,4%, de la 24,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare neaşteptate, de 3,4%, după un avans de 4,6% în luna anterioară. Comenzile...

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,9475 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 7 septembrie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,59 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9475 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1868 dolari, în depreciere cu 0,12%...

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo