ZIARUL BURSA

11 noiembrie 2021
Ediţia din 14.06.2024
"Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii"

ADRIAN VASILESCU, CONSULTANT DE STRATEGIE ÎN BNR: "Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii"

E.O.Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). În opinia sa, criza prin care trecem schimbă regulile din economie: "Suntem într-o criză care ne arată că, după ce va trece această perioadă, va trebui să rescriem manualele. Ideile potrivit cătrora inflaţia este un fenomen monetar, că dobânda de politică monetară trebuie să fie peste rata inflaţiei, toate acestea au ieşit din calcule şi vor fi rescrise cărţile.

"Decarbonizarea sectorului industrial este mult prea lentă"

RAPORT CESE: "Decarbonizarea sectorului industrial este mult prea lentă"

George MarinescuCompanii / 11 noiembrie 2021

Comitetul Economic şi Social European solicită Comisiei Europene introducerea unor obiective naţionale obligatorii privind guvernanţa în domeniul energiei şi măsuri coercitive împotriva statelor membre deficitare în atingerea ţintelor climatice  

Comisia Europeană nu veghează atent la atingerea obiectivelor stabilite prin Green Deal, în ciuda declaraţiilor oficialilor de la Bruxelles, afirmă Comitetul Economic şi Social European, care este nemulţumit de faptul că ţintele climatice stabilite pentru anii 2030 şi 2050 nu sunt respectate de către statele membre ale UE.

CORESPONDENŢĂ DIN UK Investiţii sustenabile - revoluţia începe (2)

Ian DeaconInternaţional / 11 noiembrie 2021

Ian Deacon

Educaţie - Clasa de active (un curs pentru investitorii din mediu, social şi guvernanţă - ESG) 

Institutul pentru analişti financiari certificaţi (Chartered Financial Analysts institute (CFA) are, în prezent, un certificat pentru investiţii ESG care atrage mult interes din partea studenţilor. Cursul a fost introdus pentru prima dată în 2019 de către Societatea CFA din Marea Britanie, dar este acum promovat în centrele financiare din întreaga lume.

Preţul ţiţeiului ar fi cel puţin dublu, în lipsa producţiei OPEC+

MINISTRUL ENERGIEI DIN EMIRATELE ARABE UNITE: Preţul ţiţeiului ar fi cel puţin dublu, în lipsa producţiei OPEC+

V.R.Internaţional / 11 noiembrie 2021

Cotaţia petrolului Brent a crescut cu 62% anul acesta Piaţa de profil va trece pe excedent în primul trimestru al anului viitor 

Preţul petrolului ar fi mai mare astăzi, dacă nu ar exista OPEC+ (n.r. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol plus aliaţii săi din afara cartelului), atrage atenţia ministrul de resort din Emiratele Arabe Unite (EAU), semnalând că grupul va continua să opună rezistenţă presiunilor făcute de SUA în privinţa extragerii unei cantităţi mai mari de ţiţei.

Dragoş Cabat

DRAGOŞ CABAT, ANALIST ECONOMIC: "Urmează valurile al doilea şi al treilea de creştere a inflaţiei"

E.O.Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Băncile centrale vorbesc despre o inflaţie tranzitorie în dorinţa de a nu crea aşteptări inflaţioniste şi mai mari şi pentru că ele consideră, la nivel macroeconomic pe term lung, că o inflaţie care va ţine până la jumătatea anului viitor şi care va continua să scadă ulterior, este un efect tranzitoriu, consideră Dragoş Cabat, analist economic.

Inflaţia din SUA atinge recordul ultimilor 30 de ani

Inflaţia din SUA atinge recordul ultimilor 30 de ani

M.G.Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Indicele preţurilor de consum (IPC) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar peste aşteptări, de 0,9% în octombrie, după ce în septembrie şi august avansul a fost de 0,5%, respectiv 0,3%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În iulie şi iunie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,5%, respectiv 0,9%.

Dan Suciu, Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR)

DAN SUCIU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL BNR: "Inflaţia va avea un vârf în aprilie 2022, după care va scădea"

M.G.Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Dan Suciu: "Nu vom avea inflaţie de două cifre la finalul anului, dar dacă inflaţia se transmite în preţurile CORE2 ajustat, atunci vom avea o inflaţie susţinută pe termen lung şi greu de combătut" 

Inflaţia va avea un vârf undeva în aprilie 2022, după care va începe să scadă, a afirmat, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o intervenţie la Digi24.

Datoriile gospodăriilor din SUA au depăşit 15 trilioane de dolari

Datoriile gospodăriilor din SUA au depăşit 15 trilioane de dolari

CĂLIN RECHEAMacroeconomie / 11 noiembrie 2021

CĂLIN RECHEA

Creditul acordat gospodăriilor din Statele Unite a atins un nou record şi în T3 2021, de 15,24 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 286 de miliarde, după un avans de 313 miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

"Avem investiţii cu o putere instalată de 890 de MW blocate de autorităţi ale statului"

BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA "Avem investiţii cu o putere instalată de 890 de MW blocate de autorităţi ale statului"

Mihai GongoroiCompanii / 11 noiembrie 2021

Hidroelectrica are 17 investiţii blocate în diverse stadii, din care unele obiective finalizate în proporţie de peste 90% 

Hidroelectrica are obiective de investiţii cu o putere instalată ce însumează 890 de MW care sunt blocate de autorităţi ale statului pe motive ce ţin de avize şi autorizaţii, a declarat, ieri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei de stat.

"Europa digitală", finanţare de 1,98 miliarde euro

"Europa digitală", finanţare de 1,98 miliarde euro

O.D.Internaţional / 11 noiembrie 2021

Digitalizarea este o miză majoră pentru statele europene. Comisia Europeană a anunţat că a adoptat trei programe de lucru pentru programul "Europa digitală", în cadrul cărora sunt evidenţiate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală de 1,98 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Sursa foto: frf.ro

ROMÂNIA - ISLANDA Victoria duce la partidele de baraj

O.D.Sport / 11 noiembrie 2021

Echipa naţională va juca astăzi, la Bucureşti, fără spectatori, meciul decisiv pentru accederea la meciurile de baraj pentru calificarea la turneul final al Cupei Mondiale. La finalul unei campanii în care rezultatele şi meciurile au alternat între bine şi rău, tricolorii au nevoie de puţină normalitate, care acum s-ar traduce printr-o victorie.

Schimbările climatice, fenomen natural

VOCEA POPORULUI Schimbările climatice, fenomen natural

O.D.Miscellanea / 11 noiembrie 2021

Ultima perioadă a demonstrat cât de uşor îşi închipuie mulţi dintre oameni că au competenţe în domenii în care nu au nicio pregătire şi ce repede sunt dispuşi să încerce să-i influenţeze pe alţii. Nici mult dezbătuta problemă a schimbărilor climatice nu face excepţie şi rezultatele unui sondaj scot la iveală date interesante.

Legea "Romexpo" a trecut din nou de Senat

Legea "Romexpo" a trecut din nou de Senat

I.Ghe.Politică / 11 noiembrie 2021

Senatul a aprobat din nou legea, în urma cererii de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis Camera Deputaţilor este for decizional Pe terenul de la Romexpo, Camera de Comerţ şi Industrie a României va realiza, cu un partener privat, un proiect imobiliar de dezvoltare urbană durabilă 

Transmiterea cu titlul gratuit de către stat a folosinţei terenului - în suprafaţă de 46 de hectare - de la Romexpo către Camera de Comerţ şi Industrii a României va fi posibilă, dacă proiectul legislativ aprobat, ieri, din nou de Senat, la solicitare de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, va trece şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 11 noiembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 11 noiembrie 2021

Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut neaşteptat în noiembrie 2021, după cinci scăderi consecutive, până la 31,7 puncte, de la 22,3 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi peste aşteptări a indicelui...

Euro a crescut la 4,9490 lei

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9490 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 11 noiembrie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,08 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9490 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1572 dolari, în depreciere cu 0,16%...

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo