ZIARUL BURSA

17 august
Ilustraţie de MAKE

DUPĂ ŞAPTE LUNI DE ANALIZĂASF neagă existenţa conflictelor de interese între SIF-uri şi fondurile finanţate de acestea; jurişti din piaţă au altă părere

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 iunie

Supraveghetorul nu dă niciun detaliu despre cum a ajuns la această concluzie, doar pomeneşte de analize făcute în baza unor seturi de informaţii complexe  

Jurist: "Dacă tot vorbeşte de transparenţă, ASF ar trebui să pună la dispoziţia tuturor argumentaţia pe baza căreia spune că nu există conflicte de interese"

În piaţa noastră de capital, conducerile companiilor pot plasa bani ai acţionarilor în fonduri care, contra unor comisioane de administrare, să cumpere acţiuni chiar ale acelor societăţi şi să voteze la adunările generale inclusiv aspecte legate de administratorii sau directorii companiilor de la care au banii, fără ca supraveghetorul pieţei să găsească vreun conflict de interese în toată povestea aceasta.

Un complice al Răului

Cătălin AvramescuEditorial / 7 iunie

Cătălin Avramescu

Este greu să o recunosc public, dar o fac acum. Sunt momente în care mă auto-cenzurez. Ca liberal, cred că libertatea de exprimare este esenţială. Dar în acelaşi timp, ştiu că nu toată lumea o suportă. Şi am avut, de-a lungul anilor, suficiente "meciuri" cu tot felul de redactori. Aşa că uneori ezit să testez limitele, chiar dacă sunt tentat. Încerc să "împachetez" mesajul într-o retorică acceptabilă în contextul respectiv.

Volatilitate pe piaţa petrolului

DUPĂ DECIZIA ARABIEI SAUDITE DE A MAJORA PREŢURILE DE VÂNZAREVolatilitate pe piaţa petrolului

A.V.Internaţional / 7 iunie

Cotaţia ţiţeiului Brent a trecut de 120 de dolari/baril ieri, pentru scurt timp 

Cotaţia petrolului brut de tip Brent (european) a crescut ieri, depăşind 120 de dolari/baril, după ce Arabia Saudită a majorat preţurile pentru ţiţeiul său ce va fi vândut în iulie, indicând o ofertă restrânsă, conform Reuters. Ulterior, însă, preţul s-a înscris pe un curs negativ.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au închis spaţiul aerian pentru ministrul rus de Externe

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au închis spaţiul aerian pentru ministrul rus de Externe

V.R.Internaţional / 7 iunie

Vizita lui Serghei Lavrov în Serbia - anulată Kremlinul califică închiderea spaţiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept "un act ostil" 

Ministrul afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax, preluată de dpa.

Cristian Popa

CRISTIAN POPA, BNR:"Suntem foarte aproape de vârful puseului inflaţionist"

M.G.Macroeconomie / 7 iunie

"La fiecare patru lei încasaţi, statul mai cheltuieşte încă un leu pe deficit şi îi mai trebuie încă un leu pentru a plăti împrumuturile din spate", a afirmat oficialul BNR 

România este foarte aproape de vârful puseului inflaţionist, a afirmat, ieri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei intervenţii la Digi24.

Renovarea securităţii cibernetice

Renovarea securităţii cibernetice

Gerald VernezCompanii / 7 iunie

Chiar dacă închizi ochii, vremea e furtunoasă 

Căutarea cuvântului "pace" într-un dicţionar spune multe despre umanitate: "absenţa războiului".

Săptămâna scurtă de lucru, primul mare proiect pilot

Săptămâna scurtă de lucru, primul mare proiect pilot

O.D.Miscellanea / 7 iunie

Piaţa muncii se pregăteşte pentru o adevărată revoluţie, imposibil de anticipat în secolul trecut. După ce telemunca a devenit o obişnuinţă, o nouă mişcare curajoasă este pe cale să se producă, reducerea săptămânii de muncă la 4 zile.

Cererea a doua de plată din PNRR va fi trimisă în octombrie CE

PROGNOZĂ OPTIMISTĂ A GUVERNULUICererea a doua de plată din PNRR va fi trimisă în octombrie CE

I.GHE.Fonduri Europene / 7 iunie

Prima cerere de plată, în valoare de 3,2 miliarde euro, a fost trimisă la Bruxelles, la finalul lunii mai Comisia Europeană are timp două luni pentru a aproba cererea respectivă Pe lângă cele două cereri de plată, autorităţile de la Bucureşti mai au 3,7 miliarde euro din prefinanţarea PNRR primită de la Comisia de la Bruxelles 

Guvernul va transmite a doua cerere de plată, în valoare de 3 miliarde euro, din PNRR către Comisia Europeană în luna octombrie a acestui an, a anunţat, ieri, premierul Nicolae Ciucă la finalul reuniunii Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ediţia din 17.08.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Start de săptămână pozitiv pentru indici

BVBStart de săptămână pozitiv pentru indici

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 iunie

Prime Transaction: "Tranzacţii de 3,66 milioane euro, printre cele mai mici valori ale acestui an" 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în debutul sesiunii de tranzacţionare, în ton cu dinamica pieţelor...

MACRO NEWSLETTER 7 iunie 2022

MACRO NEWSLETTER 7 iunie 2022

Macroeconomie / 7 iunie

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut peste aşteptări în luna mai 2022, cu 390 de mii, după o creştere de 436 de mii în luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la nivelul companiilor.

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

17 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8849
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8018
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8119
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.7366

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo